Haberler

Kilis Konteyner Kenti, Suriyelilere Hayat Veriyor

Adem Kadam - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Kilis Konteyner Kenti, Türkiye'ye sığınan Suriyelilere hayat veriyor.

Adem Kadam - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Kilis Konteyner Kenti, Türkiye'ye sığınan Suriyelilere hayat veriyor.

Suriye'deki iç karışıklığın ardından ülkelerini terk eden Suriyelilere kucak açan, şefkat elini uzatan Türkiye, AFAD aracılığıyla Kilis'te oluşturduğu konteyner kentle 12 bini aşkın Suriye'nin barınmasını sağlıyor.

Öncüpınar Gümrük Tesisleri'nin yanındaki Hac Konaklama Tesisleri alanına 3 ay gibi kısa bir sürede kurulan AFAD Kilis Konaklama Tesisi, adeta küçük bir ilçe görünümünde. 360 bin metrekare arazi üzerinde kurulan konteyner kent, 2053 konteynerden oluşuyor. 21 metrekare olan konteynerlerde mutfak, banyo ve bir oda bulunuyor.

-Konteyner kentte 5 mahalle oluşturulmuş-

Suriyeli vatandaşların konaklaması için oluşturulan konteyner kentte her türlü ayrıntı düşünülmüş. Suriyelilerin ihtiyaçlarını karşılamak için bir yerleşim yerinde bulunması gereken her türlü imkan sağlanmış durumda.

Eğitimden sağlığa, sosyal aktivitelerden ibadete kadar her türlü ihtiyacın düşünüldüğü konteyner kentte, idari işleyişin daha sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için Atatürk, Cumhuriyet, Mehmet Akif, Fatih ve Osman Gazi adı verilen mahalleler oluşturulmuş.

Her mahallede; mahalle temsilcisi, yardımcısı, tercüman ve Suriyeli vatandaşlardan iki temsilci bulunuyor. Mahalle yöneticisi Mehmet Bakırcı,

"Suriyelilerin akla gelebilecek her türlü sorunlarını halletmeye çalışıyoruz. Konteyner kentte kalanların bütün ihtiyaçlarını gidermeye gayret gösteriyoruz" dedi.

-Her Suriyeliye haftada 20 lira ihtiyaç parası-

Suriye vatandaşlarının ihtiyaçlarını karşılamak için her şey düşünülmüş. Konteynerlerde elektrikli soba, termosifon, ocak ve mini buzdolabı da yer alıyor. Konteyner kentte, kreş, anaokulu ve ilköğretim okulu, sağlık ocağı, sahra hastanesi, polis merkezi, basın brifing birimi, 2 adet helikopter pisti, trafolar, su depoları, arıtma tesisi, 15 bin metrekare yeşil alan ile 13 bin metrekare spor alanı, 6 oyun parkı, Ziraat Bankası ve PTT şubeleri, 2 cami, 1 gasilhane, bay-bayan mesleki kurs salonları, internet salonları, televizyon izleme odaları, çamaşır yıkama ve kurutma odaları, market ve kapalı spor salonu bulunuyor.

Suriyeli vatandaşların her türlü ihtiyacının karşılandığı konteyner kentte haftada 20 lira, elektromanyetik kartlara yükleniyor. Suriyeliler harcamalarını bu kartlarla yapıyorlar.

-Muhacir ve ensar örneği-

Kilis Suriyeliler Konteyner Kenti'nin Mülki İdare Amiri Mustafa Yüksel Karadağ, AA'ya yaptığı açıklamada, Türkiye'ye sığınan Suriyelilere bakış açılarını şöyle özetledi:

"Bizim geçmişten güzel bir örneğimiz var. Hepimiz biliyoruz ki Peygamber Efendimiz Mekke'den Medine'ye göç ettiği zaman, ensar ve muhacirler birbirlerine çok yakın davrandı. Tek ortak özellikleri de Allah'a ve Peygamber'e inanan Müslümanlar olmalarıydı. Hiçbir ortaklıkları, akrabalıkları yokken kardeşten öte bir birliktelik oluşturdular. Bu, kendinden sonra gelen Müslümanlara örnek oldu. Olaya böyle bakıyoruz.

Suriye'den gelenler bizim misafirlerimizdir, bizim kardeşlerimizdir. Onların acıları, sıkıntıları üzüntüleri bizim üzüntülerimizdir, bizim acılarımızdır. Hep birlikte onları hafifletmeye gayret ediyoruz. Devletimiz bu konuda gerçekten büyük bir gayretle Suriye vatandaşlarını memnun etmeye çalışmaktadır. Bize verilen emirler, talimatlar hep bu yöndedir.

Birleşmiş Milletler'den gelen bir heyetle yaptığımız görüşme neticesinde, BM de işin içine girmeyi arzu etmektedir. Bu konudaki görüşmeler de devam etmektedir. Belki ileride BM Gıda Fonu'ndan alınacak desteklerle bu hizmet daha da ileriye götürülecektir."

-"AFAD bu yaşam alanındaki her türlü sorunu çözmeye çalışıyor"-

Kilis Konaklama Tesisleri'nde AFAD başta olmak üzere, Kilis Valiliği, Kızılay ve diğer kurumların çalışanları özverili bir şekilde hizmet veriyor. Şu anda Kilis Konteyner Kent yönetiminden sorumlu müdür olan Yıldız Tosun, aynı zamanda Konya İl Afet ve Acil Durum Müdürü. Geçici olarak Kilis Konteynır Kenti'nde görev yapan Tosun, AA'ya yaptığı açıklamada, "AFAD bu yaşam alanındaki her türlü sorunu çözmeye çalışıyor. Yemek, iaşe, barınma, sosyal ihtiyaçlar, alışveriş, ibadet gibi her türlü sosyal yaşam şartlarıyla ilgili meydana gelebilecek her türlü olumsuzluğu gidermeye çalışıyoruz. Suriyeli vatandaşlarımızın yanında olup, onlara iyi bir ev sahipliği için gayret ediyoruz. Özveriyle, mesai mevhumu olmadan çalışıyoruz" dedi.

Yayıncı: Selçuk Aval - KİLİS

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Türkiye Suriye Kilis Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title