Haberler

Kılıçdaroğlu: "Türkiye'nin Ortadoğu'da bir ağırlığı var mı?" -

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Fikri sorulmayan bir ülke var, Türkiye. Dikkate alınmayan bir ülke var Türkiye. Ortadoğu'da, dünyada yalnızlaşan bir Türkiye var. Ben bütün yurttaşlarıma sesleniyorum. Böyle bir Türkiye'yi arzu ediyorsanız, adresiniz belli, gidin AKP'ye oy verin. 'Hayır Türkiye dünyada yalnızlaşmamalı, bölgesinde güçlü olmalı, sözü dinlenmeli' diyorsanız, Türkiye'nin bu hükümetten kurtulması gerekiyor" dedi.

Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM Grup toplantısında yaptığı konuşmada, hükümetin dış politikasını eleştirdi. Dış politikanın temel özelliğinin, iç politikaya alet edilmemesi olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Dış politikada, bir satranç oyuncusunun ustalığı ile hareket edersiniz. Her söylediğinizi önceden tartarsınız. Yankıları ne olur, size karşı tepkileri ne olur, bunu değerlendirirsiniz, sonra konuşursunuz. Hamaset edebiyatı dış politikada olmaz" dedi.

İç politikada zaman zaman kırıcı tartışmaların olabileceğini, bu tartışmaların bir süre sonra giderilebileceğini anlatan Kılıçdaroğlu, dış politikanın böyle olmadığını ifade etti. Kılıçdaroğlu, dış politikada kırıcı dil kullanılmasının, iki ülke arasında derin fay hatları oluşmasına yol açacağını kaydetti.

Bunun tipik örneğinin Cezayir olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin, Cezayir'in bağımsızlığını BM'de tanımadığını anımsattı. Kılıçdaroğlu, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın, yıllar sonra ziyaret ettiği Cezayir'de halktan özür dilediğini belirtti.

Türkiye'nin bugüne kadar dış politikada son derece dengeli, yapıcı ve olaylara makro bakan politika izlediğini belirten Kılıçdaroğlu, bu nedenle bir ağırlığının olduğunu dile getirdi. Bugün gelinen noktada ise Türkiye'nin böyle bir konumda olmadığını anlatan Kılıçdaroğlu, "Dış politikayı iç politikanın malzemesi haline, tarihe bakın diktatörler getirir. Yeni düşmanlar yaratır. İçeride ve dışarıda düşman yaratırlar. Bunu tarihe baktığınızda görebilirsiniz. Benzer tabloyu şimdi Türkiye yaşıyor" diye konuştu.

-"Ortadoğu bataklığından Türkiye'nin kurtulması gerekiyor"

İsrail'il'in Gazze'ye saldırılarına değinen Kılıçdaroğlu, BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'nun yaptığı son açıklamaya göre, 100'ü aşkın çocuğun, 500'den fazla insanın hayatını kaybettiğini söyledi.

Bölgede ivedilikle bir ateşkesin sağlanması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Peki Türkiye bu konuda bir şeyler yapıyor mu? İktidar sadece konuşuyor. O kadar çok konuşuyor ki neredeyse herkes suçlu bir tek iktidar haklı. Kardeşim, madem konuşuyorsun, eyvallah konuş; peki ne yapıyorsun? Bir cümle istiyorum ben. İsrail ile ilgili ine yaptın sen? Madem Gazze'yi eleştiriyorsunuz, ne yaptın sen? 'Efendim üç günlük yas ilan ettik...' Güzel... Şu soruyu sormaktan kendimi alamıyorum: Orada Türkmenler vardı, öldürüldü. Hiç aklına yas ilan etmek geldi mi gelmedi.

Zaten yastayız, zaten üzülüyoruz. Çocuklar öldürülür de orantısız güç kullanılır da üzülmez miyiz? Üzülürüz. Türkiye bunun neresinde? Türkiye'nin Ortadoğu'da bir ağırlığı var mı?

BM Genel Sekreteri gelecek Ortadoğu'ya. Pek çok ülkeyi gezecek, taraflarla konuşacak. Türkiye hesapta yok. Niye yok? Çünkü Türkiye'nin bölgede ağırlığı kalmadı. Suriye'de mi Irak'ta mı İran'da mı? Bir Katar'da bir Suudi Arabistan'da... Başka bir yerde Türkiye'nin sözü dinlenmiyor. Cumhuriyet tarihi boyunca dış politikada edindiğimiz bütün itibarı sıfırladınız.

