Haberler

Kırgızistan-Özbekistan Sınırındaki Gelişmeler

Kırgızistan'da devrik liderler ve üst düzey yetkililer tarafından imzalanan ülkenin sınır konularıyla ilgili tüm uluslararası anlaşma ve protokollerin inceleneceği bildirildi.

Kırgızistan'da devrik liderler ve üst düzey yetkililer tarafından imzalanan ülkenin sınır konularıyla ilgili tüm uluslararası anlaşma ve protokollerin inceleneceği bildirildi.

Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in sınır güvenliği alanında ulusal çıkarların korunmasını görüşmek üzere Dışişleri Bakanı Erlan Abdıldayev'i kabul ettiği belirtildi.

Ülkenin sınır konularındaki sorunlarla ilgili eski yöneticilerin bazı gerçekleri sakladığını ifade eden Atambayev, eski üst düzey yetkililerin imzaladıkları tüm uluslararası anlaşmalarda saklanan gerçeklerin Kırgız halkı tarafından bilinmesi gerektiğinin altını çizdi.

Atambayev, Dışişleri Bakanı Abdıldayev'e, Kırgızistan'ın sınır konularıyla ilgili imzaladığı tüm uluslararası anlaşma ve protokollerin revize edilmesi talimatını verdi.

Kırgızistan- Özbekistan arasında tartışmalı sınır bölgesine altı gün önce 10 Özbek polis girmeye çalışmıştı.

Kırgız güvenlik güçleri tarafından püskürtülen polislerden biri gözaltına alınmıştı.

Özbekistan, önceki gün her iki ülke için iletişim güvenliği ve bölgeyi gözetlemek açısından önem taşıyan "PPS Kerben-24" adlı röle istasyonun yer aldığı Ungar Tepesi'ne helikopterle 10 kişilik polis ekibi indirmişti. Bunun ardından iki ülke sınır hizmetleri yetkilileri arasında yapılan görüşmede, gözaltında tutulan Özbek polisin iadesi istenmişti.

Özbekistan ile Kırgızistan arasında bin 99 kilometrelik ortak sınır bulunuyor. İki ülke arasında yıllar önce başlayan sınır belirleme çalışmalarına rağmen taraflar arasında hala 300 kilometrelik kısımla ilgili mutabakat sağlanamıyor.

Sınırın bu kesiminde yaklaşık 50 tartışmalı nokta bulunuyor. Bu noktalara yakın yerleşim birimlerinde yasa dışı sınır geçişleri yüzünden iki ülke güvenlik güçleri sık sık karşı karşıya geliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Almazbek Atambayev Kırgızistan Özbekistan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title