Haberler

Kiraz Yetiştiriciliğinde Yeni Terbiye Sistemi

’Türkiye’de Kirazlarda Yeni Terbiye Sistemlerinin Uygulanabilirliği’ projesini yürüten Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüsnü Demirsoy, bu uygulamayla kirazda az işçilikle, daha fazla verimin alınabileceğini söyledi.

' Türkiye'de Kirazlarda Yeni Terbiye Sistemlerinin Uygulanabilirliği' projesini yürüten Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüsnü Demirsoy, bu uygulamayla kirazda az işçilikle, daha fazla verimin alınabileceğini söyledi.

2013 yılı itibariyle TÜBİTAK destekli, ' Türkiye'de Kirazlarda Yeni Terbiye Sistemlerinin Uygulanabilirliği' projesine başladıklarını ifade eden Demirsoy, "Böyle bir proje Türkiye'de ilk defa yapılıyor. Bu projede, 5 farklı terbiye sisteminin kirazlarda Türkiye'de uygulanabilirliğini belirlemeye çalışıyoruz. Bahçemizi, OMÜ Tarımsal Uygulama Araştırma Merkezi'nin Bafra'daki bahçesinde kurduk. Orada değişik sistemleri deniyoruz. Bu değişik sistemleri de normal kiraz da dikim aralığı 8x8 metre, 7x8 metre iken biz bunu 3,5x1,5 metreye düşürdük. Hatta denememizin bir bölümde ise 3,5x0,75 santim gibi daha sık bir yöntem uyguluyoruz. Burada ülkemizin en önemli kiraz çeşidi sıfır 0900 kiraz çeşidini kullanıyoruz. Anaç olarak ise yarı bodur ve bodur anaçları kullanıyoruz. Bu projeyi 2017 itibariyle bitirmeyi hedefliyoruz" dedi.

"SONRAKİ ÇALIŞMALARIMIZ ÖRTÜ ALTINDA KİRAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ ÜZERİNE OLACAK"

Çalışma sonucunda Türkiye'de kiraz bahçelerinde sık dikim yetiştiriciliği yapılabilme imkanının sağlanacağını belirten Demirsoy, "Bu çalışma hem ülkemiz hem bizim açımızdan çok önemli. Amacımız; kirazın normal 7-8 yılda olacak verimini 3'inci-4'üncü yıla çekerek erken verimi sağlamak. Birim alandan kısa zamanda daha fazla verim elde etmek. Kiraz yetiştiriciliğinde kolay hasat ve işçiliği sağlamak. Dünyada yapılan çalışmalar kirazlardaki maliyetin yüzde 60'ının sadece hasat işçiliğinden kaynaklandığını ortaya koyuyor. Eğer biz işçiliği azaltacaksak merdiven kullanmadan işçilik yapmamız lazım. İnsanın boyuyla, eğilip kalkmasıyla, eliyle uzanarak meyveleri toplayacağı ağaçlar yetiştirmek bizim temel amacımız. Böyle yaptığımızda bahçedeki ilaçlama, sulama, gübreleme, budama ve hasat gibi işlemler de çok kolay hale gelecek. Mekanik hasadın önü açılacaktır. Çiftçiler daha verimli iş yapmış olacak. Bir günde toplanan kiraz miktarı daha fazla olacak. Dolayısıyla erken meyveye yatma sağlanmış olacak. İşçilik azaltılmış olacak. Belki makineli tarıma geçmek için ön işlemler halledilmiş olacak. Birim alandan daha fazla verim elde edilerek sık dikim yapılacak. Bu projenin en büyük getirilerinden biri de biz ağaç boylarını 2,5 metre de tutmak istediğimiz için örtü altı kiraz yetiştiriciliğine geçmenin de ön koşullarından biri olan sık dikim terbiye yöntemlerini uygulayabilmek. Bundan sonra yapacağımız çalışmalarda muhtemelen örtü altında kiraz yetiştiriciliği üzerine olacak. Ama önemli olan önce bu terbiye sistemlerini uygulamak" diye konuştu. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Türkiye Bafra Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title