Haberler

Kılıçdaroğlu: Hakan Fidan Bütün Kirli İlişkileri Biliyor

Güncelleme:

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Sır küpüm" dediği Hakan Fidan için "Kim bilir elinde ne bilgiler var. Eli güçlüdür, bütün kirli ilişkileri biliyor." dedi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, NTV canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Sır küpüm" dediği eski MİT Müsteşarı Hakan Fidan'la ilgili "Kim bilir Hakan Fidan'ın elinde AKP ile ilgili ne bilgiler var" ifadelerini kullanan Kılıçdaroğlu, " Hakan Fidan'ın eli güçlüdür, bütün kirli ilişkileri biliyor" diye konuştu.

Oğuz Haksever ve Kemal Kılıçdaroğlu arasında soru cevap şeklinde geçen programda şu diyaloglar yaşandı:

Oğuz Haksever: Hükümet sözcüsü Bülent Arınç konuşuyordu biraz önce Hakan Fidan olayı yine ağırlıklı bir konuydu. Cumhurbaşkanı ile aynı görüştesiniz o da karşı sizde karşısınız. Ama sizin savınız MİT siyasallaştı biçiminde. Bunun ötesinde bir itirazınız var mı?

Kemal Kılıçdaroğlu: Cumhuriyet tarihinde MİT müsteşarlığını yapanların siyasal partilere hep eşit mesafelerde durdukları söylenir. Bunun 1950'li yıllarda bir iki istisnası vardır ama. Sayın Erdoğan benim sır küpüm dedi. Adında milli ifadesi olan bir kurumun bir kişinin sır küpü olması ne demektir. Benim diyor devletin demiyor. Böyle bir anlayışı bizim kabul etmemiz mümkün değil. Devleti bir tarafa itiyorsunuz bir kişinin sır küpü oluyorsunuz. Ben neden sır küpü olduğunu gayet iyi biliyorum. Ona hangi bilgilerin servis edildiğini de çok iyi biliyorum. Siyasal partilerin nasıl izlendiğini nasıl dinlendiğini nasıl fişlendiğini ve o bilgilerin iktidar partisine götürülüp servis edildiğini de çok iyi biliyorum. Dönemin başbakanının belli gözlükleri takarak belli, kasetleri nasıl izlediğini de çok iyi biliyorum.

"GESTAPO'YA BENZETTİM"

MİT müsteşarları siyasete girmemeliler. Şimdi parlamentoya gelecek Roboski'nin hesabını verecek mi? Çocuklarımız öldürüldü. Yine dönemin genelkurmay başkanı açıklamıştı milli kaynaklardan bilgiyi aldık ve bombaladık diye. Bu milli kaynak herhalde CHP değil. Milletvekili olarak kürsüye çıkıp bunun yanıtını verebilecek mi? İstanbul'da bir kız çocuğumuz molotof kokteyliyle yakıldı otobüste. Atan kim? MİT görevlisi. Bunu da soracağız.

Bunları korumak için özel yasalar çıkarıldı. İşin özeti bir kişinin sır küpü olan ve önemli konumda olan birisi TBMM'ye dinlenmek için geliyor fazla yorulmuş. TBMM tatil yapılacak bir yer değil. Bunu da en iyi bilmesi gerekenin MİT müsteşarı olması gerekir. Normalde MİT müsteşarlarının görevleri bittikten sonra bir köşeye çekilip oturdukları görülür. Bütün sırları ile birlikte toprağa giderler. Onlar bütün milletin bekası için çalışmışlardır. Ama iktidar partisine diğer siyasal partileri gözleyip bilgi sunduğunuz zaman Almanya'daki gestapoya dönüşürsünüz. Ben de zaman zaman bugünkü MİT'i gestapoya benzettim. Bizi dinliyorsunuz bizim milletvekillerimiz fişliyorsunuz ve götürüp iktidar partisine servis ediyorsunuz diye.

