Haberler

Kılıçdaroğlu, Ağzındaki Kanı Silecek"

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, "Kılıçdaroğlu, ağzındaki kanı silecek. Milletin iradesi neyse 'eyvallah' deyip o da bu sisteme uymak mecburiyetinde olduğunu içinde hissedecek." dedi.

Bakan Elitaş, eşi Kevser Elitaş ile Tüm Kayserililer Yardımlaşma ve Kültür Derneğinin (TÜMKAYDER) toplantısına katıldı.

Burada konuşan Elitaş, Kayseri'nin ticaret, turizm, sanayi ve eğitim şehri olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bugün Kayseri'de hamdolsun iki devlet, iki de vakıf üniversitemiz var. Kayseri'nin dışında da üniversite kuran hemşehrilerimiz var. Nişantaşı Üniversitesi, İstanbul'daki Kayserililerin kurduğu bir üniversite. Önümüzdeki hafta salı günü oranın programına gelecektik ama maalesef gensoru münasebetiyle programa katılamıyoruz. HDP'li milletvekilleri bizimle ilgili bir gensoru vermişler. O gensoruyu salı günü TBMM'de görüşeceğiz. Ondan dolayı değerli Nişantaşı Üniversitesi öğrencileriyle bir araya gelme imkanı bulamayacağız. Bulsak daha iyi olurdu diye ümit ettim fakat olmadı.

Dün bir kaç mutluluğu birlikte yaşadık. Önce Cumhurbaşkanımızın kızı Sümeyye Hanımefendinin düğün töreni için İstanbul'a geldik. Allah mesut bahtiyar etsin, iki cihan saadeti versin. Ardından Melikgazi Belediye Başkanımız Memduh Büyükkılıç'ın oğlunun düğün törenlerine iştirak ettik. Yine çok önemli bir sevinç yaşadık; Kayserispor ligde kalmayı elhamdülillah başardı. 33 hafta gerilim yaşayarak şampiyon olmak kadar sevinç verdi. Kayserisporlu futbolcuları ve bütün camiayı tebrik ediyorum. Ayrıca bu akşam Beşiktaş'ın Osmanlıspor'la maçı var. Muhtemelen şampiyonluk ipini göğüsleyecekler. Ben de bir Fenerbahçeli olarak Beşiktaş'ın şampiyonluğunu tebrik ediyorum. Alınlarının teriyle geldiler, kazandılar, başardılar. Fenerbahçe kazansaydı 4. yıldızı alacaktı ama artık bundan sonraki maçlara bakacağız. İnşallah yakın bir zamanda, gelecek sene 4. yıldızımız olmuş olur diye ümit ediyoruz."

"Türkiye dediğinizde Erdoğan diye karşılık veriyorlar"

Elitaş, Türkiye'nin 2002 yılından bu yana önemli gelişmeler ortaya koyduğuna dikkati çekerek, "Eskiden Türkiye'nin adını söylediğinizde alay edilirdi. Şimdi Türkiye dediğiniz zaman Türkiye'nin özelliklerinden bahsediyorlar. Türkiye dediğinizde Erdoğan diye karşılık veriyorlar. Türkiye dediğiniz zaman gözlerinin içi gülen insanlar topluluğuyla karşı karşıya kalıyorsunuz." ifadelerini kullandı.

Dünyanın çeşitli yerlerinde Türkiye dendiği zaman bazı dizilerin, film kahramanlarının adının söylendiğini belirten Elitaş, Diriliş dizisinin düşmandan ziyade iç fitne ve nifakla uğraşının güzel bir örneği olduğunu ve çevredeki ülkelerde ilgiyle izlendiğini dile getirdi.

Elitaş, söz konusu dizinin, Türkiye'nin kültür ihracatına önemli katkı sağladığını ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Diziler, ülkeler arasındaki ticari faaliyetlerde, turizm faaliyetlerinde ve irtibatlarda önemli unsurlardan biri. Çünkü orada başroldeki birinin kullandığı kalem dahi bizim ürünlerimizin görülmesiyle birlikte hem kültürümüzün hem ürünlerimizin reklamını çok önemli şekilde yapacak. James Bond yıllardır hep aynı arabayı kullanır, hiç değiştirmez. Saat de hemen hemen aynıdır. Çünkü onu markalaştırabilmek ve dünyada tanıtabilmek için, kahramanı idol haline getiren seyircileri etkileyebilmek için yaptıkları önemli unsurlardan biri. İnşallah biz bunları değerlendireceğiz ve hayata geçireceğiz. Bundan önceki dönemlerde dizilerimiz sembolik fiyatlarla satılıyordu. Ama şimdi önemli bedellerle yurt dışına gider hale geldi ki bunda son dönemdeki yapımcı arkadaşlarımızın gayretleri ve setlerin modernize edilmesiyle ortaya çıkan önemli bir gelişmenin en büyük sonucu."

