Haberler

Kenya'da Binlerce Sağlık Çalışanı Greve Gitti

Doğu Afrika ülkesi Kenya'da aralarında doktorlar ve hemşirelerinde bulunduğu 5 binin üzerinde sağlık çalışanı ülke genelinde iş bırakma eylemi yaptı.

Doğu Afrika ülkesi Kenya'da aralarında doktorlar ve hemşirelerinde bulunduğu 5 binin üzerinde sağlık çalışanı ülke genelinde iş bırakma eylemi yaptı. Başkent Nairobi'de protesto yürüyüşü düzenleyen sağlık çalışanları, hükümetle 2013 te yapılan toplu iş sözleşmesi gereği maaşlarına zam yapılmasını ve sağlık sektöründe iyileştirmeye gidilmesini talep etti.

Anadolu Ajansı muhabirine konuşan Kenya Doktorlar ve Dış Hekimleri Birliği (KMPDU) başkanı Dr. Samuel Oroko, hükümetten istedikleri maaş artışı gelene kadar ülkedeki bütün devlet hastanelerinde başlattıkları iş bırakma eylemine devam edeceklerini söyledi.

Oroko, "Kenya hükümeti 2013 yılında yaptığı (CBA) Toplu İş Sözleşmesi gereği sağlık çalışanlarının maaşlarına zam yapacağı ve çalışma şartlarını iyileştireceği sözünü verdi, fakat 3 yıl oldu hala hiç bir şey yapmadılar" dedi.

Toplu İş Sözleşmesi (CBA) gereği en düşük doktor maaşının 3 bin 400 dolar, cerrahları ve uzman doktorları kapsayan en yüksek maaşın ise 9 bin dolar civarı olmasını istediklerini belirtti.

Bu rakamları kendilerinin değil hükümetin belirlediğini söyleyen Oroko, bizim istediğimiz daha yüksekti ama biz buna bile razıyız derhal 2013 CBA anlaşmasının uygulanmasını istiyoruz diye konuştu.

Protesto yürüyüşüne katılan Kenyatta Devlet Hastanesi doktorlarından 32 yasındaki diş hekimi Dr Felix Otieombo, Kenya'da sağlık çalışanları yıllardır çok düşük ücretlerle çalıştığını söyledi.

Kenya'da doktorların saat başına 1 dolardan az ücret aldığını söyleyen Otiembo,"Şu an doktorların aldığı aylık maaş ortalama 300 ile 400 dolar arası. Hükümet yetkilileri milyon dolarlar yolsuzluk yaparken bize aylık 5 bin dolar maaşı çok görüyorlar." dedi.

Ülke ekonomisinin iyiye gitmediğini söyleyen Otiembo,"Her şeyin fiyatı yükselmiş durumda. Biz bu paralarla nasıl geçineceğiz. Hepimizin ailesi var çocukları var onlara bakmak zorundayız." diye konuştu.

Öte yandan Kenya Sağlık Bakanlığı Kabine Sekreteri Cleopa Mailu, basına yaptığı konuşmada, hükümetin duruma çözüm bulana kadar sağlık çalışanlarının görevlerine geri dönmesi gerektiğini söyledi.

Başkent Nairobi'de toplanan kalabalık Kenyatta Devlet Hastanesinden yola çıkarak Sağlık Bakanlığı ana ofisinin olduğu Afya House'a kadar yürüyerek yolsuzluk karşıtı sloganlar atarak hükümetten maaşlarına zam yapmasını istedi.

Kaynak: AA / Güncel

Anadolu Ajansı Nairobi Afrika Kenya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title