"MİT MÜSTEŞARI PARLAMENTOYA GELİP NE YAPACAK"

Yine dönemin başkanı AKP grubunda 'Ey Kılıçdaroğlu senin nefes alışını bile takip ediyoruz' demişti. Kendisi herhalde gelip beni dinlemiyordur devletin yetkili kurumları var dinleme konusunda ihtisaslaşmış ben onlara talimat verdim seni dinliyorlar ve bana servis ediyorlar. Bugün benim sır küpümdür demekle orada söylediğiniz doğrulamış oluyor. MİT müsteşarı parlamentoya gelip ne yapacak merak ediyorum. Aslında ortada bir danışıklı dövüş olduğunu da kabul edelim. Ben görevinde kalsın beni dinlemeden istifa etti filan devletin geleneklerinde bir ülkenin başbakanı, cumhurbaşkanı bir bürokrata sen yerinde kal diyecek o da çok kaldım yerimde yoruldum istifa ediyorum devletin geleneklerinde bunlar yoktur. Başbakan bürokrata yerinde kal dediği zaman cumhurbaşkanı yerinde kal dediğin zaman kalır kural budur. Ama kuralı dinlemiyorsa aralarında çok özel ilişkiler var demektir. Eğer benim söylediklerime uymazsan ben bunun intikamını senden alırım demektir. O açıdan MİT müsteşarı parlamentoya gelecek öyle anlaşılıyor.

"ELİNDE ÇOK BELGE VAR"

Konuştuğu zaman AKP ile ilgili elinde çok bilgi var. Rıza Zarraf'ın bakanlarla olan ilişkisini 18 Nisan 2013'te Erdoğan'ın önüne koyan kişidir. Bakanların ilişkileri var parasal ilişkiler var ortaya çıkarsa AKP hükümeti çok zor durumda kalır diyor. Bakanların rüşvet aldığını biliyor dönemin başbakanına servis ediyor başbakan bunu kapatıyor. Kim bilir Hakan Fidan'ın elinde AKP ile ilgili ne bilgiler var. Burada aktif olan cumhurbaşkanı ve başbakan değil söylediğini kabul ettiren MİT Müsteşarıdır. Size bu ülkenin ihtiyacı var dediğinde bir cumhurbaşkanı bir başbakan hiçbir bürokrat o koltuktan ayrılmaz. Ama MİT müsteşarı tam tersini yaptı ve ikisi de ses çıkaramıyorlar çünkü karşı çıkışın maliyeti ağır olacak bunu biliyorlar.

"SÖYLEYECEKLERİ BİR ŞEY KALMADI"

Yanlış hatırlamıyorsam eski bir CIA başkanının anıları ve bir filmi vardı. Orada CIA başkanının devlet başkanı ile ilgili elinde ne tür belgeler olduğunu ihsas ettirmesi ve kendisini kabul ettirmesi vardır. Şimdi bu süreci Türkiye yaşıyor. Devlet başkanı ve cumhurbaşkanı, başbakanı konumunda olan devletin bürokratı ile ilişkilerini yasal zeminde sürdürmek zorundadır. Eğer siz bu alanın dışına çıkar ilişkileri yasadışı bir sürecin içine sokarsanız hesabını veremeyeceğiniz veya bürokratın önünde eğileceğiniz bir süreci yaşamış olursunuz. Hakan Fidan'ın eli güçlüdür bütün kirli ilişkileri biliyor, Cumhurbaşkanı ile Başbakan adeta emredersiniz buyur gel demenin dışında söyleyecekleri bir şey kalmadı.

Oğuz Haksever: Anayasa mahkemesi ve Yargıtay'da aynı anda seçimler oldu. Bu değişimlerden bir sonuç çıkmasını bekliyor musunuz? Yargıtay başkanı özellikle artık hukuka olan güvenin artık tamir edilmesi lazım iyi durumda değil bile dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu: 12 yılda itibar kaybeden kurumlardan biri de yargıdır. İtibar kaybı vardır. Siyasi otoritenin emrine girdiler çünkü. Yürütme ile ahenkli çalışacağız diyor yeni anayasa mahkemesi başkanı. Yürütme ile ahenkli çalışacağız dediğiniz andan itibaren ben yürütmenin memuruyum anlamına gelir. Bunu bir anayasa mahkemesi başkanının bilmemesi ise başlı başına ayıptır. Aslında biliyor memur olacağını kendisi itiraf ediyor. Amerika'da başkan yemin ederken ayağa kalmıyorlar, alkışlamıyorlar. Siz daha koltuğa oturur oturmaz ahenkli çalışacağız diyorsunuz. Merak etmeyin anayasaya aykırı yasaları da çıkarabilirsiniz biz bunları görmezden geliriz anlamına gelir bu. Oysa siz diyeceksiniz ki biz anayasanın gereklerini yerine getireceğiz. Kişilerine can ve mal güvenliği hukukun üstünlüğü kavramı içinde bizden sorulur diyecek. Hiçbir vatandaş meraklanmasın bu ülkede adalet vardır yargı vardır, evrensel hukuk kuralları neyi öngörüyorsa biz onu gereklerini yerine getireceğiz demesi gerekirdi.

