Haberler

Kerkük'teki Sığınmacı Sorunu

Kerkük İl Meclisi'nin, terör örgütü DAEŞ'in saldırılarından kaçarak kente yerleşen Diyalalı sığınmacılara evlerine dönmeleri için bir ay süre verdiği belirtildi.

Kerkük İl Meclisi'nin, terör örgütü DAEŞ'in saldırılarından kaçarak kente yerleşen Diyalalı sığınmacılara evlerine dönmeleri için bir ay süre verdiği belirtildi.

Kerkük İl Meclisi, bugün gerçekleştirdiği olağan oturumda sığınmacıların durumunu ele aldı. Toplantıda DAEŞ'ten kurtarılan bölgelerden gelen sığınmacıların bir ay içinde Kerkük'ten çıkmaları kararı alındı.

Kerkük İl Meclis Başkan Vekili Rebvar Talabani, toplantının ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, " Diyala'dan toplu halde göç eden sığınmacıların bir ay içinde evlerine dönmesi gerekiyor. Çünkü yaşadıkları bölgeler DAEŞ'ten kurtarıldı" dedi.

Kerkük'te islan edilen yaklaşık 500 bin sığınmacının kente ağır bir yük oluşturduğuna dikkati çeken Talabani, "Bu kadar yüksek sayıda sığınmacının bulunması Kerkük'ü her yönden olumsuz etkiliyor. Elektrik, su ve diğer hizmetler aksıyor. Kerkük halkının iş imkanı kalmadı. Şehir siyasi anlamda da etkileniyor" şeklinde konuştu.

Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in 35 yıl boyunca Kerkük'ün demografisini değiştirmek istediğini savunan Talabani, "Saddam, Kerküklü olmayan 200 bin kişiyi şehre yerleştirdı. Son 9 ayda ise Kerkük'e gelenlerin sayısı yarım milyona yükseldi. Bu ciddi bir siyasi sorundur" görüşlerini dile getirdi.

Kerkük İl Meclisi Kürt Grubu Üyesi Azad Cebbari ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, kararın tek bir siyasi parti tarafından alınmadığına vurguda bulunarak şunları kaydetti:

"Kerkük halkı bunu istiyor. Kimse polis ya da güvenlik güçlerini suçlamasın. Bu İl Meclisi kararıdır. Konuya ilişkin Diyala İl Meclisi üyeleri, parlamentodaki temsilcileri ve sığınmacılar komisyonuna bilgi verdik. Tikrit ve diğer bölgelerden gelen sığınmacılara sağlanan desteğin aynısının bunlara da verilmesini istedik. Bu kararımızdan geri adım atmayacağız ve uygulamaya geçireceğiz."

Kaynak: AA / Güncel

Diyala Kerkük Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title