Haberler

Kıdem Tazminatında Yeni Dönem

Güncelleme:

Her bir çalışan için kıdem tazminatı hesapları açılacak ve işveren bu hesaplara aylık ödeme yapacak. İşte yeni model...

Bakan Faruk Çelik dün kıdem tazmiatının bu haliyle sürdürülebilir olmadığını söyledi. Ve değişiklik yapmak için çalışmaların sürdüğünü açıkladı. Sosyal taraflarla da sık sık tartışılan yeni modelin merak edilenlerine yanıt aradık. İşte kıdem tazminatları ile ilgili 10 soru ve 10 yanıt:

YENİ SİSTEM NE GETİRİYOR?

Her çalışan için bir bireysel hesap açılacak. Bu hesaba her ay işveren tarafından kıdem tazminatı ödeneği yatırılacak.

ÇALIŞANA KÖTÜ HABER

Bu hesaplar, bireysel emeklilik şirketleri tarafından değerlendirilecek. İşçi, biriken parasını istediği zaman alamayacak. 15 yıllık sigortalılığını dolduran ve 3 bin 600 gün primi tahakkuk ettirilen çalışan, biriken tutarın yarısını çekebilecek. Hükümetin getirmek istediği sistem, kıdem tazminatını kaldırarak çalışanlar için zorunlu bireysel tasarruf hesabı oluşturulması anlamına geliyor.

NE KADAR SÜREDE KIDEM HAKKI KAZANILACAK?

Şu anki sistemde bir işyerinde bir yıldan az çalışanın kıdem hakkı bulunmazken, yeni sistemde bir gün çalışanın dahi hakkı olacak.

KIDEM HESABINA FAİZ İŞLETİLECEK Mİ?

Bireysel kıdem hesapları üzerinde faaliyet gösterecek ve Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu'na tabii olacak firmalar olacak. Primlerin hangi fonlarda değerlendirileceğine çalışan kendisi karar verecek. Ama işçi tercihte bulunmazsa hesabında biriken paranın asgari yüzde 40'ı kamu borçlanma araçları veya kira sertifikalarını içeren bir fonda değerlendirilecek.

İŞTEN AYRILIRSAM KIDEM HESABIM NE OLACAK?

İşten ayrılma veya iş değiştirme durumunda da aynı hesap üzerinden çalışanın kıdem tazminatı hakkı devam edecek. Çalışanın ev almak istemesi gibi durumlarda fonda biriken kaynağın yarısını çekme hakkı olacak. Ölüm halinde de mirasçılar biriken tutarı çekme hakkına sahip olacak.

İŞVEREN ÖDEME YAPMAZSA HANGİ YOLLARA BAŞVURULABİLECEK?

Çalışan istediği zaman şirketler üzerinden kendi hesabına aktarılan kaynağı ve nemalanma durumunu görebilecek. Ancak işverenin hiçbir şekilde ödememe yapmaması durumunda yaptırımın ne olacağı konusu şu anda netleşmeyen başlıklardan biri.

CEVAPSIZ SORU

Hükümet, 'kıdem tazminatı fonu'nu her gündeme getirdiğinde gerekçe olarak çalışanların yüzde 90'ının kıdem tazminatı alamadığını ileri sürüyor. Ancak sendikalar, bu oranın gerçek dışı olduğunu, hükümetin algı oluşturmak için bu söyleme müracaat ettiğini belirtiyor. Kıdem tazminatını alamayan işçi mahkemeye başvurma hakkına sahip. İş mahkemelerinde davaların tamamına yakını çalışan lehine sonuçlanıyor. "İşten çıkardığı işçisine kıdem tazminatını ödemeyen patron, fona neden aylık düzenli ödeme yapsın?" sorusu da cevapsız.

ÇALIŞANI BEKLEYEN TEHLİKE

Fon sistemine bakıldığında 'kazanılmış hakların korunması' sözü gerçekleri yansıtmıyor. Fonda hak kaybı olmaması için uzmanların hesaplamalarına göre 8 puan prim ödenmesi gerekiyor. Ancak bu oranı işverenler kabul edilemez görüyor. İşverenin önerisi 2-3 puan arası bir ödeme. Böyle bir formülün kabul edilmesi, "işçi açısından kıdem tazminatının zaman içinde tamamen yok edilmesi" anlamına gelecek.

U DEĞİŞİKLİKLERİN NE ZAMAN YAPILMASI BEKLENİYOR?

Son açıklanan dönüşüm programlarına göre, 1 yıl içinde kıdem tazminatı ve işsizlik sigortası fonuyla ilgili çalışmalar tamamlanacak ve düzenleme hayata geçirilecek.

SOSYAL TARAFLARIN YENİ DÜZENLEMEYLE İLGİLİ ÇEKİNCELERİ NE?

Her yıl 1 brüt maaş kadar kıdem tazminatı hakkının korunması için, yeni sistemde işverenin çalışanın maaşının yüzde 8.4'lük kısmı kadar bir kaynağı kıdem tazminatı hesabına aylık olarak aktarması gerekiyor. İşçi sendikaları bu oranın düşürülmesi durumunda, düzenlemeye karşı olacaklarını belirtiyor. İşveren ise, yüzde 8.4'lük oranın ciddi bir yük getireceğini ve rekabete engel olacağını belirterek itiraz ediyor.