"ÇÖKMESİ ANLAMINA GELİR"

Yargıtay başkanı seçildi. O makamlara duyduğum saygıdan ikisine de bir şey söylemek istemiyorum. Bir kişiyi aklayacaksınız akladığınızın semeresi olarak bir yere geleceksiniz. Bir kişiye karşı verdiğiniz bir kararın size dönük maliyeti sizin makamınız olacak. Bunlar yargının kabul edeceği olaylar değildir. Adalet kavramı soylu bir kavramdır. Adalet kan kaybederse her şey kan kaybeder. Yasama, yargı yürütme dediğimiz devletin çatısı üç ana ayak üzerine inşa edilmiştir. TBMM, hükümet ve yargı. Bunların birbirini denetlemesi temel kuraldır. Birinin diğerinin emrine girmesi çatının çökmesi anlamına gelir. Sayın Cemil Çiçek 17-25 aralık süreci yaşanırken bir cümlesinde anayasanın 138. maddesi çökmüştür dedi. 138.madde yargı bağımsızlığını işliyor. Bir ülkede bu madde çökmüşse orada hangi hukuktan bahsedeceksiniz. TBMM yürütme organının arka bahçesine dönüşmüşse, bir kişinin talimatına göre yasama organı karar veriyorsa orada da kan kaybı var demektir. Parlamentonun yasama organı olarak yürütmeyi denetlemesi lazım. Bir parlamento düşünün anayasaya göre Sayıştay raporu gelecek ki siz bütçeyi kabul edeceksiniz. Sayıştay raporu bile gelmeden bütçe kabul edildi. Görevini kötüye kullandı yürütme organı için.

Oğuz Haksever: Size yönelik bir suçlama var iktidar tarafından. İktidarın paralel devlet diye tanımladığı oluşumla Fettullah Gülen'le aranızda bağlantı olduğu yönündeki iddialar ortaya atıldı. Ayrıca partinizden bir yetkili Hidayet Karaca'yı ziyaret etti. Önce iddiaları sorayım.

Kemal Kılıçdaroğlu: 17-25 Aralık sürecinde bir hükümetin bir devleti nasıl doyduğuna tanık olduk. Bakanların başka bir ülkenin Türkiye'de yaşayan insanın önüne nasıl yattığını da gördük. Rüşvetleri nasıl aldığına tanık olduk. Bunları oryaya çıkaran da paralel diye tutturdular. Hayatım boyunca siyasi yaşamımda dahil devlette bir paralel yapılanması olsun cümlesi kullanmadım. Tam tersine devlette bir paralel yapılanma olmamalıdır dedim her zaman. Yargıtay'a 160 yargıç atandı Yargıtay'a 160 militan atadınız diye TBMM kürsüsünde itiraz ettim. HSYK'yı değiştirdiler anayasayı değiştirdiler yanlış yapıyorsunuz dedik. Hayır bizim bildiğimiz doğru dediler. HSYK dört ana unsurlardan oluşuyor, AKP'liler, cemaatçiler, ülkücüler ve sosyal demokratlar. Bu yargıya güvenir misiniz? Hakimler artık haklı bile karar verse ona güven sarsılacak. Yapan bunlar ama CHP'yi suçluyor.

Hayatımızın hiçbir döneminde siyasal anlayışımızın da gereği olarak paralel yağının ne yanında durduk ne de destek verdik. Herhangi bir yurttaş hukuksuz bir işlemle karşı karşıya kaldığında onun savunucusu olduk. Bir dönem bize siz darbecisiniz diyorlardı. Silivri'ye gidip haksızlığa karşı çıktığımız için. Biz ne darbeciydik ne Ergenekoncuyduk biz haktan hukuktan yanaydık. Şimdi bizim arkadaşlarımız hapishanede hayati tehlike geçiren hasta olan kişileri de ziyaret ettiler. Bunların içinde Hizbullahçılarda vardı. Biz Hizbullahçımıyız. Ama bir insan mahkumsa onun hakları varsa insan olarak, onun haklarına sahip çıkmak benim görevim. İnsan için siyaset yapılır. Benimle aynı dünya görüşünü paylaşmayabilir. Benimle farklı düşünebilir, beni hiç sevmeyebilir de ama birisinin ona yapılan haksızlığa karşı çıkması lazım. Benim inancımda bunu emrediyor benim siyaset anlayışımda bunu emrediyor.

