Haberler

Kırgızistan'da Askarov'un Yeniden Yargılanması

BİŞKEK (AA) – Kırgızistan'da 6 yıl önce müebbet hapse mahkum edilen ve yargılanmasına dün yeniden başlanan Özbek asıllı Kırgız sivil toplum kuruluşu yöneticisi Azimcan Askarov'un dava dosyasının Çuy Bölge Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verildi.

BİŞKEK (AA) – Kırgızistan'da 6 yıl önce müebbet hapse mahkum edilen ve yargılanmasına dün yeniden başlanan Özbek asıllı Kırgız sivil toplum kuruluşu yöneticisi Azimcan Askarov'un dava dosyasının Çuy Bölge Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verildi.

Kırgızistan'ın güneyinde 6 yıl önce Kırgızlar ile Özbekleri çatışmaya teşvik etmek ve bir polisi "acımasızca" öldürmek suçlarından müebbet hapis cezası alan ve 2011'den beri cezaevinde yatan Askarov'un, dün yapılan ilk duruşmasına bugün Kırgızistan Yüksek Mahkemesi'nde devam edildi.

Yüksek Mahkeme yargıcı Kaçıke Esenkanov, duruşmada, BM komitesinin kararı ve hükümlünün dilekçesinin incelendiğini ve davada yeni çıkan gelişmeler doğrultusunda yeniden yargılama kararının Kırgızistan Anayasası'na aykırı olmadığı kanısına vardığını belirtti.

Esenkanov, 2011 yılından bu yana cezaevinde olan Askarov ile ilgili Yüksek Mahkeme ve Celalabad Bölge Mahkemesi'nin çıkardığı kararın iptal edildiğini ancak müebbet hapis cezasına hükmeden ilçe mahkemesinin kararının yürürlükte kalacağını hatırlatarak, Askarov'un dava dosyasının Çuy Bölge Mahkemesi'ne iade edilmesine karar verildiğini ifade etti.

Hükümlünün getirilmediği mahkeme salonunda, ölen polisin yakınları Askarov'un suçlu olduğunu ve serbest bırakılmamasını talep etti.

Kırgızistan'ın güneyinde sivil toplum kuruluşu Hava'nın yöneticiliğini yapan Askarov, 10-15 Haziran 2010 tarihlerinde Kırgızlarla Özbekler arasında yaşanan çatışma sırasında etnik gerilime sebep olmak ve bir polisi öldürmekten müebbet hapse mahkum edilmişti.

Askarov'un avukatları, Kırgızistan Yüksek Mahkemesi'nin temyize götürülemeyen kararını uluslararası mahkemeye şikayet etmişti.

BM Komitesi'nin nisan ayında yayımladığı raporunda, Askarov'un keyfi tutuklandığı, adil yargılanmadığı, işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı ve insanlık dışı koşullarda gözaltı süreci yaşadığı, Kırgız Anayasası'na göre BM Komitesi'nin tavsiyesinin dikkate alınması ve Askarov'un yeniden yargılanması gerektiği belirtilmişti.

AB ve ABD de Askarov'un, polis memurunun kalabalık tarafından linç edilmesini teşvik etmediğine, aksine güvenlik görevlilerin yasaları ihlal ettiklerine dair bulgu ve delil topladığına ilişkin açıklamalar yapmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, 2015 yılında Askarov'u "insan hakları ödülüne" layık görmüştü. Ödülü, ABD'de 15 Temmuz'da düzenlenen törenle Askarov'un oğlu Şerzod Askarov teslim almıştı.

Kırgızistan hükümeti, ömür boyu hapse mahkum edilen Askarov'un bu ödüle layık görülmesinden dolayı ABD ile işbirliği anlaşmasını tek taraflı olarak feshetmişti.

Kırgızistan'ın ABD ile ilişkilerinin gerilmesine sebep olan Askarov'un, Celalabad kentinde 12 ve 13 Haziran 2010 tarihlerinde Bişkek-Oş karayolunu kapatan ve bölgeye sevk edilen 13 polisten birinin "acımasızca" yakılarak öldürülmesi olayına karışanlar arasında yer aldığı iddia edilmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Kırgızistan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title