KIDEM TAZMİNATI HESABINA DEVLETİN TEŞVİK VERMESİ SÖZ KONUSU OLACAK MI?

Bireysel emeklilik hesaplarında olduğu gibi devletin yüzde 25 oranında bireysel emeklilik hesabına katkı yapması gündeme geldi, ancak bu konuda da bir netlik bulunmuyor.

MEVCUT ÇALIŞANLARIN DURUMU NE OLACAK?

Bugüne kadar yapılan açıklamalara göre, mevcut çalışanlar isterlerse şu anki sistemde kalacak; iki tarafında uzlaşması durumunda ise yeni sisteme geçiş mümkün olacak.

KIDEM TAZMİNATI SİSTEMİNDE NİÇİN BİR DEĞİŞİKLİK GÜNDEMDE?

Şu anki sistemde, işten çıkarılan bir işçinin çalıştığı her yıl için bir brüt maaş kıdem tazminatı hakkı var. Ancak işverenin ödeme yapmaması durumunda, uzun süren bir yargı süreci başlıyor. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, birçok işçinin yararlanamadığını ve mağdur olduğunu; işverenlerin da yüklerinin yeniden belirlenmesi istediğini söyledi.

"GERÇEK AMAÇ"

Kıdem tazminatının kaldırılması hükümetin 2015 programında da yer alıyor. Hükümetin kıdem tazminatı fonu ile esas hedefinin işvereni rahatlatmak ve bireysel hesap yoluyla tasarrufları artırmak olduğu görülüyor.

DİĞER HEDEF

Hükümetin bir başka planı da İşsizlik Fonu'ndan kesinti yapıp bunu kıdem fonuna aktarmak. Buna göre işverenden İşsizlik Fonu için kesilen 2 puanlık prim, kıdem için kesilecek. İşsizlik Fonu için bu oran binde 5'e inecek. Böylece İşsizlik Fonu'nun gelirlerinde ciddi bir azalma olacak. (Kaynak:Hürriyet-Zaman)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Faruk Çelik Memur Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (75)

hain pkk:

dünyanın hiçbir yerinde çalışmayan vatandaşından her ay prim kesen devlet yok aksine avrupa çalışmayan vatandaşına yardım bile yapıyo yahu ondan da geçtik prim kesmeyin yahu bi de asgari ücretlinin derdinden 900 tl ile 4 çocuk nasıl geçiniyo bunu hiç bi zaman bilemeyeceksiniz. . . . .

27
0
yanıtYanıtla
SEZOOO:

ENİNDE SONUNDA KIDEME GÖZ DİKTİLER VE ONUDA BİTİRECEKLER HEPSİ BU

22
5
yanıtYanıtla
sinan yılmaz:

bir inşaat işçisinin sigortası yatıyor ama kıdem tazminatı uçuyor. çıkan yasaya göre işçi bir çok iş değiştirsede her iş yeri kıdem tazminatını yatırmak zorunda kalacak. devanlı iş değiştirmek zorunda kalan işçilerin hakları kaybolmayacak.

yanıt6
yanıt5
akıllı ol:

geri zekalı siznan, iş bulmak o kdara kolaymı bugunku türkiyede, , patronlara gün doğdu istediği herkesi kapı dışarı edecekler bundan sonra, , işçilik ücreti iyice düşecek, düşük maaşla çalışmayı kabul eden bir sürü eleman çıkacak ortaya.

yanıt15
yanıt0
kurşad:

patron fona yatırsın ben işten çıkarılırsam yada istifa edersem hemen odensin bukadar basit

25
1
yanıtYanıtla
devlet uyansın Mobil-ANDROID:

2000 maas alan birisinin maası asgari ücretten gösteriliyor.bence önce buna bir el atın büyuk bir vergi kacağı.%80 boyle boş işlerle ugrasmayın emekçinin hakkıni arayın.

22
2
yanıtYanıtla
KÖLE:

HAKLISIN BİDE GERCEK ŞU ASGARİ ÜCRET NE İSE 1 KURUS EKSİK 1 KURUS FAZLA VERMEYEN KAMU KURUMU COK BUNA EL ATILSIN

yanıt8
yanıt0
KÖLE:

ÖRNEK ÜNİVERSİTE HASTANESİ RADYOLOJİ BİRİMİNDE AKTİF GÖREVLİ OLAN ŞİRKET İŞÇİSİNİN RADYOSYON İZNİ YOK ONLAR İNSAN DEĞİLMİ

yanıt3
yanıt5
özgür:

bunlara inanmayın. şimdide işçinin kidem tazminatlarına göz diktiler. işsizlik fonunu nasıl ve nereye kullandıklarını herkes biliyor. bu fonuda çar çur edecekler. yarın öbürgün yontacakları bir şey kalmayınca maaşlarımıza göz dikecekler. ülkeyi soyan bu zihniyete gerekli dersi vermek için sandığa gidin ve haklarınızı koruyun. hırsızlılığa, yalana, dolana geçit vermeyin.

23
0
yanıtYanıtla
sezooo:

hemde geç kalmadan

yanıt8
yanıt0
Tüm 75 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title