Haberler

Kiraya Veren, Komşudan da Sorumlu

İzmir'de, Gediz Üniversitesi tarafından düzenlenen 'Kira Hukuku Sempozyumu'nda, komşusunun gürültü, kötü davranışı, yemek kokusundan rahatsız olan kiracının açtığı davalarda, kiraya verenin de sorumlu tutulduğuna dair Yargıtay kararları bulunduğu hatırlatıldı.

İzmir'de, Gediz Üniversitesi tarafından düzenlenen 'Kira Hukuku Sempozyumu'nda, komşusunun gürültü, kötü davranışı, yemek kokusundan rahatsız olan kiracının açtığı davalarda, kiraya verenin de sorumlu tutulduğuna dair Yargıtay kararları bulunduğu hatırlatıldı. 'Manevi ayıp' kabul edilen bu hallerde kiracılara kira indirimi, tazminat ve fesih hakkı doğduğu bildirildi.

Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin düzenlediği bilimsel toplantılar 'Kira Hukuku Sempozyumu' ile devam etti. 7 üniversiteden, kira hukuku alanında kitap ve akademik çalışmaları bulunan, ülkenin bu alandaki önde gelen uzman akademisyenlerinin katıldığı etkinlikte, kiracı-kiraya veren ihtilaflarına ilişkin yargı kararlarına da dikkat çekildi.

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat İnceoğlu, yüksek yargının manevi ayıba dönük kiracı lehine kararları bulunduğunu, kamuoyunda pek bilinmediğini ifade etti. Doç. Dr. İnceoğlu, Yargıtay'ın kiraya vereni sadece konuttaki kusurlardan sorumlu tutmadığını, üçüncü kişilerin davranışlarını da manevi ayıp kapsamına alarak mülk sahibini sorumlu kabul ettiğini dile getirdi. Doç. Dr. İnceoğlu, şöyle dedi:

"Evi kiraladınız, komşunuz gürültü yapıyor ya da size hakaret ediyor, kötü davranıyor. Apartmana restoran açıldı, kötü kokular geliyor. Binanın yakınından otoyol geçti, gürültü gelmeye başladı. Rahatsızlığa neden olan bu gibi durumlarda da kiraya veren sorumlu. Tüm bunlar manevi ayıp olarak değerlendirilip, kiracı lehine kararlar çıkıyor."

Doç. Dr. Murat İnceoğlu, 'Manevi ayıp' olması halinde kiracılara kira indirimi, tazminat talebi ve sözleşmenin feshi haklarının doğduğunu söyledi. Kiraya verenlere, üçüncü kişilerin davranışlarından da sorumlu tutulabileceklerini bilmeleri uyarısında bulundu. Doç.Dr. İnceoğlu, kiralanandaki ayıplara ilişkin şunları söyledi:

"Kira hukukunda, kiralananın kullanımına engel bir durum varsa ayıp olarak nitelendirilir. Yeni Borçlar Kanunu'nun 301'inci maddesine göre ayıbın teslim anında mevcut olması şart değil, sonradan da ortaya çıkabilir. Teslimden önceki ayıplar nedeniyle kiracı sözleşmeden dönebilir. Teslim sonrası ayıplarda ise öncelikle ayıbın giderilmesi talep edilir. Bu gerçekleşmezse kira indirimi, tazminat, fesih gibi haklar doğar. Yeni kanunumuzun 317'nci maddesi sadece basit tamiratla giderilebilecek hasarları kiracıya yükler, diğerleri kiraya verenin sorumluluğundadır." - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Gediz Üniversitesi Murat İnceoğlu Yargıtay İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title