Haberler

Kira Geliri Beyannamesi Vermek İçin Son Gün 25 Mart

2013 takvim yılı içerisinde gayrimenkul kira geliri elde edenler için Gelir Vergisi Beyanname verme süresinin 25 Mart 2014 tarihinde sona ereceği bildirildi.

2013 takvim yılı içerisinde gayrimenkul kira geliri elde edenler için Gelir Vergisi Beyanname verme süresinin 25 Mart 2014 tarihinde sona ereceği bildirildi.

Konuyla ilgili bilgi veren Trabzon Vergi Dairesi Başkanı Zeki Yumbul '2013 takvim yılı içerisinde gayrimenkul kira geliri elde edenler elde ettikleri gelir doğrultusunda beyanname vermek zorundadır. beyannamelerini 1 Mart'tan başlayarak 25 Mart 2014 mesai bitimine kadar vermekleri gerekiyor. Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenmesi gerekir. Hesaplanan vergi; mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesine, bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi dairelerine, tahsile yetkili banka şubelerine ödenebilir" dedi.

Yumbul, bunun için Trabzon'da çeşitli yerlerde stantlar kurduklarını ifade ederek "Vergi Dairesi Başkanlığımız, çağdaş mükellef hizmetleri anlayışı çerçevesinde vatandaşların vergi dairesine gitmeden bulunduğu yerden hizmet almasını sağlayıcı çalışmalar yapmaktadır. Standlar da bu hizmetin bir parçası. Kurulan bu standlar da kira gelirlerine ilişkin beyannameler internet ortamında görevli personelimizce mükelleflerimizin beyanları doğrultusunda, mükelleflerimize yardımcı olunarak hazırlanmaktadır. Görevlilerce, internet ortamında hazırlanan e-beyanname üzerinden vergi tahakkuk ettirilerek düzenlenecek tahakkuk fişi ile birlikte beyanname çıkışının bir örneği mükelleflerimize verilmektedir. Bu hizmet sadece beyannamelerin düzenlenmesi ve tahakkuk fişlerinin mükellefimize verilmesi ile sınırlı olup, hiçbir şekilde vergi tahsilatı yapılmamaktadır. Forum AVM hafta içi ve hafta sonu saat 10.00-22.00 saatleri arasında, Uzun Sokak. (Zeytinlik Cad. yol ayrımı) ve Meydan da (Eski Belediye yanı) 25 Mart 2014 tarihine kadar Pazar günü hariç saat 10.00 - 17.00, saatleri arasında mükelleflerimize hizmet vermek üzere 2 mobil araç bulundurulmaktadır" diye konuştu.

Vergi Dairesi'ne gidilmeden beyannamede verilebileceğini kaydeden Yumbul " Gelir İdaresi Başkanlığı'nın hazırladığı "Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi" ile vergi dairesine gidilmeden de internetin olduğu her yerde, beyanname verilebilecek. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 'Kira Beyannamenizi Biz Hazırladık, Siz Onaylayın' sloganıyla hazırladığı "Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi'ne girişler Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden yapılacak olup, sisteme giriş için bir form düzenlenip herhangi bir vergi dairesine bizzat başvurarak kullanıcı adı, şifre ve parola alınması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Kira gelirlerini doğru ve zamanında beyan etmeyenler ile bankalar aracılığı ile ödeme zorunluluğuna uymayanlara uygulanacak müeyyidelerin, vergi kanunlarında ve ilgili mevzuatta belirlendiğini ifade eden Yumbul "Buna göre, kira gelirlerini beyan etmeyenlere ödeyecekleri vergi tutarı kadar vergi ziyaı cezası kesilmesi gerekmektedir. Ayrıca, konut kira gelirlerini zamanında ve doğru beyan etmeyen mükellefler, 2013 yılı için öngörülen 3.200- TL tutarındaki istisnadan da yararlanamayacaktır. Bu sebeple, bu mükelleflerimiz istisnadan yararlananlara nazaran daha fazla vergi ve bir o kadar da vergi cezası ödemek zorunda kalacaklardır. Vergilerin normal vadesinden sonra ödenmesi sebebiyle ayrıca gecikme faizi de ortaya çıkmaktadır. Normal zamanında beyan edilmeyen vergilerin iki taksit halinde ödenmesi imkanı da ortadan kalkmaktadır" uyarısında bulundu. - TRABZON

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Gelir İdaresi Başkanlığı Trabzon Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title