Haberler

Kıbrıs Müzakereleri

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs müzakerelerinin gizli tutanaklarını açıklayan Rum muhalefet partisi EDEK'in lideri Marinos Sizopulos'a tepki göstererek, "Açıklamalar müzakere sürecine katkı sağlamadığı kanaatindeyim. Müzakere sürecinin kendine has özellikleri vardır ve buna riayet edileceğine dair uzun yıllarda beridir süren bir anlayış vardır" dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs müzakerelerinin gizli tutanaklarını açıklayan Rum muhalefet partisi EDEK'in lideri Marinos Sizopulos'a tepki göstererek, "Açıklamalar müzakere sürecine katkı sağlamadığı kanaatindeyim. Müzakere sürecinin kendine has özellikleri vardır ve buna riayet edileceğine dair uzun yıllarda beridir süren bir anlayış vardır" dedi.

Kıbrıs sorununa BM gözetiminde kapsamlı çözüm müzakereleri çerçevesinde Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin ev sahipliğinde ara bölgede bir araya geldi.

Yaklaşık dört saat süren görüşmede BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim, Türk tarafının müzakerecisi Özdil Nami ve Rum müzakereci Andreas Mavroyiannis ile diğer yetkililer hazır bulundu.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, basına yaptığı açıklamada, Rum lider Anastasiadis ile görüşmesinin oldukça verimli geçtiğini belirterek, görüşmede müzakerecilerin çalışmaları gözden geçirdiklerini, müzakerelerin son aşamasında ele alınacak toprak ve güvenlik başlıkları dışında henüz uzlaşma sağlanmayan konularda yakınlık sağlamaya çalıştıklarını kaydetti.

Güney Kıbrıs'taki sosyalist EDEK partisi Başkanı Marinos Sizopulos'un müzakerelere ilişkin gizli tutanaklarını açıklamasına da değinen Akıncı, açıklamaların müzakere sürecine katkı sağlamadığı kanaatinde olduğunu belirterek, "Müzakere sürecinin kendine has özellikleri vardır ve buna riayet edileceğine dair uzun yıllardan beridir süren bir anlayış vardır" diye konuştu.

"Sizopulos'un bunu yapması son derece anlaşılırdır" diyen Akıncı, EDEK'in iki kesimli, iki toplumlu federal bir çözümü parti programından çıkarmış bir parti olduğunu hatırlattı.

Müzakerelerde varılan mutabakatlara ve taahhütlere sadık kalacağını dile getiren Akıncı, Sizopulos'un hareketinden sonra, aynı hataya kendisinin de düşmesi için yapılan çağrıların bulunduğunu söyledi.

Bugüne kadar pek çok konuda uzlaşı sağlandı

Cumhurbaşkanı Akıncı, bugüne kadar pek çok konuda uzlaşı sağlandığını ancak müzakerelerde tüm konularda uzlaşmaya varılması gerektiğini belirterek, müzakerelerle ilgili tutanakların Meclis'e gönderilmekte olduğunu, siyasi parti başkanlarını mart ayında yine toplantıya çağıracağını, müzakerelerle ilgili halka da genel çerçeveyi anlatmaya çalıştığını kaydetti.

Sizopulos'un vatandaşlık kriterleriyle ilgili sözlerine de açıklık getiren Akıncı, yapılan açıklamaların hepsinin doğru olmadığını söyledi.

Akıncı, muhtemel bir çözümde federal yargının eşit sayıda üyeden oluşacağının bilinen bir konu olduğunu ancak vatandaşlık kategorileri hakkındaki açıklamalarda tam anlamıyla doğruların bulunmadığını belirtti. Mustafa Akıncı, "herhangi bir yasal ikametgah hakkına tekabül etmeden ve siyasi hak talep etmeden yerleşeceklere yönelik bir kategori olabileceğini" bildirdi.

Daha sınırlı sayıda insan için sınırlı siyasal haklar içeren yasal ikametgah (daimi ikametgah) kategorisinin olabileceğini belirten Akıncı, "Bu şekilde kategoriler var, bunların tümü üzerinde yüzde yüz uzlaşıldı diyebileceğimiz noktada değiliz. Ama bu şekilde kategoriler var, anlayışımız bu konuda birbirine yakındır" dedi.

Daimi ikametgah kategorisi için örnek olarak Karpaz'da yaşanan Kıbrıslı Rumları gösteren Akıncı, bu kategoride yer alacakların yerel seçimler ve Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy halklarının olabileceğini kaydetti.

Geçmişte Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs Türk tarafıyla uzlaştıkları noktaları kendi penceresinden açıkladığını, bunun üzerine Kıbrıs Türk tarafının da bazı açıklamalar yapmak zorunda kaldığını anlatan Akıncı, "Müzakerelerle ilgili olarak karşı tarafla anlaşarak, hangi konularda anlaşma sağlandığı ve anlayış birliği bulunduğunu açıklamaya, Kıbrıs Türk tarafı olarak açığız. Bunu da bugün görüşmede aktardık. Hangi konularda uzlaştık, ortak anlayışlarımız nelerdir, aynı pencereden bakarak, Birleşmiş Milletlerle birlikte veya ikimiz, iki lider yada iki sözcü birlikte açıklayabilir. Arzu ettikleri zaman bunu yapabiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Hedefin kapsamlı bir çözüm olduğunu ve bu çözüme giderken sağduyulu olmak gerektiğini ifade eden Akıncı, yanlışlara düşmemek için dikkatli olunmasının önemini vurguladı.

"Ara verme ni·yeti·nde deği·li·z"

Güney Kıbrıs'ta mayıs ayında yapılacak milletvekilliği seçimlerine de değinen Mustafa Akıncı, "Seçimden dolayı (görüşmelere) ara vermek niyetinde değiliz, Rum tarafı da bu niyette değil" dedi. Seçimler nedeniyle müzakereleri erteleme talebinin kendilerine gelmediğini kaydeden Akıncı, nisan ayı için toplantıları, mart sonunda yapacakları toplantıda belirleyeceklerini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Güzelyurt meselesinin bugün Kıbrıs Rum tarafınca masaya getirilip getirilmediği sorusuna karşılık, toprak konusu son aşamada görüşülecek başlıklardan olduğu için, henüz o aşamaya gelmeden yer isimlerinin gündeme gelmediğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Nikos Anastasiadis Mustafa Akıncı Güney Kıbrıs Özdil Nami Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title