Haberler

Kestane Kanserinin Yayılması Virüslerle Önlenecek

Batı Karadeniz'de üretimde düşüşe neden olan kestane kanseriyle mücadelede laboratuvarlarda çoğaltılan virüsler kullanılıyor Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Serin: "Kestane ormanlarında hastalıkla biyolojik mücadele kapsamında toplu virüs üretimi için Batı Karadeniz Ormancılık Enstitüsü.

MEHMET EMİN GÜRBÜZ - Batı Karadeniz Ormancılık Enstitüsü, üretimin düşmesine neden olan kestane kanseriyle mücadele çalışmaları kapsamında laboratuvarlarda çoğalttığı virüsleri kullanıyor.

Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Metin Serin, AA muhabirine Anadolu kestanesinin ülkenin önemli orman varlıklarından olduğunu belirterek, Ege'den Karadeniz'in doğusuna kadar yayıldığını söyledi.

Kestane ağacı meyvelerinin köylüler tarafından toplandığını anlatan Serin, aynı zamanda bal da üretildiğini kaydetti.

Serin, Türkiye'deki kestane üretiminin 1992-2000 yıllarında 85 bin ton olduğunu dile getirerek, yıllar içinde 50 bin tona düştüğünü vurguladı.

Üretimdeki düşüşe kestane kanserinin neden olduğuna işaret eden Serin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Barr adlı mantar, kestane ağaçlarının dal ve gövdelerinde kabuk ölümlerine, bitkilerin zayıflamasına ve uçtan itibaren geriye doğru tahribata neden olmaktadır. Türkiye kestane varlığının yüzde 70'ini oluşturan Karadeniz'deki ormanların her yerinde bulunan ve 'Cryhonectria Parasitica' adlı mantar tarafından oluşturulan kanser, gerek ülkemizde gerekse dünyada bu konuda önemli derecede zarar oluşturan bir hastalık.

Kestane kanseri, Avrupa'da  ilk kez İtaya'da 1938'de görülmüş, daha sonra 1947 ve 1956 yıllarında İspanya ve Fransa'da saplanmış ve şu anda tüm kestane bulunan yerlere dağılmıştır. Ülkemizde ise 1960'lı yıllarda ilk defa Marmara bölgesinde görülmüş ve 20 yıl gibi kısa sürede tüm ülkeye yayılmıştır."

"Kestane kanserinin yönetimi için proje başlatıldı"

Serin, kanserle mücadele için Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Orman ve Su İşleri Bakanlığının işbirliği yaptığını dile getirdi.

"Kestane kanserinin yönetimi, orman sağlığı ve hayatının geliştirilmesi ve kapasitenin arttırılması için proje çalışması başlatıldı" diyen Serin, "Kestane kanseriyle mücadele kapsamında virüs üretim çalışması devam ediyor. Kestane ormanlarında hastalıkla biyolojik mücadele kapsamında toplu virüs üretimi için Batı Karadeniz Ormancılık Enstitüsü bünyesinde kurulan laboratuvarda çalışmalar devam ediyor. Kestane kanserine karşı yeni üretilen virüslerle mücadele edilecek" şeklinde konuştu. - Bolu

Kaynak: AA / Güncel

Batı Karadeniz Türkiye Ege Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İran İsrail'e saldıracak mı? İran'dan İsrail'e misilleme gelecek mi? Merkez Bankası döviz kurları 2024! 1 Amerikan doları ne kadar? Yıl sonu dolar kuru ne kadar olur? Suphiye Orancı kimdir? Metin Akpınar ve Uğur Dündar'dan kızları olduğu iddia edilen Suphiye Orancı kaç yaşında, nereli? Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi kaç oldu? MB dolar tahmini için ne dedi? Taksiciyi öldürüp araçtan atan yabancı uyruklu şahıs tutuklandı mı? İfadesinde ne dedi? Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi kaç TL? Merkez Bankası enflasyon beklentisi yüzde kaç? TOKAT'TA DEPREM | Tokat depreminin ardından yaşanan hasarın boyutu ne? Noterler Cumartesi günü açık mı? Noterler Cumartesi günü çalışıyor mu, saat kaça kadar açık? ALES/1 sınavı ne zaman 2024? ALES bu hafta mı? ALES sınav giriş yerleri! KIZILCIK ŞERBETİ fragmanı yayınlandı mı? Umut, Nursema'yı aldattı mı? Son bölümde ne oldu? İzmir Cuma namazı saat kaçta? İzmir Cuma selası ne zaman okunacak? 19 Nisan Cuma İzmir cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 19 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETLERİ || Sandık görevlisi ücretleri ne zaman yatacak? Aşkım Kapışmak kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Aşkım Kapışmak kaç yaşında, nereli? Aşkım Kapışmak biyografisi! DGS sınav yerleri ne zaman belli olacak 2024? DGS sınavı ne zaman? 2024 DGS başvuruları ne zaman?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title