Haberler

Kiralanan Ev Sayısı Artınca, Otel Fiyatları Dip Yaptı! Kriz Kapıda

Güncelleme:

Evler ve odalar turiste kaçak olarak kiralanınca İstanbul'da otellerin doluluk oranı %58'e düştü. Fiyatlar dip yaptı.

Türkiye'nin en fazla turist çeken şehri İstanbul'da konaklama sektörü zor durumda. Yatak arzı talep artış hızını aştı. Bir yandan da 'kaçak' turizm patladı. Evler, odalar turiste kaçak olarak kiralanınca otel fiyatları dip yaptı. "Avrupa'nın en iyisi" sayılan İstanbul otellerinde oda fiyatları 170 liraya indi. Bu fiyata Avrupa'da üç yıldızlı otelde bile kalınamıyor. Doluluk göstergeleri de vahim durumu yansıtıyor: Bu yıl ilk çeyrekte İstanbul otellerinde doluluk oranı % 58'e kadar düştü. TUROB Başkanı Timur Bayındır, "Böyle giderse oteller kapanmaya başlayacak" dedi. Geçen yıl 11 milyondan fazla turist çeken İstanbul'un otel yöneticileri 'kriz' uyarısı yaptı.

SEKTÖR ZORDA

Dünya gazetesinin haberine göre; Tek sorun yatırım hızı değil, fazla kapasite değil! En önemli konulardan biri de 'kaçak' konaklamalar. Bu konu acenteler, operatörler de dahil bütün sektörün gündeminde. Evler, apartmanlar turiste kiralanıyor. Özellikle kalabalık aileler halinde gezen zengin Ortadoğulu turistlerin tercih ettiği bu evler, otel yatırımcısını sıkıntıya sokuyor.

"OTELLER KAPANABİLİR"

Eskiden nisan-mayısta İstanbul'da yer bulunmadığını ifade eden Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, "İstanbul'da otelcilik ölüyor. Fiyatlar ve doluluk oranlarımız çok düşük. Böyle giderse oteller birer birer kapanır." dedi.

HEM FİYATLAR HEM DOLULUK DÜŞÜYOR

Düşüşte kaçak otelcilik faaliyetlerinin etkisini vurgulayan The Green Park Satış & Pazarlama Koordinatörü Tarkan Yüksel, "Bu tür konutların Türkiye genelinde 25 bini aştığı tahmin ediliyor. Böylesi kiralık evler, oteller açısından haksız rekabete yol açıyor, özellikle online pazarda bu oluşumlarla rekabet etmek zorunda kalan oteller ister istemez oda satış fiyatlarını indirmek durumunda kalıyor. Otel yatırımları da, kaçak olarak konutların günlük turizme açılması da artıyor. Yani sektörü kriz bekliyor." dedi.

Booking.com, hotel.de gibi internet üzerinden otel rezervasyonu yapan internet sitelerine göre İstanbul'da 5 yıldızlı bir otelde konaklamanın bedeli 170 TL'ye kadar iniyor. Oysa Avrupa'nın genelinde bu fiyata 3 yıldızlı otel bile bulabilmek zor. Günlük satılan oda bedeli ortalaması bu yıl ilk çeyrekte 2014'e göre yüzde 4.6 düşerek 113,40 euro'dan 108,11 euro'ya indi. 66 euro olan 'oda başı gelir' sabit kaldı.

Fiyatlardaki düşüş dolulukları artırmaya da yetmedi. İstanbul'da mart ayı doluluk oranı yüzde 68'lerde. İlk çeyrekte ortalaması yüzde 58. İstanbul'da talepten fazla yatak olduğunu belirten TUROB Başkanı Bayındır, "Üstüne üstlük şu anda İstanbul'da sürekli otel yapılıyor. Önümüzdeki sezon yığınla otel faaliyete geçecek. Bunlar fiyat kırarak başlayacak ve piyasayı daha aşağı çekecekler. Zannediyorum önümüzdeki sezon turizm açısından vahim geçecek." dedi. Bayındır, vergi ödemeyen günlük kiralık evlerin sayısının arttığını vurgulayarak, "Turizm Bakanlığı tedbir almalı." dedi.

HASTANEYE DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR

Otel doluluklarındaki düşüşte plansız otel yatırımlarının etkili olduğunu belirten Sheraton İstanbul Ataköy Hotel Genel Müdürü Mehmet Çulha şöyle dedi:
"Otel sayısı arttıkça arz fazlası da artıyor. Pazarda yeni talep yaratılmazsa ve mevcut talepte daralmalar olursa oda fiyatları diğer ülke şehirlerinin çok daha altına düşecek. Özellikle son 2 yılda artan yatak arzı ve plansız otel projeleriyle beraber ciddi bir kapasite yaratıldı. Yerli veya yabancı zincir oteller, İstanbul'u yansıtmayan bölgelerde projelere imza attılar ve bulundukları bölgenin dezavantajı, bir an önce bilinirlik sağlamak ve yatırım maliyetlerini çıkarabilmek adına sektöre görülmemiş fiyatlarla girdiler. 5 yıldızlı otellerde iki haneli fiyatlar, işletmelere ve şehrimize uzun vadede büyük kayıplar verdirecek. Turizm portföyünde farklı ülke çeşitliliğini yaratmamız gerekir. Aksi takdirde birçok otel, AVM sektöründe olduğu gibi hastaneye veya okula dönüşecek."

