Haberler

Kent Müzesi'ni 11 Ayda 30 Bin Kişi Ziyaret Etti

Yaklaşık 11 ay önce kapılarını ziyaretçilerine açan Samsun Büyükşehir Belediyesi Kent Müzesi bugüne kadar 30 bin kişiyi ağırladı.

Yaklaşık 11 ay önce kapılarını ziyaretçilerine açan Samsun Büyükşehir Belediyesi Kent Müzesi bugüne kadar 30 bin kişiyi ağırladı.

Samsun'da bulunan Türkiye Devlet Demir Yolları'na ait iki bina ve lokal, Büyükşehir Belediyesi tarafından alınarak 2011 yılında Kent Müzesi'ne dönüştürüldü. Resmi açılışı henüz yapılmayan fakat yaklaşık 11 ay önce ziyaretçi kabulüne başlayan müzeyi 30 bin kişi gezdi. İki bölümden oluşan müzenin bir kısmında Samsun'un sosyal ve ekonomik yaşamı, bir kısmında da kentin tarihi anlatılıyor.

Samsun mutfağında yapılan yemeklerden, kıyılarda yaşayan balık türlerine kadar birçok konuda bilgi verilen müzede, kent ekonomisinde yer tutan tütün üretiminin modelleri bulunurken, Samsunlu sanatçılar hakkında da bilgi veriliyor.

Samsun Kent Müzesi binalarının kentin demiryolu tarihi açısından ayrıcalıklı bir yere sahip olduğunu belirten Samsun Büyükşehir Belediyesi Kent Müzesi Müdiresi Nilgün Beyazkılıç, "Cumhuriyetten önce yabancı şirketler tarafından işletilen hatlar, Cumhuriyetle birlikte hızla devletleştirilmiş, yurdun önemli bir bölümü demir ağlarla örülmüştür. Demiryollarına gösterilen bu önem, kurumun çalışanlarına da yansımaktadır. Bu büyük ve önemli kurumun personeline lojmanlar tahsis edilmiştir" dedi.

13-15 Mayıs 2011 tarihleri arasında Samsun'da gerçekleşen 'Her Kente Kent Müzesi' konulu Tarihi Kentler Birliği toplantısında Samsun Kent Müzesi projesinin hayata geçirildiğini ifade eden Beyazkılıç, "Müzenin yer tespiti, içeriği ve projelendirilmesi Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı(ÇEKÜL) Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen'in katkılarıyla gerçekleştirilmiştir. Bu doğrultuda TCDD'ye ait lojmanlar ve Demirspor Lokali binası 2011 yılında kamulaştırılır. 8 ay içerisinde tamamlanan restorasyon çalışmasının ardından Kent Müzesi binalarının tasarım ve içerikleri oluşturulmuş, Samsunluların ve birçok kurumun desteği ile müze içerikleri kent belleği açısından değerli objelerle tamamlanmıştır. Böylece, hem Devlet Demiryolları ve Demirspor açısından bir tarihi yansıtan, hem de bahçesinde düzenlenen kutlama törenleriyle tüm Samsunluların hatıralarında ayrı bir yere sahip olan bu yapı grubu, Samsunluların geçmişiyle buluşabileceği bir merkez olarak kente kazandırılmıştır" diye konuştu.

11 AYDA 30 BİN KİŞİYİ AĞIRLADI

7 yıllık bir çalışma ve 50 akademisyenin emeği ile ortaya çıkan Samsun Kent Müzesi ile 15 bin yıllık Samsun geçmişini halka sunduklarını belirten Beyazkılıç, "Geçmişle gelecek arasında bağ kuran Kent Müzesi Samsun'da tarım, ekonomik yaşamımız, sosyal yaşamımız, örf ve adetlerimiz, mübadillerimiz, ulaşım tarihimiz, mutfak kültürümüz, unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarımız ve kültürel yaşamımıza ait birçok bilgiyi edinebileceğimiz bir bellek oluşturulmuştur. Henüz resmi açılış yapılamamasına rağmen müzenin 11 aylık süre içerisindeki ziyaretçi sayısı 30 bini aşkın kişiye ulaşmıştır. Bu süreç içerisinde ÇEKÜL Vakfı ile imzalanan protokol çerçevesinde müze eğitimleri çalışmalarının startı verilmiş olup, müze eğitimlerine katılacak olan öğrenci ve eğitmenlerin yaşadıkları kentin kültürel zenginliklerinin farkına varmaları, doğal ve kültürel mirasın korunmasına ilişkin duyarlılık kazanmaları ve kültürel kimlik duygusu, korumacılık ve kentlilik bilinci geliştirmelerini amaçlamaktayız. Bu husus da müze eğitimlerine katılmak isteyen ve 'biz de bu şehir için katkıda bulunmak istiyoruz' diyen her gönüllüyü Samsun Kent Müzesi'ne beklemekteyiz" şeklinde konuştu. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title