Haberler

Kırgızistan'daki Etno Festivali

Kırgızistan'ın ev sahipliğinde süren 2. Dünya Göçebe Oyunları kapsamında yapılan Etno Festivali'nde Kırgızların görkemli ve zengin göçebe kültürü canlandırıldı.

ÇOLPON- Kırgızistan'ın ev sahipliğinde süren 2. Dünya Göçebe Oyunları kapsamında yapılan Etno Festivali'nde Kırgızların görkemli ve zengin göçebe kültürü canlandırıldı.

Ülkenin kuzeyindeki Issık Gölü bölgesindeki tatil merkezi Çolpon Ata kentinde düzenlenen 2. Dünya Göçebe Oyunları'na paralel olarak Tanrı Dağı Kırçın Yaylası'nda sportif yarışmaları ve onlarca kültürel etkinlikler düzenlendi.

Kırgızistan'ın Batken, Oş, Celalabad, Narın, Issık Göl, Talas ve Çuy bölgesi yerel yönetimleri ve halkı, kendi bölgelerine özgü ve bezekli onlarca ev çadırları kurarak geleneklerini, yöresel danslarını, ekmek ve yemek çeşitlerini, el işi sanatlarını ziyaretçilere tanıttı.

Festival kapsamında eski İpek Yolu güzergahını kullanarak Çin'den gelen 54 deve, 10 atlı ve at arabalarından oluşan Çin kervanı da Kırgız yaylasını ziyaret etti.

Keçe çadırı toplama yarışı

Kırçın Yaylası'nda, göçebe kültürünün en önemli ögesi Kırgız çadır evi (bözüy) yapma yarışması düzenlendi. Yarışmaya ülkenin yedi bölgesi ve Bişkek ile Oş şehrinden katılan 6'şar kişilik 33 takım 100 çadır parçasını en kısa sürede birleştirmeye çalıştı.

Yarışmada, 10 dakika 17 saniyede çadırı kurarak birinci olan Çuy bölge Issık Ata İlçesi takımına 3 bin Türk lirası ödül verildi. Takım, ülke bağımsızlık tarihinde çadır toplama yarışında rekor kırmış oldu.

Çadır evleri yarışması

Festivalde, yaylada kurulu çadırların en güzeli ve ihtişamlısı da seçildi.

Kırçın'daki en büyük çadırlardan birinin sahibi Calil Bozgorpoyev, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaylada kurulan çadırların tümünün yarışmaya dahil edildiğini söyledi.

Bozgorpovey, bu çadırlardan birinin görünümü, büyüklüğü ve içinde kurulan sofradaki yemek çeşitliliği kategorilerine göre yarışmanın kazananı olacağını belirtti.

Kırgız yaylasında bir yeniçeri

Türkiye'den çok sayıda ziyaretçinin de takip ettiği Etno Festivali'ne Eskişehir Ertuğrulgazi Spor Kulübü Başkanı Mustafa Çelik, yeniçeri kıyafeti ile katıldı.

At üstünde gezdiği otantik kıyafetle özellikle Kırgız gençleri tarafından yoğun ilgi gören Çelik, geleneksel sporlarını sevdiğini ifade etti.

Kırçın Yaylası'nı ilk kez ziyaret ettiğini kaydeden Çelik "Yaylada atlar, çadırlar, müthiş bir doğa, burası cennetten bir parça. Turizm olarak keşfedilmemiş bir yer. Çok mutluyum. Burada kardeşlerimizle birlikte at koşturuyorum" diye konuştu.

Batı dünyası da geleneklerini tanıttı

Yüzlerce çadırın kurulduğu ve altyapısıyla büyük bir çadır kenti andıran yaylada, ülkedeki büyükelçilikler de kendi ülkelerinin sanatını, kültürünü ve tarihini tanıtma fırsatı buldu.

Büyükelçilikler Kırgız etnokentin güney kısmına yerleşti. Söz konusu ülkelerden gelen sanatçılar konser verdi, yarışmalar düzenledi.

Geleneksel sporlar

Anadolu Ajansı'nın da medya sponsoru olduğu Etno Festivali, 2. Dünya Göçebe Oyunları arasındaki spor dallarından avcılık, atlı okçuluk, yerde okçuluk, uzun mesafeli at koşusu ve Kırgız avcı köpeği Taygan yarışmaları, kartal avcılığı yarışmaları da yapıldı.

Güreş, akıl ve atlı oyunları gibi yarışmalar Çolpon-Ata kentindeki hipodrom ve spor komplekslerinde düzenlendi. Türkiye'den gelen sporcular atlı okçuluk ve yerde okçuluk dallarında yarışırken, yarışmalara 16 ülkeden 160 sporcu katıldı.

Yarışmalarda 16 madalya dağıtıldı.

Kırgızistan'ın evsahipliğinde süren 2. Dünya Göçebe Oyunları yarın 17 ülkeden sanatçıların katılacağı konserle sona erecek. Çolpon-Ata hipodromunda Türkiye saatiyle 17.30'da başlayacak kapanış töreni TRTSPOR, TRTAVAZ tarafından naklen yayınlanacak.

Oyunların sponsorluğunu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın başkanı olduğu Dünya Geleneksel Spor Dalları Konfederasyonu, Türk Hava Yolları, Kırgızistan devlet cep telefonu operatörü MEGAKOM ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın da aralarında bulunduğu 9 kurum ve şirket üstleniyor.

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Çelik Kırgızistan Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Ziraat Türkiye Kupası ikinci maçlar ne zaman? ZTK rövanş maçları ne zaman oynanacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title