Haberler

KİEDF, Öğrenci ve Velileri Uyardı

Güncelleme:

KİEDF ve İstanbul Kantinciler Esnaf Odası Başkanı Vahap Osmanoğlu, öğrenci ve velileri okul kenarlarında satılan sağlıksız gıda ürünlerini tüketmemeleri konusunda uyardı.

Kantin İşletmecileri Esnaf Dernekleri Federasyonu ve İstanbul Kantinciler Esnaf Odası Başkanı Vahap Osmanoğlu, öğrenci ve velileri okul kenarlarında satılan sağlıksız gıda ürünlerini tüketmemeleri konusunda uyardı.

2012-2013 eğitim ve öğretim yılı başlarken kantinci esnafının bazı sorunlarla karşı karşıya geldiğini belirten Osmanoğlu, bu sorunların başında ise okul kenarlarındaki ruhsatsız, kayıtsız satıcıların olduğunu dile getirdi. Kantinciler olarak buraların sağlıksız yerler olduğunu tespit ettiklerini kaydeden Osmanoğlu, buraların öğrenciler için büyük tehlike oluşturduğunu vurguladı. Kaçak ve sağlıksız satıcıların önüne geçilmesi için önlem alınmasını istediklerini aktaran Osmanoğlu, "Kantinciler ayda 4-5 kere denetlenen sağlıklı yerlerdir. 2011 yılında Milli Eğitim Bakanlığı, kantincilere gazlı içecek ve cips satışını yasaklamıştı. Ancak okul kapıları açık ve okul çevrelerinde bulunan iş yerlerinde yasaklı olan bu gıdalar satılıyor. Bizde yasak olan bu gıdalar öğrenciler tarafından dışarıdan okula getirilmektedir. Böylece yasağın da bir anlamı kalmamış oluyor. Eğer bir yasak varsa bunun genel bir hale getirilmesi gerekir. Bu şekilde okul çevresindeki iş yerlerinin yasaklanan gıdaları satmalarının önüne geçilmelidir" dedi.

"FATURA KANTİNCİYE KESİLİYOR"

Yapılan sıkı denetimler sayesinde son yıllarda kantinlerde satılan gıdalardan ötürü zehirlenme olayı yaşanmadığının altını çizen Osmanoğlu, "Dışarıdan yiyecek getiren öğrenci bundan dolayı zehirlendiğinde korkudan okul kantininden aldığını söylüyor. Zehirlenme sebebinin analizi yaptırıldığında ise çocuğun dışarıdan aldığı yiyecekler sebebiyle olduğunu anlaşılıyor. Okul kenarlarında satılan sağlıksız gıdaların faturası da biz kantincilere kesiliyor" diye konuştu.

Okullarda gazlı içecek ve cipslerin yasaklanmasıyla çocukların bu gıdalara hevesi daha çok arttığına dikkat çeken Osmanoğlu şunları söyledi:

"Duruma tepki var. Çocuklar çantalarının içerisine bu gıdaları koyarak okula rahatça getirebilmekte. Bunu okul idaresine bildirdiğimizde ise 'Ben ne yapayım? Çantasına koyup getirmiş' diye yanıt alıyoruz. Kayıtlı olan işyerlerine bunların satışını yasaklıyorsunuz fakat kayıt dışı çalışan bazı kişiler yasaklı gıdaların okula girmesine sebep oluyor. Kantinciler Odası olarak 2005 yılında öğrencilerin okulda gazlı içecek ve cips yememesi için bir uygulama başlatmıştık. Öğrencilere bu gıdaların ne kadar zararlı olduğunu anlatıp, tüketmelerinin kendileri için iyi olmadığını obeziteye neden olacağını izah etmiştik. Bu uygulamamızda yüzde 75 başarı sağlamıştık. Ama şu anda hemen her öğrencinin çantasında bir gazlı içecek var."

"YENİ EĞİTİM SİSTEMİ KANTİNCİ ESNAFINI ETKİLEDİ"

Kanunen kira artışlarının ÜFE'ye bağlı olduğunu ve bir iş yerinin kira artışının ÜFE'nin üzerinde yapılamayacağını söyleyen Osmanoğlu, bazı kantinlerin kiralarında yüzde 200, yüzde 300 gibi artış gerçekleştiğini bildirdi. Eğitimde 4+4+4 sistemine geçildiğini hatırlatan Osmanoğlu, bunun kantinci esnafını olumsuz etkilediğini ifade etti. Okullar bölündüğünü ve

kiraların düşmesi gerekirken yüzde 100 artış gerçekleştiğini belirten Osmanoğlu, "Bunun yanında bölünen okullarda öğrenci sayısı yüzde 50, yüzde 70 düştü. Yasaklanan içecek ve yiyecek ile satışlarımızda yüzde 40 düşüş oldu, bölünün okullar yüzünden öğrenci sayısı azaldı ama halen kiralarda yüzde 100'ün üzerinde artışlar yapılıyor.

Bu gidişle kantinciler, işlerini bırakıp başka alanlara yönelecekler. Böyle giderse kantinler dikiş tutamaz.

Bu yeni sistemle 10 dakika olan ders araları, 5 dakikaya düşürüldü. 5 dakikalık arada çocuklar gıda ve tuvalet ihtiyacını yeterince karşılayamıyor. Milli Eğitim Bakanlığının bu konuyla ilgili gerekli düzenlemeleri yapacağına inanıyoruz. Ders aralarının müfredatlara göre yapılması daha uygun olur. Bunun yanında blok derslerin halen uygulandığını duyuyoruz. Çocuklar 80 dakika derste kalıp 5 dakika araya çıkıyor. Bu zaman dilimi çocukların ihtiyaçlarını karşılaması hususunda yeterli değil" şeklinde konuştu.

"600 BİN KİŞİYE İSTİHDAM"

Kantin sektöründe Türkiye genelinde yaklaşık 600 bin kişinin istihdam edildiğini anlatan Osman sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Sadece İstanbul'da devlet okullarında sadece 2750 kantinci bulunmakta. Kantincilik yeni canlanan bir sektör. İşin en önemli tarafı da ülkedeki 17 milyon insana hizmet veriyor olması. Bununla birlikte Milli Eğitim Bakanlığı hem lehimizde hem de aleyhimizde kararlar aldı. Bizler bu kararlara uymak zorundayız. Kantinlerde çalışan her personelin güvenlik soruşturmaları yapılmıştır. Kantinlerde sabıkalı kişilerin çalışmasına imkan yoktur. Yaklaşık 600 bin olan çalışanın ailelerini de hesaba kattığınızda 700 binin üzerinde bir rakam ortaya çıkıyor. Çocuklarımız bizlerin geleceğidir. Kendi çocuklarımıza yedirmediğimiz hiçbir gıda ürününü kantinlerde satmıyoruz. Tüm kantincilerimiz bu bilince erişti. Benim öğrenci ve velilere tavsiyem, okul kantinleri sağlıklıdır. Okul dışından değil, kantinlerden alışveriş yapılmalı. Veliler çocuklarının sağlıksız ortamlarda satılan sağlıksız ürünleri tüketmesine izin vermemeli." - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title