Haberler

Kemerburgaz'daki Kil Ocağının Işletmecisi Dinamitle Patlatma Yapılmayacak

Haber - Kamera Ezgi ÇAPA İstanbul DHAKemerburgaz sakinleri ve çevrecilerin protestoları ile karşılaşan M Koç Madencilik firmasının şantiye şefi Erkan Hasçelik, 'çevre katliamı yapılacağına' yönelik iddiaları yanıtladı.

Haber - Kamera Ezgi ÇAPA İstanbul DHA

Kemerburgaz sakinleri ve çevrecilerin protestoları ile karşılaşan M Koç Madencilik firmasının şantiye şefi Erkan Hasçelik, 'çevre katliamı yapılacağına' yönelik iddiaları yanıtladı.

Kemerburgaz'da çimentonun ham maddesi kil çıkarmak üzere açılması planlanan maden ocağı, bölge sakinlerinin tepkisine sebep olmuş, geniş katılımlı eylemler düzenlenmişti. Bölgede çalışma yürütecek olan M Koç Madencilik firmasının şantiye şefi Erkan Hasçelik, kendilerini hedef alan iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, maden işletmesi için gerekli olan bütün izinlerin alındığını vurguladı. Hazine arazisi olan maden sahasının toplamda 36,06 hektar olduğunu ancak izinlerin 7,89 hektarlık kısmı kapsadığını belirten Hasçelik, Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nden maden ruhsatı aldıklarını, mülkiyet, iş yeri açma ve çalışma ruhsatı ve 'Çevre Etki Değerlendirme(ÇED) gerekli değildir' gibi gerekli belgelerin alındığını belirtti.

'DİNAMİTLE PATLATMA YAPILMAYACAK

Sözkonusu alanda çimento ya da taş ocağı gibi bir işletme açılacakmış gibi aksettirildiğini söyleyen Hasçelik, 'İş makinası ile toprak kazılıp kamyona yüklenerek çevredeki fabrikalara sevk edilecek. Orada işlem görecek. Burada bir işlem yapılamayacak'. Kemerburgaz sakinlerinin dinamit kullanılarak patlatma yapılacağı yönündeki iddialarını yanıtlayan Hasçelik, 'Burası taş ocağı olmadığı için, dinamitle patlatma olmayacak' dedi.

'ARAZİYİ TEKRAR ESKİ HALİNE GETİRECEĞİZ

Kendisi de Jeoloji Mühendisi olan Hasçelik, 10 yıllık işletme süresinin ardından araziyi rehabilite ederek terk edeceklerini söyledi. Bölgede kalıcı bir tesis ya da fabrika gibi bir yapı yapılmayacağının altını çizen Hasçelik 'Maden bittikten sonra burayı öylece bırakıp gidemezsiniz. Araziyi eski haline getirmekle yükümlüyüz. Bununla ilgili bütün yatırımları yapmak zorundayız. Yapmazsak cezai işleme tabi tutuluruz. Dolgusu yapılacak, arazi tekrar eski haline getirilecek. Burada kesilen ağaçların belki on katı kadar ağaçlandırma çalışması yapılacak' ifadelerini kullandı.

'BURADA KALICI DEĞİLİZ, MADENİ ÇIKARTIP GİDECEĞİZ

Eylem sırasında 'Dün tanka bugün ranta karşıyız' yazılı pankartların kendilerini üzdüğünü ve hedef haline getirildiklerini söyleyen Hasçelik, rantın inşa edilen binalardan sağlandığını söyledi. Hasçelik, 'Rant burada değil, rant oturdukları mahallelerdeki inşaatlarda dönüyor. Orman arazilerinin içerisine siteler yapıldı. Bu siteler ağaçlar kesilerek yapıldı. Biz burada kalıcı değiliz, madenimizi aldıktan sonra eski haline getirip gideceğiz. Ama onlar 100-150 yıllık binalar yapıyor. Asıl rant orada dönüyor' diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title