Haberler

"Kentine Güvenen Kentler Buluşması"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Üçüncü köprünün adı Recep Tayyip Erdoğan Köprüsü olsun."

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Üçüncü köprünün adı Recep Tayyip Erdoğan Köprüsü olsun. Olsun ki; bugün, yarın, hatta 100 yıl sonra o köprüyü gören herkes, Kuzey Marmara'nın son ormanını yok eden kişinin, orman düşmanı olan kişinin adının Recep Tayyip Erdoğan olduğunu öğrensin" dedi.

Kılıçdaroğlu, "Kentine güvenen kentler buluşması" sloganıyla CNR EXPO Fuar Merkezi'nde düzenlenen "Sosyal Demokrat Belediyeler Hizmet ve Proje Tanıtım Günleri"nin açılışında yaptığı konuşmada, İstanbul'un fethinin 560. yıldönümü olduğunu belirterek, "Öncelikle bu güzel kenti uygarlığımıza katanlara şükran ve minnet hislerimizi ifade etmek isterim" ifadelerini kullandı. İstanbul'un 3 büyük imparatorluğa başkentlik yapmış, tarihi, kültürü ve mimarisiyle dünyanın ender kentlerinden biri olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, "Bize emanet edilen bu kenti yeterince koruyabildik mi?" diye sordu.

Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Yolda gelirken gördüm, şöyle bir ifade var: 'Boğaz'ın yeni incisi, üçüncü köprü' yazıyor. Biz yerel yönetimler fuarını açacağız ya, apar topar aynı saatlere denk getirip üçüncü köprünün temelini attılar. Ben buradan bir öneri getiriyorum; bu köprünün adını Recep Tayyip Erdoğan Köprüsü koysunlar. Bunu kendisi de istiyor, biliyorum. Ben de onay veriyorum. Üçüncü köprünün adı Recep Tayyip Erdoğan Köprüsü olsun. Olsun ki; bugün, yarın hatta 100 yıl sonra o köprüyü gören herkes, Kuzey Marmara'nın son ormanını yok eden kişinin, orman düşmanı olan kişinin adının Recep Tayyip Erdoğan olduğunu öğrensin. Bizim bebelerin bebekleri 50 yıl sonra köprüyü gördüklerinde 'Bir zamanlar burası ormandı. Bu orman İstanbul'un nefes almasını sağlayan son yerdi. Bu ormanı Recep Tayyip Erdoğan diye birisi kesti' diye düşünecek. Bu köprünün adı Recep Tayyip Erdoğan Köprüsü olsun dememin bir nedeni de şu; tıpkı Kazıklı Voyvoda gibi Recep Tayyip Erdoğan'ın adı da utanç tarihine kayıtlı olsun diye."

Fatih Sultan Mehmet'in "Bir ağaç kesenin başını keserim" şeklindeki sözünü hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Siz İstanbul'un binlerce yıllık ormanını talan ediyorsunuz. Bir ağaç değil, binlerce yıllık ormanını talan ediyorsunuz. Bir ağaç değil binlerce ağacı kesiyorsunuz ve İstanbul'un akciğerlerini yok ediyorsunuz" diye konuştu. Köprülerin, yolların bilim insanlarına, uzmanlarına sorularak yapıldıkça uygarlığın birer göstergesi olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, "Yoksa helikoptere binilip, köprünün 'K'sini bilmeyen bir adamın düşüncesiyle köprü yapılmaz. Dünya alay eder yoksa. Nitekim şimdi geldiğimiz nokta da bu" diye konuştu.

-" İstanbul'un ihtiyacı" İstanbul'un Boğaz'dan geçite ihtiyacı olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

" İstanbul'un ihtiyacı Kuzey Marmara ormanlarını korumaktır. Eğer geçiş yapılacaksa en az 3 tüp geçite ihtiyaç vardır. Bunun yapılması lazım. Ormanı koruyacağız, denizin altından kimseyi rahatsız etmeden 3 tane tüp geçit yapabiliriz. Bunlar tüp geçit istemediler,' illa ormanı keseceğiz' dediler. Neden? Çünkü akıl yok, beceri, geleceği görme yok. Hayatları rant üzerine kurulu. Rant üzerine kurulu olduğu için maalesef kaybeden İstanbul oluyor."

Marmaray projesine de değinen Kılıçdaroğlu, dünyanın kültür mirasının ortasına bir kazma vurulduğunu savunarak, "Dediler ki biz buradan bir tüp geçit yapacağız. Uzmanları uyardı. Burası dünya kültür merkezinin odak noktası. Bunu yaparsanız olay Türkiye'yi aşar dünyaya mal olur. Bütün uzmanlar uyardı ama onlar dediler ki; 'biz yapacağız'. Kısa bir mesafe, 1 kilometre. 10 yıl geçti bitiremediler. 10 yıl geçti. 10 yılda İngiltere ile Fransa arasına Manş Tüneli'ni yaptılar" diye konuştu. Taksim Gezi Parkı'na sahip çıkan İstanbullular'ı yürekten kutladığını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Sultanahmet'te tarihi, Kuzey Marmara'da doğayı, Sulukule'de yoksulu, Taksim'de kültürü mahvettiler. Umarım İstanbullu bu vahşi yönetim anlayışını görür. Bir yere not eder. Taksim'de Gezi Parkı'na AVM yapmak, ancak düşünemeyen insanların öngörüsüdür. Vatandaş Taksim bizimdir, diyor. Taksim'e sahip çıkıyor" dedi.

Kılıçdaroğlu, bölgede Türkiye'nin örnek gösterilen bir ülke olduğunu aktararak, bunun nedeninin de bu iktidar değil, Mustafa Kemal'in Türkiyesi olduğunu söyledi.

Kılıçdaroğlu ailesiyle geldi

Kılıçdaroğlu'nun konuşması öncesinde İzmir, Eskişehir, Antalya ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlarının da aralarında bulunduğu belediye başkanlarını kürsüye çağrıldı. Kılıçdaroğlu eşi Selvi Kılıçdaroğlu ve kızları Aslı Kılıçdaroğlu Nadir ve Zeynep Kılıçdaroğlu ile kürsüye çıktı.

Kılıçdaroğlu'nun konuşması öncesinde 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Kürsüde işitme engelliler için çeviri yapıldı. Kılıçdaroğlu, açılış töreni öncesinde kurulan stantları tek tek dolaştı.

Kılıçdaroğlu, Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Temizlik İşleri Ritim Grubu'nun müzik dinletisinden sonra "canlı heykel" sanatçılarının performanslarını izledi. Fuara Nazım Hikmet için yaptığı heykeli getiren heykeltraş Mehmet Aksoy ile de sohbet etti.

Fuarda, aralarında İzmir, Eskişehir, Antalya, Mersin büyükşehir belediyelerinin de olduğu 61 belediyenin, 500 projesinin sergilendiği bildirildi.

- İstanbul

Kaynak: AA / Yerel

Recep Tayyip Erdoğan Kemal Kılıçdaroğlu İstanbul Taksim Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title