Haberler

Kimse Yok mu Derneği"Nin Suç Duyurusuna Takipsizlik

"kimse Yok mu Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği"nin suç duyurusu üzerine gazeteci Barış Pehlivan hakkında "Hakaret" ve "İftira" suçundan başlatılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi.

"kimse Yok mu Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği"nin suç duyurusu üzerine gazeteci Barış Pehlivan hakkında "Hakaret" ve "İftira" suçundan başlatılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi.

SUÇ DUYURUSU ÜZERİNE BAŞLATILAN SORUŞTURMA

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu tarafından verilen takipsizlik kararında Kimse Yok mu Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği'nin avukatı aracılığı ile suç duyurusunda bulunduğu, dilekçesinde haklarında haberler yapılarak kişilik haklarına saldırıda bulunulduğunu belirttiği anlatıldı. "İşte buna cemaat kurnazlığı" diyoruz başlıklı suça konu haberin internet sitesinde yayınlandığı ifade edilen kararda, site yetkilisi olarak Barış Pehlivan'ın ifadesinin alındığı aktarıldı.

"HAKKINDA SORUŞTURMA YÜRÜTÜLEN DERNEK"

Takipsizlik kararında Pehlivan'ın şüpheli sıfatıyla alınan ifadesinde derneğin kamuoyunca bilinen ve hakkında soruşturma yürütülen cemaate yakın bir dernek olduğunu, Bakanlar Kurulu kararıyla izinsiz yardım toplamasının yasaklandığı ve haberlerin bu kapsamda yapıldığını söylediği belirtildi.

"ELEŞTİRME VE DENETLEME BASINA VERİLMİŞ GÖREV"

Suçlamaya konu haberin de yer aldığı takipsizlik kararında 5187 sayılı Basın Kanunu'nun "Basın özgürlüğü" başlıklı 3. maddesine değinildi. Kararda, "Basın özgürlüğü bilgi edinme, yayma, eleştirme, yorumlama ve eser yaratma haklarını içermektedir. Söz konusu haklardan birinin kullanılması suretiyle yapılan yayınlama fiilleri suç oluşturmaz. Kamuoyunu ilgilendiren konularda eleştirme ve denetleme basına verilmiş bir görev niteliğindedir" denildi.

"BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDA ELE ALINMALI"

Savcılık "iftira" suçunda tüzel kişinin mağdur olamayacağını belirterek, "Her iki suçun ancak gerçek kişiye yönelik işlenebilen suçlar niteliğinde olduğu, habere konu yazının derneğin faaliyetleri odaklı bir haber olduğu ve kamuoyunda haberin yapıldığı dönemde tartışılıp, konuşulan çeşitli soruşturmalara konu edilen, bu itibarla güncel nitelik taşıyan yazının bu yönüyle basın özgürlüğü kapsamında ele alınması gerektiği anlaşılmıştır" dedi. Soruşturmada takipsizlik kararı verildi. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cumhuriyet Başsavcılığı Barış Pehlivan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title