"BİR KİŞİ DARBE YAPABİLİR Mİ?"

Hidayet Karaca tutuklandı. Hangi deliller var elinde. Bir kişi darbe yapabilir mi hükümete? Silah varsa suçlayalım, tank topu varsa, yanında ordusu varsa suçlayalım. Birilerinin de mazlumun yanında olması lazım. Mazlumun yanındayız diye siz paralelcisiniz diyorlar. Ben dedim ki senin bakanının koluna 700 milyar liralık saati paralelciler mi taktı? Kim taktı? Sen paralelci diye bir kişiyi görevden aldın diye bir karşı mı çıktık? Birileri yasadışı dinlendi sen görevden aldın biz karşı mı çıktık? Bir başbakan dinleniyor ve yasadışı dinleniyor dediğinde biz karşı mı çıktık? Hayır. Senin önüne dönemin başbakanına söylüyorum 18 Nisan 2013'te MİT müsteşarı senin iki bakanının rüşvet aldığını sana söyledi. Şimdi sen o MİT müsteşarını getirip milletvekili yapacaksın. Neden o dosyayı kapattın? Bizi suçluyorlar çünkü suçlayacakları bir şey yok. Yolsuzluklarını, hırsızlıklarını kapatmak için CHP paralelle işbirliği yapıyor. Belgeyi koy ortaya o zaman sen başbakan değil misin? Ben Fetullah Gülen'e telefon edip ne emriniz var mı dedim. Ama sen başbakan olarak kendi hükümet sözcünü gönderdin oraya ne emri vardır biz gereğini yapalım diye.
Halkımızın bunları unutmaması lazım. Nerede biz mazlum varsa dünya görüşü ne olursa olsun onun yanında olacağız. Nerede bir zalim varsa dünya örüşü ne olursa olsun o zalimin karşısında olacağız. Benim inancımda siyasi görüşümde bunu emrediyor.

Oğuz Haksever: Devletin içinde Balyoz'u da Ergenekon'u da göz önünde bulundurursak ilk süreçlerini böyle bir oluşum olduğunu düşünüyor musunuz?

Kemal Kılıçdaroğlu: Böyle bir oluşum olduğunu hükümet iddia ediyor. Bütün bilgiler belgeler dokümanlar hükümetin elinde. Belgeyi bilgiyi görmeden yorum yapmamız doğru değil. Buna yönelik emareler var tabi. Ama bunları o makamlara getirenler ben değilim. Valiyi, komutanı, yargıcı ben tayin etmedim. Biz aldatılmışız dediler. Bir yapıya karşı aldatılan siyasal iktidarın devleti yönetme erkini kaybetmesi anlamına gelir. Senin istihbarat örgütün var, polis teşkilatın var. Sen çocuk musun? Aldatılmışız dediğin andan itibaren o koltukta oturma hakkın yok senin. Sabah akşam berabersin içtiğiniz su ayrı gitmiyor nasıl oluyor da aldatılıyorsun.

Nasıl oluyor da senin yolsuzluğun ortaya çıktıktan sonra aldatıldığının farkına varıyorsun. Para kasaları, ayakkabı kutuları, milyon dolarla, medya havuzları, çocuğum paraları sıfırla demen, Şehrizar konutlarından kalan 30 milyon euroyla 6 villa alman hepsi ortada. Bunlar ortaya çıkınca aldatıldık diyorlar. Demokrasi iki açıdan ciddi yara aldı. Ahlak ve hukuk açısından. Ahlak açısından hiç bir sağlıklı demokrasinin kabul edemediği yolsuzluk boyutları ile karşı karşıya kalanlar koltuklarında oturmaya devam ediyorlar. Bunu bir ülkenin ahlakı etik değerleri kaldıramaz. TBMM'de yolsuzluk yaptığı açıkça belli olan, belgeli olan artı itiraf olan Erdoğan Bayraktar itiraf etti o talimat verdi diye. İstifa edecek birisi varsa onun istifa etmesi lazım dedi. Hala bunlar koltuklarında oturuyorsa demokrasi ahlaki açıdan yara almış demektir. Yargı açısından da yasama organı açısından da anayasayı ihlal açısından da hukuki olarak demokrasi yara almıştır.

