Haberler

Kiliselerin Birliği" Yolunda Patrik ve Papa'dan En Güçlü Mesajlar

Fener Rum Patrikhanesi'nde bu sabah, Patrik Bartholomeos'un yönetiminde Aziz Andreas Yortusu günü nedeniyle bir ayin düzenlendi.

Fener  Rum Patrikhanesi'nde bu sabah, Patrik Bartholomeos'un yönetiminde Aziz Andreas Yortusu günü nedeniyle bir ayin düzenlendi. Türkiye ziyaretinin son gününde Papa Francesco'nun ve Vatikan Devlet Sekreteri Kardinal Pietro Parolin'in de aralarında yer aldığı Vatikan delegasyonunun da hazır bulunduğu ayinde iki lider de, kiliselerin birliği için güçlü mesajlar içeren birer hitap gerçekleştirdi.

Sözlerine, "Rab tarafından çağrılanların ilki ve Aziz Petrus'un (Katolik Kilisesi'nin ilk papası olarak kabul edilir) kardeşi olan Aziz Havari Andreas'ın bayramı için bu Aziz Yorgos Patrikhane Kilisesi'nde olduğum için çok memnunum" diye başlayan Papa, şöyle devam etti: "Bir araya gelmemiz, birbirimizin yüzüne bakmamız, esenlik içinde kucaklaşmamız ve birbirimiz için dua etmemiz, niyetlendiğimiz tam birliğin kurulmasına yönelik bu yoldaki en temel boyutlardır. Katolikler ve Ortodokslar arasındaki birleşme yolculuğunun, değerli seleflerimiz Ekümenik Patrik Athenagoras Hazretleri ve Papa 6. Paul Hazretleri tarafından 50 yıl önce Kudüs'te Rab Mesih İsa'nın ölüp dirildiği şehirde bir araya gelmeleri gibi, muhterem zatınızın ve şahsımın kısa zaman önce bir araya gelerek anmak istediği bir buluşma ile başlaması tesadüf değildir. Bizi mutlu eden bir tesadüf de, benim bu ziyaretimin, tüm Hristiyanların birliği için yazılmış olan II. Vatikan Ekümenik Konsili Kararnamesi Unitatis Redintegratio'nun yayınlanmasının 50. yılı kutlanmasından birkaç gün sonra gerçekleşmiş olmasıdır."

"BİR KİLİSE DİĞERİNİN YÖNETİMİ ALTINA GİRMEYECEK"

Kiliselerin tam bir birliğinin kurulması için karşılıklı ve en temel prensibin saygı olduğunu vurgulayan Papa, "Bu, ne birinin diğerinin yönetimi altına girmesi, ne de asimile olmak demektir. Bu, her şeyden önce Kutsal Ruh aracılığı ile Rab Mesih tarafından gerçekleştirilen Kurtuluş Gizemi'ni bütün dünyaya ifşa etmek üzere Tanrı'nın her bir kiliseye verdiği armağanları kabul etmektir" diye sözlerini sürdürdü.

"KATOLİK KİLİSESİ BİRLEŞME KONUSUNDA KURAL GETİRMEYECEK"

Papa, Doğu ve Batı kiliselerinin tam bir birliğe varması için, Katolik Kilisesi'nin, Kutsal yazıların öğretisinin ışığında ve birinci yüzyılın getirdiği tecrübe ile şu anda var olan koşullarda Kilisenin gerekli olan birliğinin nasıl gerçekleşebileceğini aramaya hazır olunduğu ortak imanı ikrar etmek dışında hiçbir kural getirmeyeceği konusunda teminat verdiğini söyledi.

"İŞSİZLİK, AÇLIK VE SOSYAL DIŞLANMA TERÖRİZME KADAR GÖTÜRÜR"

Dünyadaki açlık, işsizlik ve sosyal dışlanmanın artışı konularına da değinen Papa, bu sebeplerin, suç eylemlerini ortaya çıkaracağını ve terörist gruplara katılmaya kadar götürebileceğini de ifade etti.

