Haberler

Kerbela Vakasının 40'ıncı Günü Etkinlikleri

Kerbela olayının 40'ıncı gününün yaklaşmasıyla başkent Bağdat'taki günlük hayat durgunluk yaşanıyor.

Hazreti Hüseyin ve 72 arkadaşının şehit edildiği Kerbela vakasının 40'ıncı gününün yaklaşmasıyla sokakların boşaldığı başkent Bağdat'ta günlük hayatın durgunlaştığı gözleniyor. Başkentte yaşayan binlerce kişi, Kerbela'ya akın etti.

Bazı kontrol noktalarında araç kuyrukları oluşan başkent Bağdat'ta, birçok esnaf yas nedeniyle kepenk kapattı. Çoğunlukla Şiilerin yaşadığı Şule, Şaab, Sadır, Amil, Kazimiyye, Beyya, Belediyat ve Karrada gibi semtlerdeki sokaklar çok az sayıda hayır yemekleri dağıtan çadır ve insanların dışında boşaldı. Bağdat'ta kalmayı tercih eden çoğu devlet memurlarının bazısı ise oluşan boşluk nedeniyle son 2 gündür resmi tatil ilan edilmemesine rağmen mesai saatlerini 2 veya 3 saate indirirken, bazıları mesaisini hiç yapmıyor. Şehrin sokaklarındaki boşluğun aksine, Kerbela'ya giden yolda günlerdir insan ve araç izdihamı yaşanıyor.

Kentin en işlek semtlerinden Zeyyune'deki lokanta sahibi Müştak Sabır, Erbain dolayısıyla çoğu başkentlinin Kerbela'ya akın ettiğini hatırlatarak, "İşlerimizde yaklaşık son 3 gündür durgunluk söz konusu. Geçen haftaya nazaran müşteri sayımız gözle görülür biçimde azaldı. Yas nedeniyle çoğu iş yerleri günlerdir kapalı" diye konuştu.

-"İşler uzun zamandır durgun"

IŞİD saldırıları sonrası ailesiyle birlikte Enbar'a bağlı el-Bağdadi Nahiyesi'nde evini terkederek Bağdat'ın Azamiye semtine yerleşen dönerci Ala Fevvaz ise kentteki hayat ve pazarın IŞİD'in ülkedeki saldırılarından beri durgun olduğunu ifade ederek, "Güvenlik tebirlerinin Nuri el-Maliki dönemine göre daha iyi alındığını gözlemliyorum. Arada çok fark var. Kontrol noktalarındaki güvenlik personellerinin vatandaşa karşı eski sert davranışı azaldı. Bunlar da yeni hükümetin adımları sonucunda  gerçekleşti" dedi.

"Eskiden böyle dini etkinlikler (Erbain, Aşura) öncesi Bağdat'ta sokağa çıkmaktan ziyade evde kalmayı tercih ederdik" diyen Şii ve Sünnilerin birlikte yaşadığı Salihiyye semtinde elektrik malzemesi satıcısı Salah Cuma da şunları söyledi:

"Sokaklarda konuşlanan güvenlikçiler bize karşı bazen insanlık vasıflarına uymayan davranışlarda bulunurdu. Saatlerce araç kuyrukları vatandaşları çileden çıkartırdı. Bütün o insanlık dışı muameleler Maliki'nin başımıza musallat ettiği ehil olmayan bazı komutanların verdiği emirlerin sonucuydu. Maliki, Şii, Sünni ve Kürtlere karşı savaş açtı. İran hariç Körfez ve diğer komşu ülkelerle diplomatik ilişkileri askıya aldı. Günler öncesine göre işimizde durgunluk var ama bununla birlikte değişen çok şey de var."

-Türk lokantası da kepenk kapattı

Başkentlilerin alışveriş yapmak ve yemek tüketmek için uğradığı Filistin Caddesi'ndeki Türk yemekleriyle bilinen lokantanın Türk sahibi Çetin Fidan, Erbain dolayısyla başkentteki hayatın yarı felç olduğunu, bu durumun normal ve her sene yaşandığını belirtti. İzmir'deki lokantlarının şubesini açmak  üzere 4 sene önce kardeşiyle birlikte Bağdat'a geldiğini anlatan Fidan, şöyle konuştu:

"Bu yıl dini merasimler nedeniyle şehirdeki güvenlik tedbirleri daha iyi alınıyor. Eskisi gibi kontrol noktalarındaki uzunca araç kuyruklarını görmüyoruz. Lokantamızın bulunduğu caddenin üzerinde geçen yıl 6 kontrol noktası varken bu yıl 3'e düştü. Sokaktaki güvenliği sağlamaya çalışan güvenlik güçlerine gelen talimatlar insanları nispeten rahatlattı."

Fidan, bugünden itibaren yas nedeniyle Cumartesi günü öğleden sonra saat 14: 00'e kadar iş yerini kapalı tutacaklarını bildirdi.

Şiilerin yoğunlukla yaşadığı Basra, Nasıriye, Necef ve Bağdat'dan yola çıkan binlerce insan, ellerindeki siyah, yeşil ve kırmızı bayraklarla kilometrelerce yolu kat ederek Erbain olarak adlandırılan Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ve 72 arkadaşının Kerbela'da şehit edilmesinin 40'ıncı gününü anma etkinlikleri öncesinde şehre akın ediyor. Erbain'in yaklaşmasıyla başkentteki güvenlik önlemleri üst düzeye çıkarıldı. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Hz. Hüseyin Bağdat Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
title