Oğuz Haksever: CHP çözüm sürecine hiç katkı sağlamayacak mı? Böyle bir algı oluşturuluyor ve görülüyor.

Kemal Kılıçdaroğlu: Çözüm süreci nedir kimse bilmiyor ama biz biliyoruz sorunun nasıl çözüleceğini. 30 yıldır devam eden terörün sonlanması için bu silahlı güçle ya da güvenlik önlemleri ile bu sorun çözülmez diyen genel başkanım. Bu sorunun çözümünün anahtar noktası o da 12 Eylül darbe yasalarıdır ve o yasanın kalkması lazımdır. Yüzde 10 seçim barajının kalkması lazım dedim. CHP bunu söyler ama samimi değildir ertesi gün vazgeçer diye açıklamalar yapıldı. Hemen arkadaşlarımı aradım seçim barajının yüzde 7'ye indirilmesi ile ilgili kanun teklifini verin dedim. Milletvekillerimiz hazırladılar verdiler. Yüzde 7 yüksek dediler tamam dedik yüzde 5 olarak verdik hatta bir arkadaşımız yüzde 3 olarak verdi. Kürt siyasal hareketinin ya da bunu temsil ettiğiniz söyleyen siyasal partinin bu sorunun çözümü konusunda samimi olup olmadığını biz buradan test ediyoruz. Sen bu sorunu çözmek istiyorsan neden madde 1 seçim barajı indirilmelidir diyemiyorsun? Çünkü ben samimi olarak çözülmesini istiyorum ve diyorum. Ama sen bu sorunu sömürüyorsun çözmek istemiyorsun diyorum.

"FAİLİ MEÇHULLERE KARŞI ÇIKTIK"

Yüzde 10 seçim barajı düşse ne olur Kürt siyasal hareketini temsil eden siyasi parti gelir parlamentoya. Meşru zeminde biz oturup konuşacağız. Biz dedik ki bu sorunun çözüm adresi İmralı değildir TBMM'dir dedik. Dönemin başbakanı çıktı dedi ki TBMM neyi çözmüş ki bugüne kadar bunu çözecek. Aradan geçti iki yıl parlamentoya bir yasa getirdiler meclis bunun adresidir diye. Ama orada bir maddeye itiraz ettik biz. Faili meçhulleri meşrulaştıran bir maddeydi ve biz karşı çıktık. Hemen koro halinde CHĞ işte karşı çıktı çözüm sürecine. Biz faili meçhullere karşı çıkıyoruz dedik. Sonra bu CHP doğruyu söylüyor dediler ve maddeyi çektiler bizde destek verdik yasalaştı. O yasanın ikinci maddesinin bir fıkrasında diyor ki belli aralıklarla çözüm süreciyle ilgili kamuoyu bilgilendirilir. Siz gazetecisiniz o teklif yasalaştığı tarihten bu yana kamuoyuna çözüm süreci ile ilgili bir açıklama yapıldı mı? Hiç yapılmadı. Yasa çıkmış kanuna uymak zorunda değil mi herkes neden gereği yapılmıyor. Açıklama yapmıyorlar. Kürt sorununun çözümü güvenlik önlemleriyle çözülmez. Tam demokrasi, birinci sınıf demokrasi ve özgürlükle çözülür.

17 maddelik bildirgemizi açıkladık ve maddelerden birisi yüzde 10 seçim barajıdır. Diyarbakır cezaevinin insan hakları müzesine dönüştürülmesidir. Ellerinin tersiyle ittiler bunları. Türkiye'nin en temel sorununu çözmek mi istiyorsunuz 4 koşula uyacaksınız dedik. Samimi ve dürüst olacaksınız, gizli kişisel bir ajandanız olmayacak bu sorunu sömürmeyeceksiniz. Üç, halka hesabını veremeyeceğiniz angajmanlara girmeyeceksiniz. Dört, halka muhalefete belli aralıklarla bilgi vereceksiniz. Bunları yapıyorsanız size kredi açıyoruz buyurun çözün. Dönemin başbakanı çıktı senin kredine ihtiyacım yok sen kendin zaten krediye muhtaçsın dedi. Şimdi CHP'nin çözüm süreciyle ilgili bir görüşü var mı diyorlar bütün bunlardan sonra. Hükümet bunları yapabilseydi bu sorun çözülürdü. Ben HDP'nin de samimi olduğuna inanmıyorum. Herkes bu sorunu çözülmüyor.

