Haberler

Kırgızistan Meclis Komitesinden Anayasa Referandumuna Yeşil Işık

BİŞKEK (AA) – Kırgızistan Meclis Anayasa, Yasama, Devlet Yapısı, ve İnsan Hakları Komitesinde, anayasada değişiklik yapılması için referanduma gidilmesini öngören yasa tasarının Meclis Genel Kuruluna gönderilmesi kararlaştırıldı.

BİŞKEK (AA) – Kırgızistan Meclis Anayasa, Yasama, Devlet Yapısı, ve İnsan Hakları Komitesinde, anayasada değişiklik yapılması için referanduma gidilmesini öngören yasa tasarının Meclis Genel Kuruluna gönderilmesi kararlaştırıldı.

Komite, anayasa değişikliği için referandumun yapılmasını öngören yasa tasarısını ele almak için toplandı.

Komitenin ilk oturumunda, Sosyal Demokrat, Ar-Namıs ve Sosyalist Ata-Meken partisinin yöneticileri, yargı reformundaki tıkanıklığı gidermek amacıyla anayasanın ilgili bölümündeki değişikliklere gitmek zorunda kaldıklarını savundu.

Koalisyonu oluşturan partilerin bazı milletvekilleri ve muhalefeti temsil eden üyeler, anayasadaki değişikliklere karşı çıktı. Toplantıya katılan Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkanı Daniyar Narınbayev, Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in tasarıya karşı olmadığını ifade etti.

Komitede yapılan oylamada, milletvekilleri arasında tartışmalara yol açan yasa teklifinin Meclis Genel Kuruluna gönderilmesine karar verildi.

Ülkede iktidar değişikliğinin yaşandığı 2010 yılında bir ayda hazırlanarak referandumla kabul edilen anayasada 2020 yılına kadar düzenleme yapılması yasaklandı.

Cumhurbaşkanı Atambayev, geçen yıl sonunda düzenlediği basın toplantısında, eşitliği ve adaleti esas almak için yargı reformu istediğini belirterek, görev süresini uzatmak istemediğini belirtti.

Atambayev, "2017 yılında görevimden ayrılacağım. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Görev süresi ile ilgili olarak bir derdim yok. Halkımız başka cumhurbaşkanı seçecek. Ancak yargı reformumuz bir adım bile ileri gitmiyor. Mahkemeler adaletsiz kararlar alabiliyor. Ekonomimiz bundan olumsuz etkileniyor" dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Almazbek Atambayev Kırgızistan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title