Elitaş, terörle mücadeleye de değinerek, "Önceki gün bir acı yaşadık. 8 subay, astsubayımızın şehit olduğu bir acıydı. İki kardeşimiz Kayseriliydi, o kardeşlerimizin acısını yaşadık. Bu terör örgütünün bütün unsurları, Türkiye'de kazdıkları çukurlara gömülene kadar, Türkiye'de terör unsurunun son bulması için ne gerekiyorsa yapılana kadar, terörle mücadeleden kesinlikle taviz verilmeyecek ve sonuna kadar gidilecek. Milletin terörle mücadele konusunda aynı fikri, aynı düşünceyi kabul edip her türlü istismarı engellemek için gösterdikleri gayret olduğu sürece, ben inanıyorum ki devletimizin, hükumetimizin ve milletimizin bu azimle ve kararlı bir şekilde yürüyüşü inşallah önünde engel olmadan terörü son buldurmak için gayret edecek." değerlendirmesinde bulundu.

"Kayseri, kuru söğütten düdük çıkaran insanların mekanı"

Kayseri'nin, kuru söğütten düdük çıkaran insanların mekanı olduğunu söyleyen Elitaş, Kayserililerin, bulundukları toprağın zorluğunu ve coğrafyanın sıkıntısını kahırlanarak, yardım bekleyerek ve bir köşeye sinip sünepe sünepe oturarak değil, azim ve kararlılıkla kuru söğütten düdük yapmak için gayret göstererek çalışıp alın terlerinin sonucunda bugünkü konuma geldiklerini vurguladı.

Elitaş, bir kelebeğin kozadan çıkış hikayesini örnek göstererek, insanoğlunun kelebeğe yardım etmek amacıyla kozayı kestiğini, bunun sonucunda o kelebeğin ömrü boyunca uçamadığını ve hep başkasının yardımına muhtaç yaşadığını anlattı.

Kayseri'nin hep kendi göbeğini kendi kesen illerin başında geldiğine işaret eden Elitaş, "Kayseri kimseden yardım beklememiş ve kanatsız kalmamış. O kozayı kendi imkanlarıyla kırmış. Kayseri, kendi gücüyle çıkmış kelebek gibi dünyaya açıldığı zaman ortada kalmayan insanların topluluğu. Kayseri bugün aldığı teşvikler, yaptığı yatırımlarla hepimizin yüz akı olmuştur. Hiçbirinin farklı yerlerde kullanıldığına ben bugüne kadar şahit olmadım." ifadelerini kullandı.

"Milletvekili sıfatlı hainleri yargının önüne götürebilmek için millet kararını verecek"

Elitaş, önümüzdeki hafta salı günü Anayasa oylaması yapılacağını belirterek, şöyle konuştu:

"Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili madde ile referandumla ilgili konuyu düzenleyen madde. Muhtemelen 12-13 saatlik bir mesaiyle birinci oylamayı geçireceğiz. İkinci tur oylamayı da cuma günü saat 10.00'da başlatıyorlar. Cuma vaktinden önce inşallah bitsin. Teröristin yanında olan, teröristle beraber bu ülkenin güvenlik gücünü yok etmeye gayret eden milletvekili sıfatlı hainleri yargının önüne götürebilmek için millet kararını verecek.

'Bodrumda yaralılar var' deyip kim olursa olsun, terörist olsun, ne olursa olsun o yaralıların tedavisine engel olmaya kalkan teröristler, TBMM'deki uzantıları vasıtasıyla 'siz insanlık suçu işliyorsunuz, oradaki yaralıları kurtarmıyorsunuz' diyorlar. Gönder yaralıyı... Müsaade etmiyor. Bugün eğer terörle mücadele konusunda siyasi unsurlar, TBMM'deki temsil edilen unsurlar, 78 milyon insanın geleceğiyle ilgili çalışmayı, gayreti gösterebilmiş olsalardı bugün Türkiye'nin terörle mücadelesi daha başarılı bir noktaya doğru giderdi. Onun için terörü savunarak, bu milletin birliğini, beraberliğini, bekasını ve geleceğini sorumsuzca kötü bir noktaya götüren milletvekillerinin, bağımsız yargı önünde yargılanma imkanını açan anayasa değişikliğini ortaya koyuyoruz. 580 veya 600 civarında milletvekilinin dosyası var. Bunların bir kısmı çok basit dosya, bir kısmı teröristle kucak kucağa olmuş, iç içe yaşayan bir dosya bütünlüğü var."

Paralel yapı

Elitaş, mücadele ettikleri konunun sadece bilinen teröristler olmadığını belirterek, "Bir terörle mücadele ediyoruz, bir de yurt dışında gördüğüm zaman büyük bir üzüntü duyduğum ihanetle mücadele ediyoruz. Bu paralel yapı dediğimiz unsur, maalesef yurt dışında Türkiye'yi kötülemek için, Türkiye Cumhuriyeti devletinin önüne engel koyabilmek için başka şekillerde kurdukları ilişkileri Türkiye'nin aleyhine döndürmeye başladılar. Artık o cübbeni çıkar, siyaset yapıyorsan siyaset yap. Gel Türkiye'ye yargılanacaksan yargılan, rahatsan siyaset yap. Evliyalık kisvesi altında bu milleti kandırarak bu milletin geleceği ile ilgili meselelere engel olma." görüşünü paylaştı.