Oğuz Haksever: Demirtaş odan 20 metre ötesinde buyursun gelsin anlatayım demişti.

Kemal Kılıçdaroğlu: Bana anlatmasına gerek yok çıksın televizyonlara anlatsın hükümetle neyi konuştuklarını. Bana bilgiyi verecek olan asıl iktidardır gelip bana bilgi verecek. Ben onların kapalı kapılar ardından neler konuştuklarını zaten biliyorum. Ama onların samimi olmadığını da gayet iyi biliyorum. İki tarafta birbirini kandırmaya çalışıyor. Güvensizlik üzerine inşa edilen bir süreç çözümsüzlük süreci olur. Doğru, Güneydoğu'da asıl paralel yapı. PKK'nın vergi daireleri var mı? Var. PKK'nın mahkemeleri var mı? Askere alma daireleri var mı? Var. Bunu Davutoğlu söylüyor. Caddenin ortasında adam silahla kimlik kontrolü yapıyor. Kendisini başbakanlık koltuğunda oturarak başbakan olduğunu zannediyor. Sen başbakan değilsin ki. Paralel yapılanma orada oluşmuş bu beyefendi kalkmış efendim ben buna izin vermem.

"KAYMAKAM SINIR KAPISINDAN ÇIKAMIYOR"

Geçen Salı günü Gümrük Ticaret bakanlığı müfettişinin raporunu açıkladım. Habur sınır kapısından Silopi'ye gelemiyor önleri kesiliyor. 155'e telefon ediyorlar bize değil jandarmaya telefon edin diyorlar, jandarma 155'e telefon edin diyor. Kaymakamı arıyor o geliyor. Kaymakam Habur sınır kapısından dışarı çıkamıyor memurlar ve müdürlerle birlikte. Ben Türkiye'nin sorunlarını çözmeye talip samimi birisiyim. Bu sorunu ancak biz çözeriz biz kimseyi kandırmayız. Açık ne netiz biz. 17 maddeyi aldık kamuoyuyla paylaştık. Biz bugün sorunların çözümüyle ilgili olarak yaklaşık 20-25 kanun teklifini parlamentoya vermiş bir siyasi partiyiz. Kitap haline getirdik biz bunu. Doğu, Güneydoğu'da sivil toplum kuruluşlarına dağıttım hangisine itiraz ediyorsunuz dedim hiç birisine dediler. Siyasete servet edinmek amacıyla girenlerle siyasette halkın sorunları çözmek amacıyla girenler arasında fark vardır. Biz dünyalık edinmek isteyen bir siyasi gelenekten anlayıştan ve inançtan gelmiyoruz. Onlar öyle değil onlar dünyalıklarını yapmak için siyaset yapıyorlar. İnançları siyasette kullanarak vatandaşın gözünü boyamak istiyorlar. Etnik kimlik üzerinden siyaset ne zamandan beri solculuk oldu merak ediyorum. Biz herkesin etnik kimliğine saygılıyız. Onlar etnik kimlik üzerinden siyaset yapıyorlar ve bunu da solculuk olarak millete satmaya çalışıyorlar. Etnik kimlik üzerinden solculuk Hitler'in mirasıdır dünya siyaset tarihine. Biz 21.yüzyılın dünyasında etnik kimlikleri herkesin şerefi onuru kabul ederek, inançları herkesin manevi dünyasının zenginliği kabul ederek yolumuza devam etmek istiyoruz.

Oğuz Haksever: Bir iddiayı hatırlatarak seçim konusuna geçelim, yapamazlar iddiası efendim. Parti için böyle bir iddia sürekli iktidarın işlediği konulardan birisi.

