Haberler

Demirtaş: Kenan Evren'in Barajı Tarumar Olacak

Güncelleme:

Partisinin Urfa il kongresine katılan HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, seçim barajı eleştirilerine yönelik "Evren'in barajı tarumar olacak' dedi.

Türkiye'de parti teşkilatlanmasını tamamlayıp 2015 genel seçimlerine parti olarak girmeyi hedefleyen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa Birinci İl Kongresini gerçekleştirdi.

GAP Arena Kapalı Spor Salonu'nda görkemli bir havada başlayan kongreye katılım oldukça yoğun oldu. Yöresel sanatçıların şarkılarıyla başlayan kongre divanın oluşmasıyla devam etti.

Abdurrahman Doğar'ın divan başkanı olarak seçildiği kongreye katip üye olarak Meral Dervişoğlu ile Yasemin Kılıç seçildi. Zaman zaman izdihamın yaşandığı salona parti kurmaylarının girmesiyle heyecan daha da yükseldi. Sık sık Abdullah Öcalan ve Rojava devrimini selamlayan sloganların atıldığı kongreye Suriye'deki Kobani Kantonu Başkanı Enver Müslim de görüntülü telefonla bağlanıp kongrenin başarılı olmasını diledi. Kongrede daha sonra faaliyet raporu ve bütçe okundu.

BAYDEMİR İYİ ALKIŞ ALDI

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterlerinin de açıldığı kongreye, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP Şanlıurfa Milletvekilleri İbrahim Ayhan, İbrahim Binici, HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, Diyarbakır Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Selma Irmak ve çok sayıda partili katıldı. Kongrede Demokratik Toplum Kongresi Eş Genel Başkanı Selma Irmak'ın Kürtçe konuşmasının ardından HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de yaptığı konuşmada Türkiye'de ezilen herkesin bir çatı altında temsil edileceği bir yapıyı oluşturmak için HDP'yi kurduklarını söyledi. Salonda buluna Osman Baydemir de yoğun alkış alan isim oldu.

BÜYÜKKAYA ANILDI

Daha sonra kürsüye gelen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş 10'luk barajı kaygısın taşımadıklarını söyledi. 22 Ocak 1984 tarihinde tek tip elbise giyimine karşı yapılan direnişte gördüğü işkencelerin etkisiyle yaşamı son bulan Siverekli Necmettin Büyükkaya'yı anarak konuşmasına başlayan Demirtaş, çok büyük emekler vererek ve Türkiye'nin bütün halklarına, bütün emekçilerine eşit ve özgür bir Türkiye, eşit ve özgür halklar, eşit ve özgür inançlar bir arada ve kardeşçe yeni bir yaşamın inşası için yollarına HDP ile devam ettiklerini söyledi.

'BUNDAN SONRA NE YAPACAĞIZ?'

Büyük bir direnişin sonunda bugünlere geldiklerini vurgulayan Demirtaş bundan sonra ne yapacakları sorunu sordu. Demirtaş, "Büyük bir iradeye dönüştük ama bu saatten sonra ne yapacağız. Önemli olan budur. Geçmişteki ve bugünkü direniş eğer boşa gitmesin diyorsak, eğer yarattığımız bu değerler heba olmasın diyorsak doğru bir siyaseti yapmak, yürütmek zorundayız. En iyi de Urfa halkı bilir. Kobani direnişi, Rojava direnişi bundan sonra bizim ne yapmamız gerektiğinin en somut örneğidir. Rojava neden ayaktadır biliyor musunuz? Orada bütün kimlikler, bütün inançlar, bütün mezhepler el ele, omuz omuza; ama bir kişi ama bin kişi. Arap'ı da, Nusayri'si de, Sünni'si de, Kürt'ü de, Türkmen'i de kim varsa Rojava'da bir araya geldiler. Elbette ki, halkımızın öncülüğünde bir araya geldiler ve bütün dünyaya biz kardeşçe, biz bütün inançlar ve kimlikler bir arada yaşamak istiyoruz mesajı verdiler. Onları ayakta tutan güç birlik, beraberlik gücüdür. Bu oradaki halkların yaratmış olduğu ulusal bir dayanışma gücüdür. Bu bizler için de bir örnek olmalı" dedi.

'İKİ ÇİZGİ MÜCADELE EDİYOR'

Bu topraklarda iki temel çizginin mücadele ettiğini belirten Demirtaş, "Bunlardan bir tanesi diyor ki, 'ya benim inandığım gibi yaşayacaksın, ben nasıl yaşıyorsan sen de ona tabi olacaksın ya da seni keserim.' Bir tane çizgi bu çizgidir. O çizginin Suriye'deki, Irak'taki, Rojava'daki temsilcisi IŞİD, ve benzerleridir. Türkiye'deki temsilcisi de AKP'dir, CHP'dir, MHP'dir ve benzerleridir. Onlar gibi yaşamayana, onlar gibi düşünmeyene yaşam hakkı yoktur. İkinci çizgi ise senin kimliğin, düşüncen, yaşam tarzın ne olursa olsun, herkes birbirine saygı duyarak eşitçe yaşayabilir. İkinci çizgi de budur. Onun Kürdistan'da ve Türkiye'deki temsilcisi biziz, HDP'dir. Rojava'daki temsilcisi PYD'dir" diye konuştu.

'HDP'NİN BÜYÜTÜLMESİ GEREK'

Barışın sağlanması için annelere büyük iş düştüğünü kaydeden Demirtaş, 30 yıllık mücadelenin başarıya ulaşması için HDP'nin daha da büyütülmesi gerektiğinin altını çizdi. Bütün annelerin el ele vererek barışı haykırması gerektiğini belirten Demirtaş, annelerin istemesi ve duasıyla barışın geleceğini ifade etti. Yüzde 10'luk seçim barajına da değinen Demirtaş, "Yüzde 10 zorla kafamıza kazınan bir engeldir. Zihinlerdeki barajı yıkın göreceksiniz meydanlardan barajlar sizin selinize dayanamayacak. Halkın gümbür gümbür gelen seli Kenan Evren'in barajlarını tarumar edecek. Onun arkasına sığınan AKP'yi tarumar edecek. Kongre daha sonra il başkanlığı ve yönetimi için önerilen isimlerin belirlenmesiyle devam etti.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Halkların Demokratik Partisi Selahattin Demirtaş Türkiye Rojava Yerel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title