Haberler

Kıbrıs Müzakereleri

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis'in müzakereleri bıraktıkları yerden devam edeceğine inandığını söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis'in müzakereleri bıraktıkları yerden devam edeceğine inandığını söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Eide'yi Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etti. Yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmede, Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisi Özdil Nami, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Temsilcisi Barış Burcu da hazır bulundu.

Görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Eide, Rum lider Nikos Anastasiadis'in yarın yapılması planlanan liderler görüşmesine katılmayacağını açıklamasının, şu an Kıbrıs görüşmelerinde pek de istenen bir durum olmadığını belirterek, ortada üzerinde çalışılması gereken bir sorun bulunduğunu söyledi.

Şu anki durumun ne çok büyültülecek ne de çok küçümsenecek bir durum olduğuna dikkati çeken Eide, her iki liderin de son yaşanan gelişmelerin bir yılda gerçekleşen ilerlemelere gölge düşürmesine izin vermeyeceğine inandığını dile getirdi.

Eide, iki liderin bir hafta önce, "2016 yılında bir çözüm bulunması" yönünde ortak açıklama yaptıklarına işaret ederek, "liderlerin müzakereleri bıraktıkları yerden devam edeceğine inanıyorum." dedi.

Biden, liderlere görüşmelere devam etme çağrısında bulundu

Kıbrıs'ta devam eden müzakere sürecine uluslararası desteğin tam olduğunu ifade eden Eide, dün ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın iki lideri telefonla arayarak, yeniden masaya dönmesinin tüm Kıbrıslıların yararına olacağını ve görüşmelere devam etme çağrısında bulunduğunu dile getirdi.

Bir gazetecinin "Anastasiadis ile ne zaman görüşeceksiniz?" sorusu üzerine Eide "İkimiz de İstanbul'dayken pazartesi görüştük. Bir daha ne zaman kendisi hazır olursa o zaman görüşeceğiz. Bugün benimle ve yarın Sayın Akıncı'yla yapacağı görüşme iptal edildi. Bu nedenle ne zaman mümkün olursa kendisiyle o zaman görüşeceğim. Hayata bakış açım şöyledir; eğer birisiyle anlaşmazlık yaşıyorsanız onunla konuşmalısınız. Ben hazırım." yanıtını verdi.

Eide, "Anastasiadis'i sizinle görüşmeye veya masaya geri dönmeye nasıl ikna edeceksiniz?" şeklinde soruya karşılık, "Şu an sürecin kendisi önemli. Bu süreç liderler tarafından sürdürülen bir süreç ve kendileri ne zaman görüşeceklerine karar verecek. Ben onları zorlamıyorum. Ben sadece müzakere etmelerine yardımcıyım. Uluslararası toplum bir barışı Kıbrıslılardan fazla isteyemez. İkisi de güçlü ve kararlı liderler. Son birkaç gün içinde yaşanan anlaşmazlıkların son birkaç yılda yaşanan ilerlemeleri dinamitlemesine izin vermeyeceklerinden eminim." değerlendirmesinde bulundu.

Eide, BM Güvenlik Konseyi, Avrupa Konseyi, AB, Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi uluslararası kuruluşların birleşik bir çabayla müzakere sürecinin arkasında olduğunu ancak bunun sürecin Kıbrıslılar tarafında yürütüldüğü gerçeğini ortadan kaldırmadığını ifade etti.

Kıbrıs'ta müzakerelere kadar güçlü bir desteğin ilk kez verildiğini ama liderlerin de bu ivmeyi iyi değerlendirmesi gerektiğini ifade eden Eide, kendisinin de elinden gelen gayreti göstereceği sözlerine ekledi.

Rum lider Nikos Anastasiadis, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın Türkiye'nin ev sahipliğinde yapılan Dünya İnsani Zirvesi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yemek davetine katılmasına tepki göstererek, yarın yapılması gereken liderler görüşmesine katılmayacağını açıklamıştı.

Kıbrıs'ta müzakereler, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin ara buluculuğunda 15 Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Nikos Anastasiadis Mustafa Akıncı Kıbrıs Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title