Haberler

Kilis'te "Öksüz Minare" "Öksüz" Kalmayacak

Kilis'te "Öksüz Minare" "Öksüz" kalmayacak

KİLİS - Kilis'te cami bölümü yıkılan Mehmet Paşa Cami'nin tek başına kalan ve Öksüz minare olarak bilinen yapının yanına aslına uygun cami ve medrese yapılacak.

Gaziantep Vakıflar Müdürlüğü tarafından Kilis'te bulunan 24 tarihi eser restorasyonu yapılırken, Öksüz Minare olarak bilinen camisi ve medresesi yılıklıktan sonra minaresi kaldığı için "Öksüz Minare" olarak adlandırılan Mehmet Paşa Camin yapılması için Gaziantep Vakıflar Müdürlüğü tarafından teknik çalışmalar tamamlandı.

Gaziantep Vakıflar Müdürü İsa Güven, İHA'ya yaptığı açıklamada, "Günümüz itibariyle 24 eserimizi restore ettik. Restore etmediğimiz 2 tane eserimiz mevcut, biri Kemaliye ilk öğretim okulunun yanındaki Mehmet Paşa Camii, o cami yıkılmış zamanla, şu an tek minaresi var. Orayla ilgili proje çalışmalarımız bitti, yalnız ilimizin 1/5000 plana olmadığından koruma kurulu tevhit ve ifraz yapamıyor.Projeyi hazırladık. 1/500 planın tamamlanmasını bekliyoruz" dedi.

Kilis Müftüsü Mahmut Karatepe İHA'ya yaptığı açıklamada ise Kilis'te restore edilmeyen iki eserin kaldığını ifade ederek, "Bunların biri Çekmeceli Cami, diğeri ise Öksüz minarenin altında onu da buldular. Öksüz minarenin altında temelini buldular, büyüklerimizin dahi hatırlamayacağı tarihi kimliğine uygun bir camiyi inşallah çıkaracaklar ortaya" dedi.

Öksüz minarenin tarihi

Mehmet Paşa Caminin tarih kitaplarına göre, İbrahim Efendi tarafından 1719 yılında cami ve medrese olarak yaptırdı. Daha sonra harap olunca Halep Valisi Mehmet Paşa tarafından 1831 yılında yeniden yaptırıldı. Daha sonra cami ve medresenin yakılmasından sonra sadece minaresinin kaldığı öğrenildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Kültür Sanat

Gaziantep Kilis Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title