"Sistem kendiliğinden fiilen Yarı Başkanlık sistemini kabullenmiş oluyor"

Anayasa Mahkemesinin "367 kararı"nın ardından o günün sonuçları çerçevesinde Anayasa değişikliği gerçekleştirdiklerini hatırlatan Elitaş, şunları söyledi:

"Madem TBMM'nin seçim yapmasına siz razı olmuyorsunuz, 'O zaman millet kendi cumhurbaşkanını seçsin' dedik ve o günden itibaren Türkiye'nin yönetim yapısının değişikliğinin ilk temel taşları atılmış oldu.

1982 Anayasası yazılırken 'Cumhurbaşkanını halk seçsin' deniliyor. Sonra itiraz ediyor Anayasa komisyonu başkanı ve diğer üyeler, 'Eğer cumhurbaşkanını halk seçerse o zaman Yarı Başkanlık sistemi fiilen olmuş olur' diyorlar. Yani şu anda bizim anayasamızda cumhurbaşkanını halkın seçmesiyle birlikte sistem kendiliğinden fiilen Yarı Başkanlık sistemini kabullenmiş oluyor. O dönemde anayasaya cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini yazdıramayanlar, aynı kişiler Kıbrıs anayasasını yaptılar. 1984 yılındaki Kıbrıs anayasasında, cumhurbaşkanı halk tarafından seçilir.

Eğer bu sistemin altı doldurulamadığı takdirde, kargaşa ve karmaşayı içinde barındıran, fitneyi ve fesadı sürekli üzerine çeken bir yapı var. Bu yapının muhakkak değiştirilmesi gerekir. AK Parti 2007 yılında bu sistemi değiştirmek için herhangi bir gayret içerisinde bulunmadı. 367 kararının ortaya çıkardığı garabeti ortadan kaldırabilmek için ve 22 Temmuz 2007 seçimlerinden sonra ortaya çıkabilecek olumsuzlukları bertaraf edebilmek için anayasa değişikliğini muhalefet partisinin desteğini alabilmek adına böyle bir değişiklik yapma mecburiyetinde kaldı."

"1961 Anayasası'nı yapan darbeciler, cumhurbaşkanının tarafsızlığını getirdiler"

Elitaş, Diriliş dizisine atıfta bulunarak, oradaki sistemin Başkanlık sistemi olduğunu, Osmanlı'nın danışarak, istişare ederek geldiğini dile getirdi.

Cumhuriyet döneminden de örnekler veren Elitaş, "Bizim ecdadımıza en uygun sistem Başkanlık sistemi. Olmazsa şu anda fiili durum olarak ortaya çıkan Yarı Başkanlık sistemi. Olmazsa hiç yabancı olmadığımız partili cumhurbaşkanlığı sistemi. Atatürk hem CHP Genel Başkanı hem Cumhurbaşkanı idi. Yani partili cumhurbaşkanıydı. İnönü de aynı şekilde. Rahmetli Bayar, o zaman çok eleştirmişti CHP'yi. Seçilir seçilmez Demokrat Parti'den istifa etti. Yani mecburiyetten değil, sadece yaptığı eleştiriyi hayata geçirebilmek için. 1961 Anayasası'nı yapan o darbeciler, cumhurbaşkanının tarafsızlığını getirdiler ve Türkiye sistem bozukluğuyla karşı karşıya kaldı. Çift kamaralı sistem, karmaşa, hiçbir işin üretilmediği TBMM ve koalisyonlar dönemi." ifadelerini kullandı.

Elitaş, parlamentodaki yetkili arkadaşlarının çalıştığını, önümüzdeki günlerde anayasa değişikliği konusunda gayret gösterdiklerini anlatarak, "Bugün içinde yaşadığımız güzellikleri ve geçmişte yaşadığımız ecdadımızın yönetim sistemini iyi bir şekilde değerlendirip, bugün içinde bulunduğumuz kaotik ortamın düzelmesi için zihni yapılarında sadece siyasi bağımlılıkları değil bu ülkeye, bu millete bağımlılıklarının göstergesi olarak sağduyuyla birlikte olacağını düşündüğümüz milletvekillerinin gayretiyle ümit ediyorum ki anayasa değişikliği gerçekleşecek. O değişim gerçekleştikten sonra bu milletin huzuru da gelecek." şeklinde konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Kurulu'ndaki sözlerini büyük bir hayretle karşıladığını belirten Elitaş, Kılıçdaroğlu'nu sükunete davet etti.

Elitaş, "Kılıçdaroğlu, ağzındaki kanı silecek. Milletin iradesi neyse eyvallah deyip o da bu sisteme uymak mecburiyetinde olduğunu içinde hissedecek." dedi.

Toplantıya, AK Parti Kayseri Milletvekili Hülya Nergis, Şekerbank Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Göktan, TÜMKAYDER Genel Başkanı Fatih Doğan ile Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Başkanı Yaşar Doğan da katıldı.

Bakan Elitaş, toplantının ardından Esenler'de bir restoranın açılışına da iştirak etti.

Kaynak: AA / Güncel

Kemal Kılıçdaroğlu Mustafa Elitaş Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu?
title