Haberler

Kılıçdaroğlu: Böyle Bir Yasanın Getirilmesi Başlı Başına Büyük Bir Ayıp

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen MİT Yasası'nı, "12 Eylül askeri darbesinin yapamadığını, şimdi halkın oylarıyla gelmiş bir iktidar yapıyor. Demokrasi için ağır bedeller ödemiş Türkiye Cumhuriyetinin önüne böyle bir yasanın getirilmesi başlı başına büyük bir ayıptır" şeklinde değerlendirdi.

CHP Parti Meclisi (PM) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında Genel Merkezde toplandı. Kılıçdaroğlu toplantının açılışında yaptığı konuşmada, hukukun üstünlüğü kavramının önemine vurgu yaptı. Hukukun insan haklarının güvenliğini olduğunu, hukuk çiğnendiğinde toplumun haklarının da elinden alınacağını ifade eden Kılıçdaroğlu, Şırnak'ın Koçağıllı ve Kuşkonar köylerine, 26 Mart 1994 tarihinde düzenlenen ve 38 kişinin yaşamını yitirdiği hava saldırısıyla ilgili yürütülen soruşturma zamanaşımına uğradığını anımsattı. Kılıçdaroğlu, "Hani demokrasiden, insan haklarından söz ediyorduk, hukukun üstünlüğünde, özgürlüklerden söz ediyorduk, ne oldu da bu dava zaman aşımına uğradı? İki arkadaşımız bu tür olaylarda zaman aşımı olmasın diye kanun teklifi verdi. O kanun teklifi de AKP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Geldiğimiz nokta budur. AİHM rekor bir cezayla Türkiye'yi cezalandırdı, 2 milyon 305 bin avro Gerçi sıfırlandıktan sonra arta kalan 30 milyon avroya göre çok düşük bir rakam ama tüyü bitmemiş yetimin hakkını bu şekilde harcanmasını doğru bulmadığımızı da ifade etmek isterim" diye konuştu.

-MİT YASASI: "DARBECİLERDEN DAHA AĞIR BİR İSTİHBARAT DEVLETİ OLUŞTURUYORLAR"-

Türkiye'nin son 5 yılda üstünlerin, güçlülerin hukukunun kurulduğu bir sürecin içine sokulduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Totaliter demokrasi aşama aşama inşa ediliyor" dedi. TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen MİT Yasasına da değinen Kılıçdaroğlu, şunları dedi:

"MİT Yasası, 12 Eylül sonrası hazırlanan bir yasaydı. O döneme uygun olarak hazırlanan bir yasaydı ama yetersiz görünüyordu, bu hükümet tarafından. İçeride ve dışarıda sıkışan bir hükümet, içeride farklı arayışların içine girmeye başladı. İnsanlar konuşmasın, medya rahatlıkla yazmasın, hukuk arayışları olmasın, baskıcı bir yönetimin, alt yapısını oluşturalım diye yola çıktılar. 12 Eylül askeri darbesinin yapamadığını, şimdi halkın oylarıyla gelmiş bir iktidar yapıyor. Darbecilerden daha ağır bir istihbarat devleti oluşturuyorlar. 12 Eylül darbesinin üzerinde 30 yıl geçti. Darbenin tortularını ortadan kaldıralım derken daha ağır yaptırımlar Türkiye'nin gündemine geldi."

-"YENİ "YEŞİLLER' ÇIKACAK"-

Mit Yasasının, Bakanlar Kurulunda görüşülmemesinin ve bir yasa tasarısı olarak parlamentoya gelmemesinin de dikkat çekici olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, "Bu kadar kritik bir konuyu, iki AKP milletvekilinin verdiği teklif ile oldu bitti içinde parlamentodan geçiyorsunuz" dedi.

Yasayla MİT'e yurt içinde ve yurt dışında operasyon yetkisi verildiğini belirten Kılıçdaroğlu, "Yani adam öldürme yetkisi veriyorsunuz. Yeni "Yeşiller' çıkacak, her türlü silah verilecek ve denecek ki "buyur sen git operasyonu yap'. Bugüne kadar MİT'e böyle bir yetki verilmemişti. İlk kez böyle bir yetki veriliyor. Artı, yetkiler olağanüstü artırıldı. Tam bir istihbarat devleti, tam bir hukuksuzluk. Fişleme yetkisi, yapıyorlardı ama yasa dışıydı, şimdi yasal olarak fişleme yetkisi aldılar. Bir ülkede insanlar fişleniyorsa o ülkede demokrasi yok demektir, insanlar kalemlerini rahat kullanamazlar. Geldiğimiz süreç budur" diye konuştu.

-"17 ARALIK OPERASYONUNU ÖRTME GİRİŞİMİ Mİ"-

Kendisi ile ilgili olmayan soruşturma dosyalarına müdahale yetkisinin de getirildiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, "Soruşturmalar gizli, evrensel bir kuraldır bu ama yapılan düzenlemeyle MİT için gizli değil. Neden? 17 Aralık operasyonunu örtme girişimi mi acaba bunlar? Buna izin vermeyeceğiz, bunun mücadelesini yapacağız. Yargı kararı olmaksızın, bütün kuruluşlardan her türlü bilgiyi alabiliyorsunuz. Ticari sır kavramı bitti, merak ediyorum yabancı sermaye niye gelecek Türkiye'ye? Hukukun olmadığı yere sermaye mi gelir? İki-üç bakan oturacaklar, suç işlemiş ve mahkum olmuş birisini yargı kararı olmaksızın başka bir ülkeye gönderecekler. Burası bir hukuk devleti mi, başka bir ülke mi burası? Demokrasi için ağır bedeller ödemiş Türkiye Cumhuriyetinin önüne böyle bir yasanın getirilmesi başlı başına büyük bir ayıptır. Her türlü hukuksuzluğu yapacaksınız ama size yargılanmama güvencesi getirilecek. Yargı öğrendi yasa dışı işlem yapılıyor ama eli kolu bağlı, medya yayınlayamayacak. Peki halk hukuksuzluğu nereden öğrenecek? Bunu denetleyecek, hiçbir mekanizma da yok yasada. Her türlü denetimin dışında. Oysa hukukun üstünlüğünün savunulduğu bir ülkede her kurum denetlenir.

Kaynak: ANKA / Güncel

Millî İstihbarat Teşkilatı Kemal Kılıçdaroğlu Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title