Bunlara sessiz kalınamayacağını belirten Papa şöyle konuştu: "Yakınımızdaki bazı halklar çok vahşi ve insanlık dışı bir savaşa maruz kaldılar. Bir halkın barışını yıkmak, özellikle fakir ve savunmasız insanlara karşı her türdeki şiddeti kullanmak ve buna izin vermek, Tanrı'ya karşı çok büyük bir günahtır. Bu çatışmalardaki kurbanların sesi, Katolikler ve Ortodokslar arasındaki birlik ve birleşme yolunda ilerlememiz için bizi sürüklüyor. Bunun dışında, eğer bizim aramızda hala rekabet ve karşıtlık varsa, nasıl inanılabilir bir şekilde Mesih'ten gelen barışı ilan edebiliriz ki! Bize seslenen üçüncü ses, gençlere aittir. Bugün maalesef, birçok genç umutsuzluk içinde güvensizliğe yenik düşmüş ve teslim olmuş durumdalar. Ayrıca birçok genç şu anda baskın olan

kültürden etkilenmiş durumda, yalnızca maddi varlıklara sahip olarak ve anlık hislerle mutluluğu arıyor hale geldi. Biz onlara gerçek insanlığın değerini aktaramazsak, yeni nesiller İncil'den ve Kilise'nin bin yıllık tecrübesinden kaynaklanan gerçek hikmeti edinemez ve umudu canlı tutamazlar."

Papa, "Tanrı'ya, tam bir birlik gibi büyük bir lütuf için ve bunu hayatlarımızda kabul edebilmek için yalvaralım" diye konuştu.

"MAALESEF EKÜMENİK BİR KONSİL MÜMKÜN DEĞİL"

Patrik Bartholomeos ise, 1964 yılında aforozun kaldırılmasından sonra göreve gelen seleflerinin, iki kilisenin bin yıllık ayrılık sürecinde birikmiş olan sorunları sevgi ve saygı ile çözmeye çalıştıklarını belirtti.

Patrik, "Büyük Konstantin'in kurduğu Şehrin Kilisesi'nde sizi derin saygı, sevgi ve şükran ile ağırlamaktayız" dediği Papa'nın, kardeşlik bağlarının güçlendirilmesi konusunda Ortodoks kardeşlerine derin umutlar verdiğini de ekledi.

Bartholomeos, 2016 yılında Ortodoks kiliselerinin büyük Kutsal Sinodu'na hazırlandıklarını da belirtirken, "Bin yıllık ayrılığın yükü maalesef şimdilik müştereken Ekümenik Konsil toplamamızı namümkün kılmaktadır. Temenni edelim ki o günün doğması fazla uzak olmasın. O kutsanmış zamana kadar kiliselerimiz, tıpkı 2016 yılında gerçekleştirilecek Pan-Ortodoks Sinodu'na davetimiz gibi, delegasyonlar vasıtasıyla birbirlerinin etkinliklerine katılacaklardır."

Patrik sözlerini, "Bizlerin halihazırda muvaffak olamadığı birlik, dünyanın muhtelif bölgelerindeki çatışmaların kurbanlarının çektikleri azap ve şehadetinde gerçekleşmektedir. Modern insana, kurtuluşunu sağlayabilecek elimizi birlikte uzatalım" şeklinde sürdürdü.

Ayinin ardından Patrik Bartholomeos ve Papa Francesco, patrikhane binasına geçerek, avludakilere selam verdi ve onları takdis etti. El ele tutuşan liderler, daha sonra birbirlerini öptü. İki lider daha sonra ortak deklarasyona imza attı.

Papa, patrikhaneye gitmeden önce Türkiye Musevileri Hahambaşı Isac Haleva ile de bir araya geldi. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Aziz Andreas Yortusu Patrik Bartholomeos Vatikan Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title