Haberler

Kentin Tanıtımını Rölyef Tablolarla Yapıyor

Afyonkarahisar Belediyesi bünyesindeki Taş Medrese'de çalışan ahşap ustası Yalçın Şanaldı'nın, kentin tanıtımını yaptığı rölyef tablolar büyük ilgi görüyor.

Afyonkarahisar Belediyesi bünyesindeki Taş Medrese'de çalışan ahşap ustası Yalçın Şanaldı'nın, kentin tanıtımını yaptığı rölyef tablolar büyük ilgi görüyor.

Belediye tarafından Taş Medrese'de oluşturulan atölyelerde, unutulmaya yüz tutmuş el sanatları, meslek ustaları tarafından icra ediliyor.

Ahşap oyma ustası Şanaldı, ıhlamur, sedir ve armut ağacından rölyef tablolar yapıyor. Şanaldı, eserlerinde Afyon Kalesi ve Frig Vadi'si gibi bölgenin tarihi mekanlarına yer vererek kentin tanıtımına katkı sağlıyor.

Şanaldı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ahşaptan Afyonkarahisar'a özgü ürünler yaptıklarını söyledi.

Özelikle rölyef tabloların, Taş Medrese'ye gelen yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından beğenildiğini belirten Şanaldı, "Tablolar daha etkileyici, canlı görünümü ile ilgi çekiyor." dedi.

Artık biblo devrinin sona erdiğini ifade eden Şanaldı, şöyle devam etti:

"Eskisi gibi vitrin, dolap artık kalmadı. Rölyef tablolar daha yoğun ilgi görüyor. Biz de tablo yapımına yöneldik. Tablolarda daha ziyade haşhaş, Afyon kalesi, Afyon'un şehir manzaraları ve Frig Vadisine elimizden geldiği kadar yer vermeye çalışıyoruz. Yöreye has eserler ortaya çıkarmaya gayret ediyoruz. Amacım, bölgenin tanıtımına katkı sağlamak. Rölyef yapımı, diğer ahşap eserlere nazaran oldukça zahmetli bir iştir. Sabır istiyor. Oymayla yapılan her iş zahmetlidir ama rölyef oldukça fazla el işçiliği ister. Yapımı ne kadar çok zaman alırsa değeri de o kadar fazla oluyor. Tabloların yapımında genellikle ıhlamur ağacı kullanıyoruz. Oyması, işlemesi daha kolay olduğu için, sedir ve armut ağacı gibi yumuşak ağaçları tercih ediyoruz."

Amaç Afyonkarahisar'on tanıtımı

Şanaldı, uzun süre emek vererek yaptığı eserlerin ilgi görmesinden mutlu olduğunu dile getirerek, "Yaşlısı olsun, genci olsun her kesimden ilgi var. Şehir halkının yanı sıra yurt dışından da alıcı var. Hediyelik eşya olarak gönderiyoruz. Sanatımızla Afyonkarahisar'ın tanıtımına katkı sağlamak bizi mutlu ediyor." diye konuştu.

Taş Medrese Müdürü Ali Örk de ahşap atölyesinde farklı oyma ve minyatür çalışmalarının yanında rölyef tablolarla da kültürel değerleri yaşatmaya çalıştıklarını vurguladı.

Ahşap eserlerin Anadolu kültüründe önemli bir yerinin olduğuna işaret eden Örk, "İnsan, fıtratı gereği her zaman ahşaba önem vermiştir. Biz de Taş Medrese olarak ahşabın insanla daha fazla haşırneşir olmasını sağlamak, kendi kültürümüzün güzelliklerini yansıtmak için çalışmalar yapıyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title