Haberler

Kimya Sektörü İhracatta Liderliği Zorluyor

Güncelleme:

Kimya sektörü, açıklanan Ekim ayı ihracat rakamları ile Türkiye ihracatında otomotivin ardından ikinci sırada yer aldı.

Hazır giyim ve konfeksiyonu geride bırakan sektör, Ekim ayında geçen yılın aynı dönemine göre ihracatını yüzde 8,15 oranında artırdı ve 1 milyar 511 milyon dolarlık ihracata imza attı. Kimya ihracatı Haziran ayından sonraki en yüksek artışı Ekim'de gördü. Ocak – Ekim dönemindeki kimya ihracatı ise 14 milyar 954 milyon dolara ulaştı.

İlaçtan gübreye, plastikten boyaya, petrokimyadan sabun, deterjan ve kozmetiğe kadar çok çeşitli alanlarda üretim yapan kimya sektörü, geride bıraktığımız ay en fazla ihracatı Mısır, Irak ve Almanya'ya gerçekleştirdi. Hızlı bir toparlanmanın gözlendiği Mısır'a olan kimya ihracatımız yüzde 102 oranında artış gösterdi. Kimya sektörünün Ekim ayında en çok ihracat yaptığı diğer ülkeler ise; Malta, Rusya Federasyonu, İspanya, Hollanda, Azerbaycan, Suudi Arabistan ve Çin Halk Cumhuriyeti oldu. Hollanda'ya yaptığımız kimya ihracatı yüzde 163 artarken, bir diğer rekor ihracat artışının yaşandığı ülke yüzde 336 ile Suudi Arabistan olarak dikkat çekti.

Kimya sektörünün Ocak - Ekim dönemindeki 14 milyar 954 milyon dolarlık ihracatındaki ilk 10 ülke performansına bakıldığında; Mısır, Irak ve Almanya'nın yerlerini koruduğu görüldü. Yılın on aylık döneminde bu ülkelerin ardından sırasıyla; Malta, İtalya, Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya, İran, Azerbaycan-Nahcivan ve İspanya geldi.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, komşu ülkelerde yaşanan gelişmelere rağmen kimya sektörünün hız kesmediğini ve yılı 18 milyar dolarlık ihracatla kapatmayı hedeflerini söyledi. Kimya sektörünün 2023 yılındaki 50 milyar dolarlık ihracat hedefine yavaş yavaş yaklaştığını belirten Akyüz, "Bu hedefe ihracata değer kazandırarak ulaşacağımıza inanıyoruz. İhracata dayalı büyüme modelini başarıyla uygulayan Türkiye'nin, ihracat ile yarattığı değeri çok daha yukarılara taşıması gerekiyor. Biz kimya sektörü olarak son dönemde yaptığımız çalışmalarla bu konuda önemli bir ilerleme kaydettik" diye konuştu.

Kimya sektörünün AB'ye olan ihracatının yüzde 35 civarında olduğuna dikkat çeken Murat Akyüz, diğer coğrafyalarda da güçlenmek için faaliyetlerde bulunduklarını söyledi. Akyüz, sözlerine şöyle devam etti: "Güney Amerika'ya yüzde 15, Afrika'ya yüzde 25 ve Uzakdoğu'ya olan kimya ihracatımız yüzde 20 seviyelerine yaklaşmış durumda. Önümüzdeki dönemlerde bu pazarlardaki ihracat dağılımını dengeleyerek, daha aktif olmayı hedefliyoruz."

Kaynak: Bültenler / Güncel

Murat Akyüz Türkiye Irak Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title