Haberler

Kinoloji Konferansı"

City Security Group (CSG) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Öztürk, köpeklerin, deprem, yangın, sel baskını gibi doğal afetlerde ve güvenlik hizmetlerinin birçok alanında güvenli bir yaşam dostu olarak en büyük yardımcıları olduğunu belirterek, özel güvenlik şirketlerinin görev köpeklerini kullanabilmelerine ilişkin yasal bir düzenleme getirildiğini söyledi.

City Security Group (CSG) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Öztürk, köpeklerin, deprem, yangın, sel baskını gibi doğal afetlerde ve güvenlik hizmetlerinin birçok alanında güvenli bir yaşam dostu olarak en büyük yardımcıları olduğunu belirterek, özel güvenlik şirketlerinin görev köpeklerini kullanabilmelerine ilişkin yasal bir düzenleme getirildiğini söyledi.

Bahçeşehir Üniversitesi ve CSG iş birliğiyle düzenlenen, Kinoloji Konferansı'nda konuşan Öztürk, güvenlik risk ve tehditlerinin her geçen gün arttığına dikkati çekerek, değişmeyen tek şeyin güvenliğe duyulan ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Öztürk, artan güvenlik endişesi, yaşanan savaşlar, terör ve şiddet eylemlerinin farklı güvenlik enstrümanları ve sistemlerinin kullanımını gündeme getirdiğini belirterek, "Bunlardan biri de yapılan yeni bir düzenleme ile K9 görev köpeklerinin güvenlik hizmetlerinde kullanımının mevzuat kapsamına alınmasıdır" dedi.

Türkiye'nin terörden ve terörizmden en çok zarar gören ülkelerden biri olarak iç ve dış güvenliğini evrensel kurallar çerçevesinde korumaya çalıştığını anlatan Öztürk, şunları kaydetti:

"Ortadoğu coğrafyasının siyasi, jeopolitik, sosyo-politik ve sosyo-ekonomik istikrarsızlığı ve yaşadığı toplumsal çatışmalar, savaşları tetikleyerek, terörizmin bir savaş aracı olarak kullanılmasına neden oluyor. Ülkemizin iç ve dış güvenliğini tehdit eden, farklı terör örgütü ve yapılarının ülkemize yönelik senaryolarının uzantısı olan silahlı ve bombalı terör eylemleri ise her geçen gün farklı strateji ve saldırı yöntemleriyle sürüyor. Her birey, toplum ya da ülke kaygı ve korkunun olmadığı, evrensel hak ve özgürlüklerin, adalet ve hukuk düzeninin egemen olduğu bir mutluluk ve esenlik ikliminde yaşamak ister. Bunu sağlamanın yolu ve yöntemi ise güvenliği yeni yöntem ve stratejilerle, özgürlük-güvenlik ve adalet dengesini etkilemeden sağlamaktan geçer. İşte bu noktada yeni teknolojiler, sistemler ve uygulamalar devreye girer."

Kişi ve toplum güvenliğinin etkinlikle sağlanabilmesine yönelik olarak, artan ve çeşitlilik kazanan güvenlik risklerinin, bu ihtiyacın giderilebilmesi için yeni kavram ve yöntemleri gündeme taşıdığını anlatan Öztürk, güvenlik risk ve tehditlerinin azaltılması ya da yok edilmesi gereksiniminin yeni bir güvenlik mühendisliği alanı yarattığını söyledi.

Öztürk, köpeklerin güvenlik hizmetlerinde etkinlikle kullanılabilmesi için öncelikle bilimsel bir bakışla Kinoloji biliminin verilerinden yararlanmak, bu alanda ihtiyaç duyulan araştırma ve uygulamalara ışık tutmak gerektiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Köpekler, deprem, yangın, sel baskını gibi doğal afetlerde ve güvenlik hizmetlerinin birçok alanında güvenli bir yaşam dostu olarak en büyük yardımcılarımızdır. Güvenlik sektöründe ihtiyaç duyulan köpekler arasında özellikle K9'ların ayrı bir yeri ve önemi vardır. Güvenlik terminolojisinde, K9'lar riskli ve tehlikeli görevlerde gu¨venlik birimlerinin ayrılmaz bir parc¸asıdır. Polis, jandarma ve askeri birimler tarafından gu¨venlik hizmetlerinde K9'ların etkinlikle kullanılması önleyici ve koruyucu etkisini her gec¸en gu¨n go¨stermektedir. U¨lkemizde K9'ların özel güvenlik hizmetlerinde kullanımı konusunda önceki mevzuatımızda yasal bir du¨zenleme bulunmuyordu. Ancak Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 28.09.2015 tarihli, 'Özel Güvenlik Hizmetlerinde Görev Hayvanlarının Kullanımı Konulu Genelgesi' ile özel güvenlik şirketlerinin görev köpeklerini kullanabilmelerine ilişkin yasal bir düzenleme getirilmiştir. "

Güvenlik zafiyetinde K9 köpeklerinden arama

Askeri ve Polis Köpekleri Eğitim Uzmanı Göktan Eker de "Özel Güvenlik Hizmetlerinde Görev Köpeklerinin kullanımı"yla ilgili sunum gerçekleştirdi.

K9 köpeklerinden nerelerde faydalanıldığıyla ilgili bilgi veren Eker, şunları anlattı:

"K9 ve görev köpeklerinin en önemli unsurlardan biri, güvenlik esnasında kullanımı durumunda bölgeyi koruyor hem de koruduğu insanlara karşı bir sempati oluşturuyor. Yeni çıkan genelgeyle birlikte çok daha yoğun, efektif ve doğru bir şekilde köpekleri kullanmamız, güvenlik sektörünün de farklı gelişimlerine yol açacaktır."

Konferansta, oluşturulan bomba senaryosu sonrasında salona getirilen K9 köpekleri, ortama konulan bavulları aradı. Çevrede arama yapan köpekler 3 saniye içerisinde bavullardaki sahte bombayı bulup çıkardı. K9 köpeklerinin gösterisi konferans katılımcılarının beğenisini kazandı.

Kaynak: AA / Güncel

Bahçeşehir Üniversitesi Osman Öztürk Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title