Haberler

Kik Bünyesindeki Siyasi Gerilim

Katar Dışişleri Bakanı Halid el-Atıyye, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn'in Doha büyükelçilerini çekmesiyle patlak veren ve Körfez İşbirliği Konseyi'nin (KİK) geçen haftaki toplantısında verilen ılımlı mesajlarla sona erdiği belirtilen kriz hakkında, "Körfez ülkeleri arasındaki ihtilaflar sona erdi. Şimdi sıra, büyükelçilerini çeken ülkelerin temsilcilerini geri göndermesinde" dedi.

Katar resmi haber ajansı QNA'nın haberine göre, Kuveyt'i ziyaret eden Atıyye, Kuveyt Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Sabah Halid el-Hamad es-Sabah ile dün düzenlediği ortak basın toplantısında, Körfez ülkeleri arasındaki fikir ayrılıklarının sona erdiğini ve 17 Nisan'da imzalanan KİK içindeki anlaşmanın "gayet açık" olduğunu söyledi.

Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah'ın anlaşma için gösterdiği çabaları takdir eden Atıyye, konuyu ilk Suudi Arabistan'ın ele aldığını, Katar'ın da bu girişimi sürdürdüğünü belirtti. Atıyye, "KİK içindeki kardeşler, hiç kimse için taviz anlamına gelmeyen uzlaşıya vardı" diye konuştu.

- " Katar, Mısır halkının tercihlerini destekleyecektir"

Atıyye, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani'nin de Mısır'ın istikrarından yana olduğuna işaret etti. Mısır'daki mevcut durumu değerlendirmekten kaçınan Atıyye, Katar'ın, Mısır'ın Arap dünyasındaki öneminden dolayı her alanda yükselmesini dilediğini vurguladı.

Ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi askeri darbeyle görevden uzaklaştıran eski Savunma Bakanı Abdulfettah Sisi'nin, cumhurbaşkanlığı seçimini kazanması halinde Katar-Mısır ilişkilerinin istikbali sorulan Atıyye, "Katar, her zaman Mısır halkının tercihlerini desteklemiş ve destekleyecektir" yanıtını verdi.

Kuveyt Dışişleri Bakanı Sabah da Körfez ülkeleri liderlerinin aynı istikamette yürümek için ortak irade sergilediklerini vurgulayarak, "Bu başarılanlardan sadece bir tanesi. Bu istikamette tüm zorlukların üstesinden geleceğiz" ifadesini kullandı.

Suriye konusunun herkes için "ana mesele" olduğunu ileten Kuveytli Bakan, Arap Birliği ve uluslararası toplumun, bu "trajedinin" sonlanması için siyasi çözüme işaret ettiğini kaydederek, "Arap Birliği ve BM'nin Cenevre konferanslarında anlaştığı konularda birlikte hareket etmeye istekliyiz" diye konuştu.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn, 5 Mart'ta Katar'ın KİK içinde imzaladığı güvenlik anlaşmasını fiili olarak yerine getirmediği gerekçesiyle Doha'daki büyükelçilerini çekme kararı almıştı.

KİK tarihinde bir ilk niteliğindeki diplomatik protestodan 6 hafta sonra, geçen hafta perşembe günü üye ülke dışişleri bakanları Riyad'da bir araya gelmiş, olağanüstü toplantının ardından krizin aşıldığı mesajı verilmişti. - Doha

Kaynak: AA / Güncel

Körfez İşbirliği Konseyi Suudi Arabistan Katar Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title