Haberler

Kerkük'te Petrol Tartışması

Kentteki Türkmen ve Araplar, Kürtlerin Kerkük petrolünü ele geçirmesinin Irak Anayasası'na aykırı olduğunu savunuyor Kürtler ise IŞİD militanlarından korumak için petrol kuyularını ele geçirdiklerini ileri sürüyor.

Irak'ın Kerkük kentinin zengin petrol kuyularının peşmergenin kontrolüne girmesiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Kentteki Türkmen ve Araplar, Kürtlerin Kerkük petrolünü ele geçirmesinin Irak Anayasası'na aykırı olduğunu savunuyor. Kürtler ise IŞİD militanlarından korumak için petrol kuyularını ele geçirdiklerini ileri sürüyor.

Arap siyasetçi ve Kerkük eski Vali Yardımcısı İsmail El Hadidi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Biz Araplara göre Kerkük hala merkezi Bağdat hükümetine bağlıdır. Bu yüzden Irak Petrol Bakanlığının bilgisi dahilinde adımlar atılmalıdır" dedi.

Irak petrollerinden sadece bir kesimin değil, tüm Irak halkının faydalanması gerektiğini vurgulayan Hadidi, Kürt Bölgesel Yönetiminin bu gerçeği göz önünde bulundurarak hareket etmesini istedi.

Kerkük İl Meclisi Arap Grubu üyesi Ramle Hamit El Ubeydi de peşmerge gücünün, Kerkük'ün kuzeyindeki bazı petrol kuyularını ele geçirmesinin Irak Anayasası'na göre kabul edilemez olduğunu söyledi.

Olayın gerçekleştiği gün petrol kuyularında çalışan Arap memurların işine son verildiğini ve yerlerine Kürt memurların atandığını belirten Ubeydi, söz konusu uygulamanın "iyi niyet göstergesi" olmadığını kaydetti.

Ubeydi, Kürt yönetiminin, Irak'ın toprak bütünlüğünü düşünerek adım atması gerektiğine işaret ederek, "Irak ve özellikle Kerkük, oldukça hassas bir süreçten geçiyor. Kürt yönetimi, Kerkük petrollerini bir oldu bittiye getirerek kontrolüne almamalıydı. Irak'ın toprak bütünlüğünü korumalıyız" diye konuştu.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Kerkük İl Meclisi Üyesi Azad Cebari ise "Kerkük'te bir İl Meclisi var ve bu meclis Kürt, Türkmen, Arap ve Süryanilerden oluşuyor. Kerkük'teki siyasi tarafların görüşü alınmadan atılan her bir adım başarısız olacaktır" ifadesini kullandı.

Kerkük İl Meclisi Arap Grubu üyeleri de yayımladıkları bildiride peşmerge güçlerinin, petrol kuyularını ele geçirmesinin anayasal olmadığını savundu. Bildiride, Kürt yönetiminin ele geçirdiği petrol kuyularını yeniden Irak Kuzey Petrol Şirketine vermesi istendi.

"IŞİD'den korumak için kontrolümüze aldık" -

Kerkük İl Meclisi Kürt El Teahi Listesi Kürdistan Demokrat Partisi üyesi Dr. Muhammet Hurşit ise peşmergenin, petrol kuyularını, IŞİD militanlarından korumak için kontrolüne aldığını ileri sürdü.

Daha önce aldıkları istihbarat bilgisine göre kuyuları koruyan polis güçlerinin görev yerlerini terkedecekleri ve silahlı kişilerin bu kuyuları patlatacakları yönünde bilgi aldıklarını aktaran Hurşit, "Bunun üzerine bölgenin, IŞİD militanlarının eline geçmemesi için böyle bir adım atmak zorunda kaldık" dedi.

Hurşit, "Kerkük'ün, Kürdistan bölgesinin bir parçası" olduğunu savunarak, şuları söyledi:

"Daha önce merkezi Bağdat hükümetiyle yapılan anlaşma gereğince Kerkük Petrol Boru Hattı, Kürdistan-Türkiye Boru Hattına bağlanacak. Biz de Irak'taki petrolün, tüm Irak halkının malı olduğunu kabul ediyoruz. Ancak ihraç edilecek petrolün yüzde 17'lik gelirinin, Kürdistan bölgesinin payı olduğunu hatırlatmak isterim." - Erbil

Kaynak: AA / Güncel

Kerkük Bağdat Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title