Haberler

Kepsut'ta 1800 Yıllık Kumaş Kalıntısı Bulundu

Balıkesir'in Kepsut İlçesi'ne bağlı Kalburcu Köyü yakınlarındaki Asartepe kazı alanında, para üzerinde 1800 yıllık kumaş kalıntısına rastlandı.

Balıkesir'in Kepsut İlçesi'ne bağlı Kalburcu Köyü yakınlarındaki Asartepe kazı alanında, para üzerinde 1800 yıllık kumaş kalıntısına rastlandı. Arkeolog Tarkan Özal, kumaş parçasının para konulan bir kese olabileceğine dikkat çekerken, "Bu bizim için çok önemli. Ender rastlanan bir buluntuyu gün ışığına çıkardık" dedi.

Kepsut'un Kalburcu Köyü yakınlarındaki Asartepe'de 2 yıldan bu yana kurtarma kazısı yapan Balıkesir Müze Müdürlüğü arkeologları, bu yıl Temmuz ayında başlayan ve 1 ay süren kazılarda çok zengin cam, metal, pişmiş toprak buluntuları çıkardı. Müze Müdürlüğü arkeologlarından Tarkan Özal, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi öğrencileri ve 8 işçiden oluşan ekibiyle tepenin doruğundaki yaklaşık 4 bin yıllık kült alanı olduğu düşünülen, gözetleme kalesi ile eteklerinde, kayalar arasında, çatı kiremiti ve döşeme lahit mezarlardan oluşan nekropolde bu sezon 12 mezar açtı.

Taş levhaların Roma beton harcıyla birleştirilmesiyle lahit mezar görünümü verilen ve içinden çıkan gümüş ayna, saç topuzuyla şişinden Romalı soylu bir kadına ait olduğu anlaşılan mezarda çok ender rastlanan bir buluntu gün ışığına çıkarıldı.

Mezarın bir köşesinde toplu halde bulunan, Erken Roma Dönemi'ne ait 24 sikkenin ikisinin yüzeyinde 1800 yıl önce içine konuldukları kumaş kesenin kalıntılarına rastlandı. Arkeologlarca kazı alanında fotoğraflanan paha biçilmez eser bulunduğu gün Balıkesir Müzesi'ne getirilerek korumaya alındı.

Kazıların sorumlusu arkeolog Tarkan Özal, bu tür kalıntıların ancak çok özel şartlarda günümüze kadar ulaşabildiğini belirtti. Özal, şunları söyledi:

"Açtığımız erken Roma Dönemi mezarı yaklaşık 1800 yıllık. Bu kumaş kalıntılarının bu sikkeler üstünde uzun zaman korunmasının sırrı mezarın hava ve su sızdırmayacak şekilde beton harcıyla sıvanmasından kaynaklanıyor. Kepsut Kalburcu Asartepe Bölgesi Tunç Çağı, Demir Çağı, Arkaik Dönem, Klasik Dönem, Hellenistik Dönem, Roma Dönemi buluntularının yerden 1 metre derinlik içinde çok yoğun bulunduğu bir yer. Bu nedenle mutlaka akademik düzeyde bir arkeolojik kazıyı hak ediyor. " - Balıkesir / Kepsut

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title