Haberler

Kılıçdaroğlu Gençlerle Buluştu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "İşsizlik Türkiye'nin bir numaralı sorunudur. İşsizlik sadece işçinin, iş arayanın sorunu değildir, Türkiye'nin sorunudur" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ODTÜ Vişnelik'te 'Geleceği Birlikte Kuruyoruz Genç İşsizler Buluşması'nda gençlerle bir araya geldi. Etkinlikte gençlerle görüş alışverişinde bulunarak sorunlarını dinleyen Kılıçdaroğlu, ortak çözüm önerilerini değerlendirdi. Programa CHP'nin bazı genel başkan yardımcıları, gençlik kolları genel başkanı, genel başkan danışmanları ve bazı PM üyeleri de katıldı. Görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, bugün gelinen süreçte ciddi bir genç işsizlik olduğunu belirterek, "Genç arkadaşlarımızla konuştuk, onlar düşüncelerini aktardılar. Çalışan ama işinden olan genç arkadaşlarımız da var. Onlar şunu söylediler; 'Sendikalı olmak istedik, bizi kapının önüne koydular. Eğer biz hak arayacaksak, anayasanın verdiği bir yetkiyi kullanacaksak herhangi bir yerde işçi olarak çalışırken sendikalı olmak bizim en doğal hakkımız. Bu konuda hükümet çok daha duyarlı olmalı.' İkinci konu atama bekleyen öğretmenler, genç arkadaşlarımız diyor ki; 'Biz öğretmen olarak yetiştirildik. Biz öğretmeniz. Ama bizi almıyorlar, bizim yerimize asgari ücretin altında çalışacak ücretli öğretmen alıyorlar.' Bir diğer temel sorun, belirli kamu kurumlarında ve özel yerlerde stajyer olarak çalışıyorlar. 'Stajyer olarak çalıştığımız yerde bizim Sosyal Güvenlik primimiz yatmıyor. Genç girişimcilik yeterince teşvik edilmiyor.' Bu konuda deneyimli olan arkadaşlarımız kendi deneyimlerini de aktardılar. Genç girişimcilik AB standartlarında teşvik edilmeli. Kamu sınavlarının, KPSS dediğimiz sınavlarda mutlaka branşlaşmaya önem verilmeli diye öneri geldi" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"İşsizlik Sigortası Fonu var. Bu fonda biriken olağanüstü paralar var. Bu paralar hükümet tarafından kullanılıyor. İşsizlik Sigortası Fonu'nun genç işsizleri eğitmesi ve onları işe kazandırması yönünde yeni programlar yapması, yeni alanlar açması gerekir. Bu konuda genç işsiz arkadaşlarımız, İşsizlik Sigortası Fonu'nun en azından işsizliğin azaltılması yönünde devreye girmesinin çok uygun olacağını söylüyorlar."

"Kırsaldan iş bulmak için kente göçen gençler var. Tarım çöktü, işsizlik diz boyu" diyen Kılıçdaroğlu, "Manisa'dan gelen arkadaşlarım bu konuda da gerçekten insanlık dramına örnek olacak pek çok örneği verdiler. Özel sektörde iş bulduğumuzda asgari ücret üzerinden primlerimizi alıyoruz. Bu doğru bir uygulama değildir. Bunun tek yolunun da sendikalaşma olduğunu söylüyoruz. Bütün arkadaşlarımızın ortak görüşü Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine inanmıyoruz diyorlar. Onların yayınladığı genç işsiz oranı kesinlikle doğru değil" dedi.

Üniversitelerde çalışan genç bilim insanlarının bir süre sonra kapının önüne konulduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Üniversiteler var. Bilim üretemiyor, nitelikli bilim insanları yok. Kamuya alımlarda torpil yapılıyor. En büyük şikayet. Bir hak herkesin gözü önünde bizim elimizden alınıyor. Dolayısıyla diyorlar ki; kamuya eleman alınırken, siyasal görüş, etnik köken ve inanç ayrımı kesinlikle yapılmamalıdır. Devlet herkese eşit mesafede yaklaşmalı" ifadelerini kullandı.

Gençlerin bir diğer sorununun ise öğrenciyken aldıkları krediler olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, "İşsizlik Türkiye'nin bir numaralı sorunudur. İşsizlik sadece işçinin, iş arayanın sorunu değildir, Türkiye'nin sorunudur. Arkadaşlarımız, 'sorun sistem sorunudur' diyorlar. Üretmeyen bir Türkiye işsizlik sorununu çözemez. Üretmeyip sadece tüketen bir Türkiye yine işsizlik sorununu çözemez. İşsizlik sorununu çözmenin temel yolu üretmektedir. Sistemi değiştirmektir" şeklinde konuştu. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Kemal Kılıçdaroğlu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title