Haberler

Kerkük'te Ikby Bayrağı Asılmasına Tepkiler

Irak'ın Kerkük kentindeki il meclisinin tek taraflı kararıyla resmi kurum ve kuruluşlara Irak bayrağının yanında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağının asılmasına Türkmenler'den sonra Araplardan da tepki geldi.

Kerkük İl Meclisi Arap Grubu Başkanı Burhan el-Asi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kerkük il meclisinde Arapların temsilcileri olarak bizim görüşümüz ve fikrimiz alınmadan alınan hiçbir kararı onaylamayacağız. Bu konu hakkında daha önce de fikrimiz alınmadığından dolayı meclis oturumunu boykot ettik." ifadelerini kullandı.

Asi, il meclisinin IKBY bayrağının asılması kararını desteklemedikleri gibi kendileri tarafından onaylanmadığını söyledi.

Terör örgütü DEAŞ'ın halen Kerkük il sınırları içerisinde bazı bölgeleri elinde tuttuğunu hatırlatan Asi, şunları kaydetti:

'Binlerce vatandaşımız Kerkük'ün güneyindeki Havice ilçesi ve ilçeye bağlı bölgelerde DEAŞ'ın elinde ölüm kalım savaşı verirken bu tür adımların atılmasına destek olmamız mümkün değildir. Önceliğimiz insanlarımızı kurtarmaktır. Artık bölgesel bir denge haline gelen Kerkük için atılan adımların titizlikle atılması gerekiyor. Aksi takdirde içinde bulunduğumuz gemi batacak ve hepimiz yok olacağız." diye konuştu.

Kerkük İl Meclisi Üyesi Maan el Hamdani ise "Kerkük idari anlamda Bağdat'a bağlı bir kent olduğundan dolayı il meclisinde alınan tek taraflı tüm kararlar kesinlikle kabul edilmez. Bu kararın ertelenmesini istememize rağmen tek taraflı onaylanmıştır." dedi.

Kentteki resmi kurum ve kuruluşlara IKBY bayrağının asılmasının yasal olmadığının altını çizen Hamdani, "Bu tür kararlar ancak Irak merkezi hükümeti tarafından alınması gereken bir karar olduğundan dolayı bunun hiçbir yasal tarafı yoktur." değerlendirmesinde bulundu.

Türkmen ve Arap üyelerin boykot ettiği, 26 Kürt üyenin katılımıyla toplanan Kerkük İl Meclisi'nde bugün yapılan oylamada, Kerkük'teki kamu binalarına IKBY bayrağının asılması kararı kabul edilmişti.

Dışişleri Bakanlığı, Kerkük'te IKBY bayrağının hükümet binalarına asılmasının endişeyle karşıladığını bildirmişti.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşet Salihi, IKBY bayrağının hükümet binalarına asılmasının yasal olmadığını belirterek "kargaşaya yol açacağı" uyarısında bulunmuştu.

Kerkük'ün statüsü

ABD'nin 2003'te Irak'ı işgali sırasında Kürt güçleri, Kerkük'ü fiilen ele geçirmiş, kente yoğun bir Kürt göçü yaşanmıştı. 2005 yılında yazılan Irak anayasasının 140. maddesine göre, Kerkük'ün statüsü, devrik lider Saddam Hüseyin döneminde Kerkük'ten zorla göç ettirilenlerin geri dönmesi, ardından Kerkük'te nüfus sayımı yapılması ve kentin statüsü hakkında bir referanduma gidilerek nihai durumun belirlenmesi olarak öngörülüyordu. Ancak çeşitli nedenler ve anlaşmazlıklar sebebiyle bu madde henüz uygulanamadı.

Bağdat, Kerkük'ün idari olarak merkezi yönetime bağlı olduğunu belirtirken, Kürtler ve özellikle kentte hakimiyet süren Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Kerkük'ün IKBY'ye ilhak edilmesini talep ediyor. Türkmenler ise buna karşı çıkarak, Kerkük'ün özel bir statüye sahip olmasını istiyor. Kent nüfusu, büyük ölçüde Türkmen ile Kürt ve Araplardan oluşuyor.

Kaynak: AA / Güncel

Kerkük Bağdat Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler? Fenerbahçe ligden çekildi mi? Fenerbahçe ligden çekilecek mi, neden çekiliyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title