Haberler

Kimya Sektör Platformu 'istikrar ve yatırıma' evet

Güncelleme:

Kimya Sektör Platformu'nun 15-16 Aralık'ta Ankara'da düzenlediği 8. Kimya Endüstrisi Gelişim Şurası'nda sektörün başlıca sorunları tartışıldı ve çözüm yolları arandı.

Türkiye ekonomisinin yüksek katma değer üretme potansiyeli ile stratejik sektörleri arasında yer alan kimya sektörü, 40 milyar dolara ulaşan dış ticaret açığını azaltacak formüllere odaklandı. 2023 yılında 50 milyar dolar ihracat hedefleyen sektör çözümü; Sanayi-Kamu-Üniversite işbirliğinin güçlendirilmesi, yüksek katma değerli ve teknolojik ürün üretimine devlet teşviki, sektörel kümelenmenin hızlandırılması ve mesleki eğitimde kalitenin artırılarak sanayinin ihtiyacına yönelik yeni mesleki eğitim metotlarının oluşturulmasında buldu. Şura'nın kapanışında Kimya Sektör Platformu üyeleri Türkiye'nin istikrarı için birlik ve beraberlik mesajı verirken terörü lanetledi.

Kimya Sektör Platformu'nun (KSP) bu yıl 8'incisini düzenlediği Kimya Endüstrisi Gelişim Şurası, 15-16 Aralık tarihlerinde Ankara Etap Altınel Otel'de gerçekleştirildi. Dönem Başkanlığını Kauçuk Derneği'nin üstlendiği Kimya Sektör Platformu'na üye BOSAD, İKMİB, Kauçuk Derneği, KİPLAS, Kompozit Sanayicileri Derneği, PAGEV, PAGDER, TKSD gibi sektörü temsil eden kuruluşların yanı sıra bürokratlar, Türkiye'nin dört bir yanındaki üniversitelerden akademisyenler, sektör firmaları ve uzmanlar kimya sektörünün geleceğine yönelik atılacak adımları değerlendirmek için 8. Kimya Gelişim Şurası'nda bir araya geldiler.

Şura'nın açılışında; KSP'nin dönem Başkanı Kauçuk Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şirzat Karayel, Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği (TKSD) Yönetim Kurulu Başkanı Timur Erk, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanlığına yeni seçilen Gürsel Baran ve T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan birer konuşma yaptı.

8. Kimya Endüstrisi Gelişim Şurası'nda; "Kimya sektöründe uluslararası boyutuyla dış ticaret etkileri", "Kimya sektöründe yatırım, üretim ve kümelenme modelleri", "2023 İşgücü planlaması-Kimya sektöründe Eğitim Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme", "2017 yılı yatırım bazlı teşvik sisteminin değerlendirilmesi" başlıklı oturumlar gerçekleştirildi.

"Kimya sektöründe uluslararası boyutuyla dış ticaret etkileri" başlıklı oturum İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz'ün Başkanlığında yapıldı. Oturuma; İthalat Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Cavit Özdem, İhracat Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Hakan Kızartıcı, İKMİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Faik Bitlis ve DOW'dan İhsan Necipoğlu katıldı. Türkiye'nin ihracatında üçüncü sırada yer alan kimyanın, 15 milyar dolarlık ihracatının daha yukarılara taşınmasında ihracattaki katma değerin artırılması, orta ve yüksek teknolojili ürünlerin ihracatına ağırlık verilmesi gerektiği vurgulandı.

"Kimya sektöründe yatırım, üretim ve kümelenme" başlıklı oturumda yatırım ortamının cazip hale getirilmesi ve kümelenme ile sektörel sinerjinin artırılması konuları gündeme geldi. Başkanlığını TKSD Yönetim Kurulu Başkanı Timur Erk'in gerçekleştirdiği oturumun konuşmacıları ise; DOW-AKSA'dan Mustafa Yılmaz, Kalkınma Bakanlığı İktisadi Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürü Emin Sadık Aydın, T.C. Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Proje Direktörü Mustafa Erdönmez, Organik Kimya Haluk Erceber, T.C. Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı'ndan ÇED Genel Müdürü Mustafa Satılmış, BASF'den Selçuk Denizligil ve T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan Cemalettin Doğmuş oldu. 10. Kalkınma Planı'ndaki temel üretim ve yatırım hedefleri ve beklentilerinin yanı sıra uluslararası doğrudan yatırım projeleri ele alındı. Bu çerçevede kimya sektörüne yönelik kümelenme modelinin analizi yapıldı. Oturumda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yeni Çevre Mevzuatı ve Uygulamaları ele alınırken Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri tarafından Tehlikeli Maddelerin Karayolu ile Taşımacılığı konusundaki uygulama ve son gelişmeler aktarıldı.

Başkanlığını BOSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yiğitbaşı'nın yaptığı "2023 İşgücü planlaması-Kimya sektöründe Eğitim Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme" konulu oturumda Mesleki Yeterlilik Kurumu Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Şennur Çetin, Meslek Standartları Daire Başkanı Yaprak Akçay Zileli, KİPLAS Genel Sekreteri Saadet Ceylan ve TKSD Genel Sekreteri Mustafa Bağan birer konuşma yaptı. Toplantıda kimya sektörü genelinde en önemli sorunlardan biri olan nitelikli eleman ihtiyacının giderilmesi amacıyla mesleki eğitimde kalitenin artması öne çıkarken Mesleki Yeterlilik Belgesi hakkında bilgiler verildi, yapılan çalışmalar aktarıldı. Sanayi-Kamu-Üniversite işbirliğinin önemi mesleki eğitimde kalitenin artırılması noktasında da gündeme geldi. Üniversiteleri özel sektör ile buluşturacak aktivitelerin artırılması konuşuldu. Akademisyenlerin bilgi birikimi ve deneyimleri ile öğrencilerin projelerini dijital ortamda paylaşıma açacak bir portalın oluşturulması konusunda da mutabakata varıldı.

8. KSP Kimya Endüstrisi Gelişim Şurası'nın ikinci gününde sektör temsilcileri 2017 Yılı Yatırım Bazlı Teşvik Sisteminin değerlendirildiği oturumda bir araya geldi. Ankara Sanayi Odası Genel Sekreteri Yavuz Cabbar'ın moderatörlüğündeki oturumda konuşan; T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Kılıçaslan, Sanayi Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Orhan Çetinkaya, T.C. Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Yurdal Şahin kimya sanayini yakından ilgilendiren yatırım destek ve teşvikleri hakkında bilgi verdiler. 2017- 2020 yıllarını kapsayan Türkiye Kimya Sektörü Strateji Belgesi Eylem Planı'nın maddeleri konuşuldu.

Şura'da, CNN Türk Ekonomi Müdürü Emin Çapa da geleceği şekillendirecek kimya sanayisi, bilim ve teknoloji üzerine bir sunum gerçekleştirdi.

8. KSP Kimya Endüstrisi Gelişim Şurası'nın kapanışında Kimya Sektör Platformu üyeleri ve katılımcılar, "Terörü Lanetliyoruz" yazılı bir pankart açarak ülkemize duydukları güveni tekrarladılar ve beraberlik mesajı verdiler.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Orhan Aydın Murat Akyüz İstanbul Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek? AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title