Haberler

Keşmir Dayanışma Günü

Pakistan'da 5 Şubat Keşmir Dayanışma Günü dolayısıyla ülke genelinde gösteriler düzenlendi.

Pakistan'da 5 Şubat Keşmir Dayanışma Günü dolayısıyla ülke genelinde gösteriler düzenlendi.

Pakistan'da iktidardaki PML-N partisi, Cemaat-i İslami ve diğer siyasi ve dini grupların öncülüğünde ülkenin çeşitli şehirlerinde Keşmir'e destek mitingleri düzenlendi.

Pakistan'a bağlı Azad Keşmir'in Muzafferabad şehrinde sokaklara çıkan halk, Birleşmiş Milletler'in (BM) 1948 yılında aldığı karar doğrultusunda Hindistan'ın kontrolü altındaki Keşmir'de, bağımsızlık için referandum düzenlenmesini talep etti.

Başkent İslamabad'da ise Cemaat'ul Dava (Laşkari Tayyiba) lideri Hafız Muhammed Said önderliğinde, binlerce kişinin katıldığı "Keşmir'e destek" mitingi düzenlendi.

Said, gösteride yaptığı konuşmada, "Sayın Başbakan, Keşmir halkının yanında durmanız ahlaki sorumluluğunuzdur. Keşmir halkı Pakistan halkından destek bekliyor. Kur'an ve Sünnet ışığında Keşmir halkına destek saglamak durumundasınız. Sayın Başbakan, Keşmir davası için mücadele etmek sizin göreviniz" ifadelerini kullandı.

BM'nin, Keşmir sorununun çözümünde yetersiz kaldığını vurgulayan Said, "İşgal altındaki Keşmir'de yerleşim bölgesi adı altında askeri karargahlar inşa ediliyor. Pakistan Dışişleri Bakanlığı, Keşmir'de nüfus sayısını değiştirmek için Hindistan'ın uyguladığı politikalara neden sessiz kalıyor? Hindistan ile ticarete odaklanmadan önce Keşmir sorununu çözmemiz lazım" diye konuştu.

Cemaat'ul Dava BM'nin terör örgütü listesinde bulunuyor. Örgüt lideri Said, Kasım 2008'de gerçekleştirilen ve 166 kişinin ölümüne yol açan Bombay terör saldırılarının planlayıcısı olmakla suçlanıyor.

Keşmir sorunu

Pakistan, Hindistan ve Çin arasında kalan ve dağlık bir bölge olan Keşmir'in kuzey ve batı kısımları Pakistan, orta kısımları Hindistan ve doğu kesimi de Çin"in kontrolünde bulunuyor. Hindistan kontrolündeki kısım Cammu Keşmir, Pakistan kontrolündeki kısım ise Azad Keşmir olarak adlandırılıyor. Çin'in 1960'ta idaresi altına giren bölgeye ise Aksai Çin deniliyor.

Birleşmiş Milletler (BM), 1948"de Keşmir"in Pakistan'a mı Hindistan"a mı bağlanacağına bölge halkının karar vereceğine hükmetmişti. Ancak bu karar uygulanamamıştı. İslamabad yönetimi, 1948"deki BM kararına uyularak, Keşmir"in hangi ülkeye bağlanacağının referandumla belirlenmesini istiyor.

İngiltere'den 1947 yılında bağımsızlıklarını kazanan Hindistan ve Pakistan, Keşmir nedeniyle 1948, 1965 ve 1971'de 3 kez savaşmıştı. Hindistan, Pakistan'ı, Cammu Keşmir eyaletinde saldırılar düzenlemeleri için çeşitli grupları silahlandırmakla suçluyor.

Cammu Keşmir'deki şiddet olaylarında 70 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği sanılıyor. Hindistan, Müslümanların çoğunlukta olduğu Cammu Keşmir'de yarım milyon asker bulunduruyor.

Kaynak: AA / Dünya

Birleşmiş Milletler Muhammed Said Pakistan Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title