Kemal Kılıçdaroğlu: Bunu da çok samimi söylüyorum eğer bunların yönettiği gibi yönetemez diyorlarsa haklılar. Ama Türkiye'yi hukukun üstünlüğü, evrensel hukuk, insan hakları, yoksulluğu bitmek işsizliği bitirmek amacıyla yönetemez diyorlarsa hayır yönetiriz. Ben 27 buçuk yıl devlette çalıştım. Uzun yıllar hesap uzmanlığı yaptım. Büyük şirketleri denetledim. Gelirler Genel Müdürlüğü'nde Daire Başkanlığı, Genel Müdür Yardımcılığı yaptım. Bütçe nasıl hazırlanır, vergi nasıl toplanır bütün hayatım bunlarla geçti. Pek çok başbakanla aşağı yukarı tamamıyla çalıştım. Devletin bütçesinden sonra en büyük bütçeye sahip olan kurumu yönettim. Hiçbir yolsuzluğa izin vermedim. Ki o kurumun başkanlığını yapanlardan hapse girenler vardır. Benim bütün hesapların didik didik edildi ama bir şey bulamadılar. Dolayısıyla bir ülke nasıl yönetilir çok iyi biliyorum. Bir ülkeyi yönetmek kadar kolay bir şey yoktur aslında. Eğer devleti yönetirken her kurumun yasalarda tanımlanmış görevini yapmasını sağlıyorsanız bir sorununuz yok zaten. Vergi dairesi vergisini topluyorsa ne olacak görevi o zaten. Merkez bankası enflasyonu frenlemek için çalışıyorsa zaten onu yapacak görevi o.

"HER SEFERİNDE BURNUNU SOKMAZ"

MİT iyi bir istihbarat ağı kurmuş ve bilgiyi getiriyorsa zaten bir sorun yok. Siz saat gibi çalışan bir devlet aygıtını çalıştırmak zorundasınız. Ne zaman zorlanılır biliyor musunuz kamu ihale kurumu objektif ihale yapmayıp siz telefon edip şu ihaleyi bizim adamımıza ver derseniz orada direnç başlar. Bunların yaptıkları o. Merkez bankası başkanına karşı çıkıyorlar neden faizi indirmiyorsun diye. Yanlış yapıyorsa görevden alırsın. Çağırırsın kardeşim yasa böyle diyor sen yasaya aykırı davranıyorsun koy istifa dilekçesini dersin. Siyasi partiler devleti yönetmek üzere gelirler devlet olmak üzere değil. Obama Amerika'da dünyanın jandarması olduğunu bildiğimiz bir ülke. Obama FBI'ın işine, gelir idaresinin işine, CIA'in işine her seferinde burnunu sokmaz. Medyanın bağımsızlığı vardır kimse müdahale edemez o alanlara. Ama biz her şeye müdahale ediyoruz.

"BÖYLE DEVLET YÖNETİLMEZ"

1 metrekarelik hazine arazisi düşün ister Hakkari'de ister İstanbul'da olsun başbakanın onayı olmadan satılamıyor. Orada devlet yönetimi yoktur bir kişinin kendi hırslarını tatmin ve dünyalıklarını sağlama vardır. Böyle devlet yönetilmez. Milli eğitim bakanlığı her bakan değiştikçe milli eğitim stratejisi değişiyor. Her bakan değiştikçe sınav sistemi değişiyor. Böyle devlet yönetilmez. Bakın ben ısrarla grup toplantılarında ve gittiğim yerlerde söylüyorum bize 4 için yetki verin diyorum 12 yıl değil. Devletin nasıl yönetildiğini ülke bir görsün. Daha sonra zaten seçime gideceğiz. Bir başbakanın veya bir yöneticinin en temel özelliği kendisine en az ihtiyaç hissettiren kişi başarılı bir yöneticidir. Siz mekanizmayı bozarsanız devleti yönetemezsiniz. Dış politikaya bakın bu mudur devleti yönetmek. Suriye'de kan akıyor Irak'ta görüyorsunuz her şeyi. Devleti yöneten kişi kendi 49 personelini IŞİD'e rehin olarak veremez. Devleti yöneten kişi kendi askerinin başına çuval geçirtemez.

"DEVLET TÜZELDİR"

