Haberler

Kerkük'ten Ceyhan'a Petrol Sevkıyatı Yeniden Başladı

Kerkük İl Meclisi Enerji Komisyonu Üyesi Necat Hüseyin, Kerkük'ten Ceyhan'a petrol sevkiyatının yeniden başladığını belirtti.

Kerkük İl Meclisi Enerji Komisyonu Üyesi Necat Hüseyin, Kerkük'ten Ceyhan'a petrol sevkiyatının yeniden başladığını belirtti.

Hüseyin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) bağlı asayiş güçlerinin engellemesi sonucu dün duran petrol sevkiyatı bugün yeniden başladı." dedi.

Hüseyin, petrol kuyularında görevli memur ve işçilerin de iş başı yaptığını aktardı.

Süleymaniye kentinden dün zırhlı araçlarla Kerkük'e gelen silahlı birlikler, Molla Abdullah bölgesindeki AT1 kuyusu ve sevkıyatı sağlayan Kuzey Petrol Şirketine müdahale etmişti.

KYB'ye bağlı güvenlik güçlerinin engellemesi nedeniyle dün Kerkük'ten Ceyhan limanlarına sevkiyat yapılamamıştı.

IKBY Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi, konuyla ilgili yerel medyaya yaptığı açıklamada, " Kerkük'te petrol şirketine yapılan baskın, sorumsuzca yapılan lokal ve kışkırtıcı bir davranıştır. Bu sorumsuzca davranışın gerçekleşmesine gerek yoktu. Kerkük petrolü Bağdat-Erbil arasında Kerkük idaresinin huzurunda yapılan anlaşmaya göre yönetiliyor. Bu nedenle bu davranış yasa dışıdır. Umarız bir daha tekrarlanmaz" ifadelerini kullanmıştı.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi Mart 2016 yılında Kerkük'teki kuyulardan petrol ihracatını ağustos ayına kadar durdurma kararı almıştı. İbadi'nin böyle bir karar almasının arkasında Hero İbrahim Ahmed'in talebinin olduğu iddia edilmişti.

Kerkük'teki kuyulardan çıkarılan günlük 150 bin varil, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin denetiminde bulunan boru hatlarıyla Ceyhan Limanı'ndan dünyaya pazarlanıyor.

Irak Petrol Bakanı Cabbar Ali el-Luaybi ile İranlı mevkidaşı Bijen Zengene arasında 20 Şubat'ta imzalanan mutabakat zaptında, Kerkük petrolünün İran üzerinden nakli için boru hattı döşenmesini inceleyecek komite kurulması kararlaştırılmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Süleymaniye Ceyhan Kerkük Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title