Haberler

Keşmir Dayanışma Günü

Pakistan'ın Ankara Büyükelçisi Sohail Mahmood, Keşmir ile ilgili adil ve kalıcı bir çözüm istediklerini belirterek, "Bugün bir kez daha Keşmirli kardeşlerimizle tam bir dayanışma içinde duruyoruz" dedi.

Pakistan'ın Ankara Büyükelçisi Sohail Mahmood, Keşmir ile ilgili adil ve kalıcı bir çözüm istediklerini belirterek, "Bugün bir kez daha Keşmirli kardeşlerimizle tam bir dayanışma içinde duruyoruz" dedi.

Mahmood, Pakistan Büyükelçiliğinin ev sahipliğinde Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'nde düzenlenen "Keşmir Dayanışma Günü" programında, Keşmir meselesinin 68 yıldır çözüme kavuşamadığını ve bu konuda uluslararası topluluğa görev düştüğünü söyledi.

Pakistan'ın, Keşmir ile ilgili adil ve kalıcı bir çözüm istediğini dile getiren Mahmood, "Biz uluslararası topluluğun, Hindistan'ı sorumluluklarını yerine getirmeye davet etmek için haklı olan rolü oynamasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Türkiye ve Pakistan'ın her zaman ulusal meselelerde birbirini desteklediğini anlatan Mahmood, Türkiye tarafından verilen desteğin hem Pakistan hem de Keşmir halkı için güç kaynağı olduğunu vurguladı. Mahmood, Pakistan'ın bu destek için Türkiye'ye minnettarlık duyduğunu ifade etti.

Program sonunda katılımcılara hediye verilmesinin ardından, toplu fotoğraf çektirildi.

Keşmir sorunu

Dağlık bir bölge olan Keşmir'in kuzey ve batı kısımları Pakistan, orta kısımları Hindistan ve doğu kesimi de Çin"in kontrolünde bulunuyor. Hindistan kontrolündeki kısım "Cammu Keşmir", Pakistan kontrolündeki kısım ise "Azad Keşmir" olarak adlandırılıyor. Çin'in 1960'ta idaresi altına giren bölgeye de "Aksai Çin" deniliyor.

Birleşmiş Milletler, 1948"de Keşmir"in Pakistan'a mı Hindistan"a mı bağlanacağına bölge halkının karar vereceğine hükmetmişti. Ancak bu karar uygulanamamıştı. İslamabad yönetimi, 1948"deki BM kararına uyularak, Keşmir"in hangi ülkeye bağlanacağının referandumla belirlenmesini istiyor.

İngiltere'den 1947'de bağımsızlıklarını kazanan Hindistan ve Pakistan, Keşmir nedeniyle 1948, 1965 ve 1971'de üç kez savaşmıştı. Hindistan, Pakistan'ı, Cammu Keşmir eyaletinde saldırılar düzenlemeleri için çeşitli grupları silahlandırmakla suçluyor.

Cammu Keşmir'deki şiddet olaylarında 70 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği sanılıyor. Hindistan, Müslümanların çoğunlukta olduğu Cammu Keşmir'de yarım milyon asker bulunduruyor.

Kaynak: AA / Güncel

Pakistan Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title