Devlet kişi değildir bir tüzel kişidir. Eğer siz yolsuzluk yapanları koruyorsanız ve bunun adına da ben devleti iyi yönetiyorum diyorsanız olmaz. Çalıyorlar ama işte yapıyor algısını milletin belleğine yerleştirmeye çalışıyorlar. Ben devleti yönetmek kişisel zenginleşme aracı olmamalıdır derken bunu kastediyorum. Çalıyorlar ama iş yapıyorlar demek inancımıza, ahlakımızı, siyaset anlayışımıza aykırıdır. Bunu yerleştirmeye çalışıyorlar çalmayan insanlar ülkeyi yönetemez. Bende iddia ediyorum çalmayan insanlar aslında ülkeyi yönetirler. Siz kurtuluş savaşından sonra Osmanlı'nın borcunu son kuruluna kadar ödeyip hiç çalmamışsanız, ülkeyi demir ağlarla örmüşseniz, fabrikalar kurmuşsanız çalmadan yapmış. Biz çalmadan yapabiliriz. Sata sasa bitiremediler. Çalmayan insanların en temel özelliği halka hesap vermektir. Bu ülkede doğan her çocuk doğduğu andan itibaren vergi öder. Vergi sadece nefes almakta yoktur. Şu çaya da suya da vergi ödüyoruz. Çocuğuna mama bulamadığı için çay içiren annede ödüyor bu vergiyi sadece zenginler ödemiyor. Pazardan artık toplayan annede ödüyor. Otobüse binen kadında ödüyor. O nedenle demokrasinin çıkış kaynağı ödenen vergilerin hesabını sormakla başlıyor. Efendim CHP yönetemezmiş. Ne yaptık biz yönetemiyoruz? Hırsızlık mı yaptık, yolsuzluk mu yaptık, birisine kardeşim bir dakika dur senin çocuğun okula gitmesin mi dedik?

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Kemal Kılıçdaroğlu Oğuz Haksever Hakan Fidan Sıkıcı Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hudutsuz Sevda 29. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 29 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Sakla Beni 25. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan Sakla Beni yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri 12. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak 66. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kül Masalı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda CANLI izle! Hudutsuz Sevda 28. Bölüm FOX TV CANLI izle! 19 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 19 Nisan Cuma burç yorumları nedir? Sakla Beni CANLI İzle! Star TV Sakla Beni 24. Bölüm HD CANLI izleme linki! İnci Taneleri CANLI izle! 18 Nisan İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki!
500

Yorumlar (60)

biraz az içip kendilerine bir baksınlar:

''Kim bilir GÜLEN İN elinde CHP ve MHP l ile ilgili ne bilgiler var''. . . . . ne derse yaptırıyor. . . . . . . chp ve mhp nin cumhurbaşkanı adaylarını o belirledi. . . . . . . . . . . . ama yemedi. .

14
26
yanıtYanıtla
ACİZ KEMAL:

SON ÇIRPINIŞLARIN KEMAL, 8 HAZİRAN SABAHI TIPIŞ TIPIŞ GİDECEKSİN, YAPTIĞIN MANEVRALAR BOŞUNA, ADAM OL MİLLETEN İSTE NE İSTERSEN, CEMAATTAN, KASETTEN MEDET UMARSAN SONUN HÜSRAN OLUR SONUN ACI OLUR, HİDAYET ABİNİN ELİNİDE ÖPTÜN BAKALIM SONUN NE OLACAK GÖRELİM,

25
8
yanıtYanıtla
MicoMobil-IOS:

Senin ne. Oldugunuda biliyosa yandin kemal

8
18
yanıtYanıtla
KILIÇ:

İLK DEFA OYUM CHP YE KRİZ ÜLKEMİ BİTİRİYOR HIRSIZLAR DOLARA YATIRIM YAPMIŞ

16
9
yanıtYanıtla
.........):

KEMAL TUNCELİ''NİN BELEDİYE BAŞKANI HDP DEN SEN KALKIYORSUN, OY VERİN BANA DİYORSUN SEN ŞAPKADANMI ÇIKTIN YAHU, KENDİ HEMİŞERİLERİN SENİ CİDDİYE ALMIYOR, İLAHİ KEMAL BENİ GÜLDÜRDÜN YA GECENİN ŞU VAKTİNDE KOMİKSİN YA

18
6
yanıtYanıtla
mahalledenMobil-ANDROID:

bu kadar çok şey biliyorsunda neden ispatlayamıyorsun senin ülkeyi bölmeye çalıştığını herkes biliyor sayın kısa kemal

10
11
yanıtYanıtla
HAKKI DAYI:

BEN;DAHA BU YASA KADAR, , CHP, , diye bir parti, . ne gördüm, nede duydum, , , ?

13
4
yanıtYanıtla
mehmet:

kemal her şeye maydanoz oluyorsun sonunda hep rezil oluyorsun

12
4
yanıtYanıtla
Dilan:

Pişşşş mhpye laf atanlar siz hayatınızda mhp kadar dürüst bir parti gördünüzmü

8
8
yanıtYanıtla
AlperenMobil-IOS:

Bu Kılıçdaroğlu çok kalleş

9
6
yanıtYanıtla
Tüm 60 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title