Haberler

Kiraz: "Lozan Cumhuriyetimizin Önemli Temellerindendir"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, Lozan Barış Antlaşması’nın uluslararası arenada geçerliliğini sürdüren en uzun antlaşmalarından bir tanesi olduğunu belirterek, “Lozan, Cumhuriyetimizin önemli temellerindendir” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, Lozan Barış Antlaşması'nın uluslararası arenada geçerliliğini sürdüren en uzun antlaşmalarından bir tanesi olduğunu belirterek, "Lozan, Cumhuriyetimizin önemli temellerindendir" dedi.

Kiraz, hem Lozan Antlaşmasının 92'nci yılını hem de "Türk basınında sansürün" kaldırılmasının 107'nci kutladı. CHP'li Kiraz, Lozan Barış Antlaşması'nın aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda büyük bir adım olarak tarihe geçtiğini belirterek, "Bu tarihi adımın gerçekleşmesinde Türk heyetinin başkanlığını yapan, yeni devletin bağımsızlığını, egemenliğini onaylatarak, Sevr Antlaşması'nı, Mondros Mütarekesi'ni geçersiz kılan ve bugünkü Türkiye'nin sınırlarını belirleyen Lozan Antlaşması başarısının altına imza koyan da İsmet İnönü'dür. Başarının altında imzası olan İsmet Paşa'nın Malatyalı olması hem bizlerin hem de tüm Malatyalıların ayrıca onur ve gurur kaynağıdır" diye konuştu.

Lozan'ın 1. Dünya Savaşı'ndan sonra imzalanan ve 92 yıldır bölgede geçerliliğini koruyan bir antlaşma olduğunun vurgusunu yapan Kiraz, "Lozan'la dünya devletleri arasındaki saygın konumuna ulaşan Türkiye'nin, uğruna Kurtuluş Savaşı verdiği bağımsızlığına süre koyduğunu düşünmek akıl dışı. Bugün, ülkemizin içine sürüklenmeye çalışıldığı coğrafyadaki şiddet sarmalı, Lozan'ı aynı zamanda bir ibret belgesi haline getirdi. Lozan Barış Antlaşması ülkemiz için hayati derecede büyük bir önem taşıyor. Lozan Barış Anlaşması'nı gerçekleştirenleri 92 yıl sonra saygı ve minnetle anıyoruz" sözlerini kaydetti.

"ÖZGÜR BASIN İÇİN HERKESE GÖREV DÜŞÜYOR"

Öte yandan, Türk basınında 24 Temmuz 1908 tarihinin tarihi bir dönemeç olduğunu hatırlatan Kiraz, sansürün kaldırılmasının üzerinden 107 yıl geçmesine rağmen halen ciddi sıkıntılar yaşandığını kaydetti. Türkiye'nin son 5 yılda basın özgürlüğü noktasında en hızlı gerileyen 3'ncü ülke konumunda olduğunu kaydeden Başkan Kiraz, "Unutulmamalıdır ki demokrasilerde basın susarsa her şey susar. Gazetecilerin olmadığı, özgürce çalıştırılmadığı, yasaklanıp sansürlendiği toplumlarda, demokrasiden söz etmek de inandırıcı değildir. Bu kapsamda başta siyasiler olmak üzere daha özgür bir basının oluşması noktasında hepimize büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir" ifadelerine yer verdi. - MALATYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Cumhuriyet Halk Partisi ENVER KİRAZ Malatya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title