Haberler

'Kerbelayı Doğru Anlamak'

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Araştırma Hikmet ve İlim Topluluğu tarafından Muharrem ayı nedeniyle Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Halil Çil tarafından 'Kerbelayı Doğru Anlamak' konulu konferans düzenlendi.

İnşaat Mühendisliği Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen konferansta açılış konuşmasını yapan GAÜN İlahiyat Fakülte Dekanı Prof. Dr. Ali Akpınar, Kerbelayı doğru anlamadığımızı söyledi.

Prof. Dr. Akpınar, "Kerbelayı anmakla kendimizi avutamayız. Kerbela, aşure çorbası içmek değildir. Aşure çorbası Hz. Nuh'tan kalma bir gelenektir. Aşure çorbasını anlamak; herkese bu dünyada yer var demektir. Bir arada yaşamanın en güzel sembolik göstergesidir. Ama birbirlerine doğrularını da anlatacaklar. Dünya cenneti hep birlikte kurulur, ahirette de cennete hep birlikte gidilirse mutlu olunur. Taraflar sadece birbirlerine saygı duymakla kalmamalı, doğrularımızı birbirimize anlatmalıyız" şeklinde konuştu.

Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Halil Çil, Kerbelanın öne çıkarılması gereken noktası tarihi yaşananlardan ziyade yüklediğimiz mesajlar olduğunu söyledi.

Kerbelayı anlamanın doğru okumakla mümkün olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Çil, "Kerbela toplumsal olarak bizim karın ağrılarımızdan bir tanesi. Kutlamalar, yapılan etkinlikler bir ritüel haline geldi. Bunlara baktığımızda tamamen şekilsel kaldığını görüyoruz. Bir ruh yok, bir mesaj yok. Kan akıtmak veya kendine işkence yapmak kimseye bir kar getirmiyor. Ama Hz Hüseyin'in misyonu ve kendisine teklif edilen onca şeye rağmen ölümü tercih edebiliyor olması bizim için en büyük mesaj. Dünyadan, ailesinden vazgeçiyor. En önemlisi hayatından vazgeçiyor. Biz ne kadar kendi hayatımızdan bazı şeyleri feda edebiliyoruz, kendi hayatımızı süsleyen ön plana çıkaran şeyleri ne kadar geri plana atabiliyoruz" diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Çil, "Günümüzde rahatça sırtını dayayabileceğin, seni arkandan bıçaklamayacak, kuyunu kazmayacak insanlara ihtiyaç duyuyoruz. Bunun içine aile fertleri bile dahil edilebilir. Aile fertleri birbirine güvenemez hale geldi. Bu kadar dünyevileşme, bu kadar insan dışı fiiller aslında bir Hüseyin tavrı gerektiriyor. Bunun için özelikle kerbelayı örnek almamız lazım. Sadece Kerbela değil, İslam tarihinde buna benzeyen çok olaylar var. Kerbela ve Hz. Hüseyin'in tavrı bir sembol. Ama Hz. Hüseyin'in açtığı bu fedakarlık yolu, bu dünyevileşmeye karşı bir bayrak bizim için en önemli mesajdır. Özellikle gençlerin bu konuda çok dikkatli olması gerekiyor. Kendilerine sunulan imkanları, kendilerine verilen bu sıraların hakkını vermeleri lazım" diyerek gençlere Hz. Hüseyin'in hayatını doğru kaynaklardan okumalarını tavsiye etti.

Konferansın sonunda GAÜN İlahiyat Fakülte Dekanı Prof. Dr. Ali Akpınar, Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Halil Çil'e hediye takdim etti.

Öğrenci kulübünün aşure ikramıyla program son buldu. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Sütçü İmam Üniversitesi Gaziantep Üniversitesi Ali Akpınar Halil Çil Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli? Salim Özmen kimdir? Zafer Partisi Isparta- Keçiborlu Belediye Başkan adayı Salim Özmen kaç yaşında, nereli? Fatih Erbakan İstanbul'dan adaylarını çekiyor mu? Fatih Erbakan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şartı ne? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı ne zaman? Cübbeli Ahmet hangi partiler için oy vermek caiz değildir dedi? Cübbeli'ye göre hangi partiye oy vermek caiz değil? Kadir İnanır'ın sağlık durumu nasıl? Kadir İnanır'ın son durum ne? Can Aslan kimdir? Memleket Partisi Erzincan Altınbaşak Belediye Başkan Adayı Can Aslan Kaç yaşında, nereli? Bayram tatili ne zaman? Ramazan Bayramı tatili kaç gün, 9 gün mü? 2024 Bayram tatili hangi günler? Burak Gürel kimdir? Memleket Partisi Çanakkale Ayvacık Belediye Başkan Adayı Burak Gürel Kaç yaşında, nereli? Talat Halefoğlu kimdir? Memleket Partisi Bilecik Bozüyük Belediye Başkan Adayı Talat Halefoğlu Kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title