Mahmut Abbas, Türkiye'ye davet edildi. Mahmut Abbas'ın yaptığı açıklama çok önemli. Mahmut Abbas, 'Bu olaylar gerçekleştikten sonra biz tüm dünya ülkeleri ile bu ateşkesin sağlanması için çabalarımızı devam ettiriyoruz. Aynı şekilde Batı Şeria'da sürekli bir şekilde Filistinli gençlerle İsrailliler arasında çatışmalar meydana gelmektedir. Tabii ki bizim talebimiz üzerine, Mısırlı kardeşlerimiz de girişimde bulundular. Bunun temel amacı ateşkesin sağlanmasını amaçlamak. Bu esasen 2012 yılındaki anlaşmaya tıpatıp benzemektedir. İsrail tarafı bunu kabul etti. Bizim de kabul etmemiz gerekiyor ki İsrail tarafını sıkıntıya sokalım' dedi. Çok açık ve net. 'Mısır'a gittik söyledik, (Araya gir, ateşkesi sağla.) Mısır araya girdi, 2012'nin koşullarını İsrail kabul etti. Dolayısıyla bizim de bunu kabul etmemiz lazım. Kabul edersek İsrail sıkıntıya girecek, ateşkes sağlanacak.' Çok net ve açık.

Bunu niye söylüyor? Mısır Dişişleri Bakanı'nın yaptığı bir açıklama var. 'Ateşkesi sağlayacağız, Türkiye ve Katar engel oluyor.' Mahmut Abbas da diplomatik bir dille bunu söylüyor. Şimdi soruyorum: Katar'la beraber hangi haltları işliyorsunuz siz? Ölen her çocuğun sorumlususunuz siz. Mahmut Abbas gayet açık ve net söylüyor. Bunu kabul etmemiz lazım.

Fikri sorulmayan bir ülke var, Türkiye. Dikkate alınmayan bir ülke var, Türkiye. Ortadoğu'da, dünyada yalnızlaşan bir Türkiye var. Ben bütün yurttaşlarıma sesleniyorum. Böyle bir Türkiye'yi arzu ediyorsanız, adresiniz belli, gidin AKP'ye oy verin. 'Hayır Türkiye dünyada yalnızlaşmamalı, bölgesinde güçlü olmalı, sözü dinlenmeli' diyorsanız, Türkiye'nin bu hükümetten kurtulması gerekiyor. Ortadoğu bataklığından Türkiye'nin kurtulması gerekiyor."

-"Bol miktarda laf var ama yapılan hiçbir iş yok"

Dış politikanın çok kötü bir noktaya geldiğini savunan Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin artık sözünün dinlenmediğini, dikkate alınmadığını ileri sürdü. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştiren Kılıçdaroğlu, "Söylemi ile eylemi tutarlı olursa bir başbakanın, hiçbir sorunumuz olmaz. Ama söylem ve eylem arasında farklılık varsa onun kaynağını güvensizlik oluşturur. Şu anda Türkiye için oluşan güvensizliğin temel nedeni bol miktarda laf var ama yapılan hiçbir iş yok" dedi.

Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Konuşuyor... Sabah, öğle, akşam. Peki ne yapıyorsun? Hiçbir şey. Niye konuşuyorsun? Dış politika konuşmakla çözülmez. Eğer dış politikada gereğini yapmıyorsanız, o sadece dedikodudan ibaret olur. Geldiğimiz nokta budur.

Ortadoğu'da akan kanın sorumlusu Recep Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu ikilisidir. Dünya İslam Bilginleri Barış, İtidal ve Sağduyu İnisiyatifi İstanbul'da bir toplantı yaptı. Erdoğan da katıldı o toplantıya. Yaptığı konuşmaya bakın. Ortadoğu'daki örgütleri anlatıyor, 'Bu örgütler, gidip Müslüman kardeşlerini katlediyorlar. Akan kan, Müslüman kanıdır. Kan akıtan yine Müslümandır.' diyor. Doğru mu doğru. Dün Genel Başkan Yardımcımız Bülent Tezcan bir dosyanın kapağını araladı. El-Kaide ve IŞİD'e giden silahlar. Diyorlar ki 'Biz oraya ilaç gönderiyoruz. İnsani yardım malzemesi gönderiyoruz. Onun için çok gizli gönderiyoruz. Kimse görmesin istiyoruz.' Giden, insani yardım malzemesi değil, füzeler, silahlar. El-Kaide'ye ve IŞİD'e gidiyor. Ne diyor, 'Müslüman Müslümanı öldürüyor' diyor. Öldüren sensin. Onun eline silah veren sensin. Utanmadan böyle konuşan da sensin.

