Haberler

Kılıç: "Alman Parlamentosunun Vermiş Olduğu Kararı Biz Tanımıyoruz"

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

69. İl Danışma Meclisi Toplantısı

Toplantıya katılanlardan detaylar

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın konuşması Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç:

"(Alman Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararı) Alman Parlamentosunun vermiş olduğu kararı biz tanımıyoruz. Bu bizim açımızdan 'yok' hükmündedir. Hiçbir karşılığı yoktur. Ancak ve ancak Almanya ile olan ilişkilerimize yapacağı etki dışında"

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Alman Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararıyla ilgili, "Alman Parlamentosunun vermiş olduğu kararı biz tanımıyoruz. Bu bizim açımızdan 'yok' hükmündedir. Hiçbir karşılığı yoktur. Ancak ve ancak Almanya ile olan ilişkilerimize yapacağı etki dışında." dedi.

Kılıç, Samsun Büyükşehir Belediyesi Atakum Sanat Merkezi'nde partisince düzenlenen 69. İl Danışma Meclisi Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, yeni anayasa ve başkanlık sistemiyle ilgili çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Başkanlık sisteminin, rejim değişikliği değil yönetim sistemi değişikliği olduğunu belirten Kılıç, "Muhalefet tamamen Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın kişisel anlamdaki eleştirisi açısından yola çıkıyor. Yani diyor ki "Biz Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın başkan olmasını istemiyoruz.' Sen istemeyebilirsin CHP Genel Başkanı olarak ama millet ne istiyor, ona bir bak. Eğer millet bunu istiyorsa gerçekleşir." diye konuştu.

AK Parti'nin gelişim ve kalkınmadan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun ise "kan"dan bahsettiğini aktaran Bakan Kılıç, şöyle devam etti:

"Siyasi anlamda bunun eleştirisini getirebilirsiniz. Sizin göreviniz, bir siyasi olarak bu değişiklik olur veya olmaz ama bunun önünde bu değişiklik olursa olmazsa 'kan' sözünü etmek değildir. Zaten bakıyoruz şimdi ettiği sözün ne anlama geldiğini biraz anlamaya başladı ki artık o sözü kullanmıyor. Siyaseten neyin söylendiği, vatandaşından, milletinden güç alarak yol yürüyenlerle oradan güç alamadan yürüyenler arasındaki fark da böylece ortaya çıkmış oluyor."

Siyaseten başarının ölçüsünün seçimden birinci parti çıkıp çıkmamak olduğuna işaret eden Kılıç, şunları söyledi:

"Sayın Kılıçdaroğlu, kaç tane genel seçimden birinci parti olarak çıktı, genel başkan olarak? Hiçbir seçimden. Kaç tane belediye seçiminden, yerel seçimden partisini birinci parti olarak çıkardı? Ben CHP'ye gönül veren kardeşlerimizin de vatandaşlarımızın da artık şunu söylediğini biliyorum, 'Bir başarı yok. Partiyi belli bir yerden bir yere taşımak yok. Bir oy arttırımı yok. Niye duruyor bu genel başkan?' Diyor ki kendisi, 'AK Parti'de otoriter eğilimler var.' Sayın Kılıçdaroğlu sen seçim kazanamayan, birinci parti olamayan bir genel başkan olarak bir yapışmışsın o koltuğu bırakmıyorsun. Ben sana daha ne diyeyim? Bu millet sana gereken dersi verdi, sen dersi görmek istemiyorsan benim yapacağım bir şey yok ama millet kırık notu verdi sana."

Alman Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararı

Bakan Kılıç, parlamentoların görevinin tarih araştırmaları yapmak olmadığını belirtti. Bu görevin tarihçi ve bilim insanlarının görevi olduğunu hatırlatan Kılıç, Alman Meclisinin aldığı kararın Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve TBMM açısından "yok" hükmünde olduğunu vurguladı.

Oylamada bir kadın milletvekilinin "Hayır" oyu verdiğini, bir milletvekilinin de çekimser kaldığını anımsatan Kılıç, "Alman Parlamentosunun vermiş olduğu kararı biz tanımıyoruz. Bu bizim açımızdan 'yok' hükmündedir. Hiçbir karşılığı yoktur. Ancak ve ancak Almanya ile olan ilişkilerimize yapacağı etki dışında." diye konuştu.

Oylamaya katılan milletvekillerine karar vermek için araştırma yapıp yapmadıklarını soran Kılıç, şöyle konuştu:

"Orada oy veren milletvekillerine şunu soruyorum, hangi araştırmayı yaptınız? Neyi incelediniz? Önünüze konan o tasarının içindeki yazanları gittiniz araştırdınız mı? Kimler sizlere ne anlattı? Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak arşivlerimizi açtık. Sayın Cumhurbaşkanımız, Ermenistan Cumhurbaşkanına mektup yazdı. 'Ortak komisyon kuralım, biz arşivlerimizi açtık, siz de açın, üçüncü ülkeler de açsın gelin hep beraber bunları araştıralım. Sonuç olarak da çıkan her şeye biz razıyız' dedik ama bunların gerçeği araştırmak gibi bir derdi yok. Bunların tek derdi var, spekülasyon."

Türkiye'den göç eden 3 milyonu aşkın kişinin Almanya'da yaşadığına işaret eden Bakan Kılıç, kendisinin de Almanya'da doğup büyüdüğünü söyledi. Kılıç, şunları kaydetti:

"Bunların bir kısmı Alman vatandaşı oldu. Bir kısmı olmadı. Ben Almanya'da doğdum ve büyüdüm. Dolayısıyla eleştirme hakkım birçok insandan belki daha fazladır. Benim sizi eleştirmeye sonuna kadar hakkım var. Herkesin var. Siz, 3 milyona yakın Türk vatandaşını çifte vatandaş olması önündeki engeli ne zaman kaldıracaksınız? Ne zaman demokratik şekilde haklarını onlara vereceksiniz? Vergi almaya gelince alıyorsunuz. Demokratik haklarını ne zaman vereceksiniz? Biz bunu bekliyoruz sizlerden. Diyorsunuz ya, demokrasi, seçim, hak, hukuk... Buyurun verin haklarını. Avrupa Birliği vatandaşlarının çifte vatandaşlık hakkı var. Güney Amerika'daki bazı ülkelerdeki vatandaşlarının Almanya'da çifte vatandaşlık hakkı var. Vermek istemiyorlar. Bahanesini arıyorlar."

Bakan Kılıç, konuşmasının sonunda hayatını kaybeden ABD'li efsane boksör Muhammed Ali'ye rahmet diledi ve üzüntüsünü dile getirdi.

Kaynak: AA / Politika

Akif Çağatay Kılıç Almanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title