Gayrimenkul danışmanlığı şirketi Keller Williams'ın Türkiye Başkanı Emre Erol da, "Şu an planlanan ve inşaat aşamasında olan otellerin hayata geçmesiyle önümüzdeki 2 yıl içinde otel arzında yüzde 15 artış bekleniyor." dedi.

TALEP GERİ GELECEK UMUDU

Doluluk oranlarında aylar itibariyle artış görünse de ortalamada düşüş yaşandığını belirten Dedeman Turizm Yönetimi Genel Müdürü Emrullah Akçakaya, "2014 yılı ilk çeyreğinde doluluk oranları bir önceki yıla kıyasla İstanbul pazarında yüzde 16.3 düştü. 2012-2013 yıllarında ulaşılmış olan yüzde 73 oranında doluluk verileri şimdilerde yüzde 58'lere kadar geriledi." diye konuştu. İstanbul'da otel yatırımlarının artacağını kaydeden Swissotel The Bosphorus İstanbul Genel Müdürü Gerhard Struger ise geleceğe dair umutlu. "2014 ve 2015'te önceki yıllara göre bir düşüş var tabii, ekonomi etkilenince turizm de etkileniyor. Talep azlığı fiyatları da etkiliyor." diyen Struger, İstanbul'un gözde destinasyonlardan biri olduğunu, düşen talepte önümüzdeki dönem bir toparlanma beklediklerini söyledi.

"BU UYARIYI DİKKATE ALMALIYIZ"

Plansız yatırımların İstanbul'da otel sektörünü kötü etkilediğini kaydeden TÜROFED Başkanı Osman Ayık, şunları anlattı: "Türkiye'nin en önemli marka şehri İstanbul. Planlama şart. İstanbul, Avrupa'nın başka şehirleri ile yarışmalı. Fiyat anlamında yerlerde sürünmemeliyiz. Bu yüzden otel yatırımlarının planlamak ve yıllara yaymak gerekiyor. Yüzde 58 İstanbul için yeterli doluluk rakamı değil. Bu bizim için bir uyarı. Bu uyarı dikkate alıp çalışma başlatmak lazım."

ORTADOĞULU TURİST EVİ TERCİH EDİYOR

Yılın ilk çeyreğinde yabancılara 4 bin 268 adet konut satıldı. İstanbul'un özellikle gözde mahallelerinde Ortadoğululara daire satışı da arttı. TUROB Başkanı Bayındır, Ortadoğulu turistin İstanbul'da otelcilere, göründüğü kadar olumlu etki yaratmadığını belirterek, "Zaten Araplar kalabalık geldikleri için ev kiralamayı tercih ediyorlar." dedi. (Kaynak: Dünya)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

İstanbul Türkiye Tarkan Turizm Turizm Alışveriş Yaşam Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (47)

Érkââânnn HDPmobilWeb@haberler.com:

Sen gelip tek gecelik oteli 500 dolara turiste verirsen tabiki doluluk oranı düşer. Neyse evler sayesinde turist ülkemize geliyor. Yaşasın evler yaşasın turist özgürlüğü :D

18
2
yanıtYanıtla
ALİ:

MÜŞTERİYİ YOLUNACAK KAZ GİBİ GÖRÜRSENİZ OLACAGI BUYDU MAYMUN GÖZÜNÜ AÇTI KENDİNİZE ÖNCE ÇEKİ DÜZEN VERİN ONDAN SONRA MÜŞTERİ BEKLEYİN

13
0
yanıtYanıtla
seyyar satıcı:

iyi oldu. . . saçma sapan odalara dünyanın parasını istiyorlardı.

11
1
yanıtYanıtla
NasrallahMobil-IOS:

Šerefsizler 1 haftaligina 800 Euro isdiyorlar orada calisanlar tasaron firmalar 900 Tl veriyorlar batin Yok Ölung

11
0
yanıtYanıtla
OTEL MOTEL:

Sen yerli vatandaşa da yabancı turiste de ÖYRO ile fiyat verirsen ve üstelik yerliye yabancı turist gibi yüksek fiyat çekersen olacağı budur. Çok fiyat çekeceğinize , uygun olsa , süreklilik sağlanmaz mı ?

7
3
yanıtYanıtla
fırat:

istanbul otelleride çok kazıkçı hem dandik hemde kazık. . . .

10
0
yanıtYanıtla
ak gençlikmobilWeb@haberler.com:

İyi olmus kral odasini bin besyuze verirsen dahada beter ol

10
0
yanıtYanıtla
Baran:

YALANA BAK!TURIST KESİLİNCE BAŞKASININ EKMEĞİNE GÖZ DİKMİŞLER.

8
0
yanıtYanıtla
rambo yağızmobilWeb@haberler.com:

İyi oluyor belki ucuzlada insablarda rahat tatil yapar çok sevindim

8
0
yanıtYanıtla
Murat yılmaz:

Bir gece 300 euro oh ne ala bulmuşlar bir kaz soyuyorlar ula kuyumcu bile sizin gibi kazanmaz 300 euroyu bir adamın bir aylık asgari ucreti yolun böyle gelecek sene niye turist gelmedi diye dizinizi dövün durun şuç sizde kardeşim

8
0
yanıtYanıtla
Tüm 47 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title