Böyle bir tablo olablir mi? Silah gönderiyorsun. Adana MİT Bölge Başkanı'nın haberi yok. TIR'ları yüklemişsin götürüyorsun. Bir değil bir kaç sefer götürüyorsun. Ramazan ayındayız. Bütün vatandaşlarıma söylüyorum: İslam dünyasında neden kan akıyor? Neden insanlar birbirlerini gırtlaklıyorlar? Eğer bu dış politika ile gidersin tablo kaçınılmazdır. Yarın onun faturası bu millete kesilecek. Bu tablodan hepimizin ders çıkarması gerekiyor. Yarın sandığa gideceğiz. Ya felakete ortak olacağız ya da Türkiye'nin refahı için çalışacağız. Ya Ortadoğu bataklığına sürükleneceğiz ya da Ortadoğu bataklığından çıkacağız. Herkes elini vicdanına koyup sandığa öyle gitsin."

-"Cezalandıracaksan, adam gibi kararını alacaksın"

Silahların Türkmenlere gittiği yönündeki açıklamaların doğru olmadığını savunan Kılıçdaroğlu, bunların El-Kaide ve IŞİD'e gittiğini ileri sürdü. Kılıçdaroğlu, Türkmenlerin öldürüldüğünü, ancak kimsenin sahip çıkmadığını söyledi.

Türkiye'nin İsrail'e yakıt sağladığı iddialarına da değinen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Gazze'de insanlar öldürülüyor. Yakıtı bunlar veriyorlar. 'Efendim, biz yakıt vermiyoruz.' Geçiniz onları siz. Ne yaptın sen? İsrail ile ticari ilişkilerini mi kestin? Hayır. Askeri ilişkilerini mi kestin? Hayır. Yapacağın bir şey var, adres de verdik. Malatya'da Kürecik radar istasyonu var. Radarı kapatırsın. Yapabilir mi? Kürecik'in yanına bile gelemez. 'Bu NATO'nun' diyor. Yine yalan söylüyor. 2014 sonunda bu NATO'ya devredilecek.

10 Şubat 2012'de ABD ile İsrail ortak tatbikat yaptı. Kürecik Radar İstasyonu ile İsrail'deki benzeri ile haber konusunda bir aksama çıkar mı çıkmaz mı test ediyorlar. Her türlü bilgi oraya aktarılıyor. Orada istasyonun neden kurulduğunu biz çok iyi biliyoruz. İran ile İsrail arasındaki gerginlik nedeniyle, İran'dan atılacak bir füzenin önceden bildirilmesi gerekiyor. Kurulma nedeni bu. NATO'nun falan da değil. Cezalandıracaksan, adam gibi kararını alacaksın, cezalandıracaksın. Hep beraber de arkanda dururuz."

-"Böyle bir tabloyu Türkiye hak etmiyor"

BM Güvenlik Konseyi'nin toplanması için çağrıyı Ürdün'ün yaptığını belirten Kılıçdaroğlu, "Bakın, dünyanın her tarafından Türkiye dışlanmış durumda. Böyle bir tabloyu Türkiye hak etmiyor" dedi.

Türkiye'de 1,5 milyon Suriyeli'nin bulunduğunu belirten Kılıçdaroğlu, 81 ilde Suriyeli dilenci çocukların görüleceğini kaydederek, "O çocukları kendi vatanından kim etti? Silahla oraya militan sokan hangi ülkeydi. Yazık, günah değil mi? Gazze'de, Suriye'de, Türkiye'de dram var. Ama sadece bir şey yapılıyor, sadece konuşuluyor" ifadelerini kullandı.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Politika

Kemal Kılıçdaroğlu Türkiye İsrail Gazze Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title