Haberler

"Kentsel Dönüşüm İlanı"Na Açılan Davada Farklı Bilirkişi Raporları Hazırlandı

Mimarlar Odası, Bakanlar Kurulu'nun Atatürk Orman Çiftliği'nde Başbakanlık Hizmet Binası yapılan Gazi yerleşkesini kentsel dönüşüm alanı ilan etmesinin ardından, Meslek Odaları'nın kentsel dönüşüm ilanına açtıkları iptal davasında bilirkişilerin farklı raporlar hazırladığını bildirdi.

Mimarlar Odası, Bakanlar Kurulu'nun Atatürk Orman Çiftliği'nde Başbakanlık Hizmet Binası yapılan Gazi yerleşkesini kentsel dönüşüm alanı ilan etmesinin ardından, Meslek Odaları'nın kentsel dönüşüm ilanına açtıkları iptal davasında bilirkişilerin farklı raporlar hazırladığını bildirdi.

Mimarlar Odası'ndan yapılan açıklamada, Bakanlar Kurulu'nun Atatürk Orman Çiftliği'nde Başbakanlık Hizmet Binası yapılan Gazi yerleşkesini kentsel dönüşüm alanı ilan etmesinin ardından, Meslek Odaları'nın kentsel dönüşüm ilanına açtıkları iptal davasında bilirkişilerin farklı raporlar hazırladığı belirtildi. Açıklamada, Prof.Dr Cengiz Acar, Doç.Dr. Hatice Ayataç, Doç Şevkiye Sence Türk, Prof. Sevgi Yılmaz, Doç.Rahmi Erdem'in oluşturduğu bilirkişi heyetinin birbiri ile bütünleşmeyen iki farklı değerlendirme yaptığı belirtilerek şu ifadeler kullanıldı:

"Prof.Dr Cengiz Acar, Doç.Dr. Hatice Ayataç, Doç Şevkiye Sence Türk hazırladığı raporda 'Şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına aykırıdır, Kent belleğinde iz edinmiş sadece Ankara'da yaşayanlar için değil, Türkiye'nin diğer yörelerinde yaşayanlar için de kentsel anlama sahip bir alandır. Üst ölçekte Koruma alanı olarak tanımlanmış alanın kentsel dönüşüm alanı olarak belirlenmesi anlamlı değildir' dedi.

Prof. Sevgi Yılmaz, Doç. Rahmi Erdem ise Atatürk Orman Çiftliği için 'Mutlak koruma zorunluluğu gerektirecek kaynak değerleri gözlemlenmemektedir. Kamu yararına uygundur' dedi.

-"BETONLAŞMADA NASIL BİR KAMU YARARI VAR?"-

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan, konuya ilişkin açıklamasında Atatürk Orman Çiftliği mücadelesinin uzun süredir devam ettiğini hatırlatarak, "Oradaki talanı sağır sultan duydu, bilim insanları duymamış, üzüntü verici bir durum. Aynı alanda, bilirkişi raporlarının bu kadar farklılık göstermesi ilginç. Atatürk Orman Çiftliğindeki talanın, betonlaşmanın, kamu yararına uygun olduğunu söyleyen 2 bilirkişi, uygun olmadığını söyleyen 3 bilirkişi var. Atatürk Orman Çiftliğindeki talanda kamu yararı vardır diyen bilirkişilerin kamuoyu tarafından bilinmesini önemsiyoruz. AOÇ'de kentsel dönüşüm ilanı ile ağaçların kesilmesinde, Aksaray inşasında nasıl bir kamu yararı gördüler acaba? Bütün bu kararları ve onay verenleri tarihe not düşüyoruz. Atatürk Orman Çiftliğinde devam eden talan sürecine ilişkin yargı'nın uzun sürmesi nedeniyle, Başkent Dayanışması "Ben Ankara' 4 Şubat Salı Günü saat 12.30 da "AOÇ Talanı Durdurulsun Eylemi' gerçekleştirilecek" dedi.

Kaynak: ANKA / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Cengiz Acar Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title