Haberler

Kimliğini Arayan Ahıska Türkleri

Yıllar önce göç ettikleri Bozüyük ilçesinde, Kapanalan köyünde yaşayan 370 Ahıska Türkünden 250'si, kimlik belgeleri olmadığı için yaşadıkları sıkıntıların giderilmesini bekliyor Köy Muhtarı Güneş: "Rahmetli Turgut Özal zamanında gelenler kimliklerini almış, sonradan gelenler alamıyor.

MUHSİN ARSLAN - Bozüyük ilçesine önceki yıllarda göç eden ve Kapanalan köyüne yerleştirilen 73 haneye mensup 250 Ahıska Türkü, oturma izinleri bulunmasına rağmen yaşamlarını kimlik belgesi olmadan sürdürüyor.

Köy Muhtarı Arslan Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bozüyük'e gelen 250 soydaşın, akrabaları burada bulunduğu için Kapanalan'a yerleştirildiğini söyledi.

Kapanalan'da hane sayısının bu göçle 100'e ulaştığını belirten Güneş, şöyle devam etti:

"Rahmetli Turgut Özal zamanında gelenler kimliklerini almış, sonradan gelenler alamıyor. Kendilerine ev yaptılar, tapuları yok. Vatandaşlarımız kimlik istiyor. 'Türk bayrağının altında Türk kimliğimiz olsun, başka bir şey istemiyoruz' diyorlar. Devletimize güveniyoruz. Başımız kılıçtan eğridir. Her zaman devletin yanındayız. Ellerinden her şey geliyor fakat kimlik olmayınca şaşırıp kaldılar. Köyümüzde 370 nüfus var. 370 nüfusun, küçükten büyüğe 250'si kimliksiz. Oturma izni vermişler fakat bununla sigortasını yatıramıyor, herhangi bir işte çalışamıyorlar. Çalışma izinleri yok. Buna bir çare bulunmasını istiyoruz."

Güneş, söz konusu köylülerin bir bölümünün tarım ve hayvancılıkla uğraştığını, bazılarının da sigortasız olarak inşaatlarda ve başka işlerde çalıştığını bildirdi.

"Çocuklarımızın psikolojisi de bozuluyor"

Kırgızistan'dan 2010'da ailesiyle köye göç eden Bekir Veliev ise Türkiye'yi kendilerine vatan olarak gördüklerini anlattı.

Türkiye'ye yük olmaya değil, ülkenin yükünü sırtlanmaya geldiklerini ifade eden Veliev, "Çalışma izinlerimiz yok. Çalışma izni istemiyoruz. Bize kimlik verilsin. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'ndan yardım bekliyoruz" diye konuştu.

Veliev, annesinin Kırgızistan'dan Kapanalan'a gelip yerleşmek istediğini ancak kimlik sorunu nedeniyle bunu yapamadıklarını belirtti.

Çocuklarının, kimlikleri olmadığı için büyük sıkıntılar yaşadığını, bursluluk sınavlarına giremediğini dile getiren Veliev, "Okulda müdürler soruyor, 'Kimlik numaran var mı?' diye. Kimlik verilmeyince çocuklarımız vatandaş değil. 'Vatanımızdayız, sınavlara neden katılamıyoruz?' diye soruyorlar. Kimlik verilmeyince çocuklarımızın psikolojisi de bozuluyor. Ne sınavlara katılabiliyorlar ne de askere gidebiliyorlar" ifadesini kullandı. - Bilecik

Kaynak: AA / Güncel

Kırgızistan Turgut Özal Türkiye Bozüyük Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title