Haberler

Kırgızistan'da seyyar hamam -

NEZİR ALİYEV - Kırgızistan'da Ernis İmanov adlı bir köylü, bahar ve yaz mevsiminde yaylada bulunan ailelerin yıkanma ihtiyacını gidermek amacıyla minibüsünü seyyar hamama dönüştürdü.

Issık Göl eyaletinde Tüp ilçesine bağlı bir köyde çiftçilikle geçimini sağlayan İmanov, sahip olduğu eski ve paslı 1982 Rus yapımı RAF-2203 modeli minibüsünü, yaylacıların banyo taleplerini gidermek amacıyla kullanıyor.

Minibüste arka kısmındaki koltukların yerine soyunma kabiniyle yıkanma bölümü yerleştirilirken, dört kişinin oturarak yıkanabileceği bölümde su deposu ve kazan yer alıyor.

Seyyar hamamda dağdaki temiz ve berrak ırmak suyu kullanılıyor. Sadece 80 som (1,5 dolar) karşılığında tas, kova, kese, havlu, sabun ve şampuan hizmeti de sunuluyor. Aracın arka kısımdan odunlarla ısıtılan demir banyo sobası üzerine su dökülerek buhar sağlanabiliyor.

Seyyar hamam, yaylada ağır koşullarda yaşamını sürdüren ve yaz sıcağında banyo yüzü görmeyen yaylacıları hayli sevindirmiş görünüyor.

Seyyar banyo ekmek kapısı oldu-

Deniz seviyesinden 2 bin metre yükseklikteki Çımındı-Say yaylasında seyyar hamam ile ilgili haberlerin yayılmasının ardından telefonda çok sayıda sipariş alan İmanov, her gün sabah saatlerinde eşi ve çocuğuyla vedalaşarak elinde aküsü evden ayrılıyor.

İmanov, köyü ile Tanrı Dağı'ndaki oba arasındaki yolun bozuk olması sebebiyle minibüsünü, tanıdık yaylacıların kaldığı çadırların yanında bırakıyor. Yaklaşık iki saat sonra minibüsün bulunduğu mevkiye ulaşan İmanov, aküyü yerine koyuyor ve uzun uğraşların ardından minibüsü çalıştırarak hamam deposuna su koymak için nehrin kıyısına aracını sürüyor.

Nehirden kova ile su taşıyarak su depolama varilini dolduran Imanov, odunlarla kazanı ısıtıyor. İmanov, seyyar hamamdaki hazırlıklarını tamamladıktan sonra yıkanmak için müşterilerini davet etmeye başlıyor.

Yayladaki vatandaşların banyo ihtiyacı konusunda karşılaştıkları sorunları gözlemlemesi üzerine kendisine seyyar banyo fikrinin geldiğini anlatan İmanov, "Bu eski aracı, 800 dolarlık borçla satın aldım. Araç çok eskiydi. Birçok parçası yoktu. Kendi ellerimle bu aracı tamir ederek yaylaya çıkardım. Aracı, banyo için gereken soba ve su deposu ile donattım" dedi.

İmanov, seyyar banyo aracını yaylaya çıkarmasının ardından özellikle çobanların ilgisini çektiğini, her gün birçok sipariş aldığını ve aile bütçesine katkıda bulunduğunu söyledi.

Sovyetler döneminde traktör sürücüsü olan İmanov, hükümetten veya sponsorlardan seyyar banyo aracının yenilenmesi ve üç yayladaki vatandaşların banyo ihtiyacını karşılamak için destek beklediğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Kırgızistan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title