Haberler

Kıbrıs'ta dini liderler buluştu -

Kıbrıs'ta dini liderler, İsveç Büyükelçiliği konutunda düzenlenen yemekte bir araya geldi.

KKTC Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay, Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos, Ermeni Başpisikoposu Nareg, Maronit Başpisikoposu'nun Temsilcisi Latin Papazı George Kraj'ın katıldığı yemekte, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim ve İsveç Büyükelçisi Klas Gierov da hazır bulundu.

Yemek sonrası açıklama yapan BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, dini liderlerin bir araya gelerek gerçekleştirdiği görüşmeyi "çok iyi ve ilham verici bir toplantı" olarak değerlendirdi.

Dini liderlerin adanın yeniden birleştirilmesi için süren çalışmaları desteklerini ifade eden Eide, dini liderlerin toplumu ve liderleri çözüme teşvik için üzerilerine düşen önemli görevi yerine getirdiklerini kaydetti.

Geçmişte her iki toplumun da çok acılar çektiğini, geçmişin değiştirilemeyeceğini ancak geleceği değiştirmenin iki toplumun elinde olduğunu ifade eden Eide, "Çözümsüzlüğün doğurabileceği çarpıcı olumsuzluklar var. İlerleme sağlamak için çok önemli bir zaman" diye konuştu.

Liderlerin, dini farklılıkların politik çıkarlar için kullanılmamasına önem verdiğini kaydeden Eide, "Buradaki tüm dini temsilcilerin ortak düşünceleri insanlık, insan hakları ve hoşgörü. Bu önemli bir mesajdır" ifadelerini kullandı.

-Atalay: "Dini liderler olarak üzerimize düşen rolü iyi belirlememiz lazım"-

Din İşleri Başkanı Talip Atalay da adanın Osmanlı İmparatorluğu'nun idaresinde olduğu dönemlerde, uzun bir süre dini grupların barış içerisinde yaşadığını, bunun yeniden başarılabileceğine inandığını söyledi.

"Dini liderler olarak üzerimizi düşen rolü iyi belirlememiz lazım" diyen Atalay, "Dinin dili siyasetin dilinden uzak durması gerekir. Her inancın barış dilini kullanması çok önemlidir" diye konuştu.

Kıbrıs'ta barış sürecine katkı vermek istediklerini ifade eden Atalay, Başpiskopos'un olumlu katkılarıyla çok güzel işler yapılabileceğine inandıklarını, Güney Kıbrıs'a geçmesine müsaade edilmeyen kesimlere bayramda Hala Sultan Tekkesi'ni ziyaret imkanı verilmesinin, çok önemli olduğunu ifade etti.

-Hristosdomos: "Kıbrıs'taki sorun dini değil siyasidir"

Başpiskopos Hristosdomos ise adadaki tüm etnik grupların birlikte yaşaması için başlatılan dini diyalog çalışmalarına desteklerini sürdüreceklerini, dini liderler arası görüşmelerin meyve vermeye başladığını kaydetti.

Kıbrıs'taki sorunun dini değil siyasi olduğunu kaydeden Hristostomos, dinler arası ilişkilerin geliştirilmesi için Kilise'nin kapısının her zaman açık olduğunu ifade etti.

Kaynak: AA / Güncel

Talip Atalay İsveç Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title