Haberler

Kemer Tedavileri Tamamlanan Caretta Carettalar Denizle Buluştu

Muğla'daki Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde (DEKAMER) tedavileri yapılan biri erkek üç caretta carretta, Antalya'nın Kemer İlçesi'nde denize bırakıldı.

Muğla'daki Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde (DEKAMER) tedavileri yapılan biri erkek üç caretta carretta, Antalya'nın Kemer İlçesi'nde denize bırakıldı.

Antalya'nın farklı sahillerinde faklı zamanlarda yaralı halde bulunan biri erkek üç caretta caretta, Muğla'nın Ortaca İlçesi'ndeki DEKAMER'de tedaviye alındı. Tedavileri 8 ay ile 1,5 yıl süren kaplumbağalar, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Mili Parklar 6. Bölge Müdürlüğü ile DEKAMER tarafından organize edilen etkinlikte Kemer İlçesi Çıralı sahilinde denize bırakıldı. Sahildeki yerli ve yabancı turistler bu anları ilgiyle izledi. Bazı tatilciler cep telefonu kamerasıyla görüntü aldı, fotoğraf çekti.

9 YUMURTLAMA ALANI MEVCUT

Doğa Koruma ve Mili Parklar 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, yaptığı açıklamada bölge müdürlüğü sınırları içerisinde caretta carettaların 9 yumurtlama alanı olduğunu söyledi. Yumurtlama alanlarının kendi ekipleri tarafından kontrol edildiğini belirten Yılmaztürk, Antalya'nın turizm bölgesi olması dolayısıyla caretta carettaların yaşam alanlarının insanlar tarafından tahrip edildiğini kaydetti.

YARALAR İNSAN FÖKTÖRLÜ

Caretta carettaların genelde insan faktörlü yaralandığına işaret eden Yılmaztürk, tedavileri yapılarak denize bırakılan kaplumbağaların da insan kaynaklı nedenlerle yaralandığını vurguladı. Kaplumbağalardan birinin tekne pervanesinin çarpması nedeniyle sırtında, birinin ise başına sert cisimle vurulması nedeniyle yaralandığını anlatan Adnan Yılmaztürk, diğerinin ise ekolojik olarak deniz suyu sıcaklığının aşırı artmasından dolayı şoka girdiğini kaydetti. Üç kaplumbağanın yoğun bir tedavi sürecinden sonra sağlığına kavuştuğuna değinen Yılmaztürk, insanların hayvan yaşamına daha duyarlı olmasını istedi.

HER BİN KAPLUMBAĞADAN BİRİ ERGİN OLUYOR

DEKAMER Müdürü ve Pamukkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Kaska ise 1000 caretta caretta yavrusundan ancak bir tanesinin ergin safhaya gelebildiğini kaydetti. Bir caretta carettanın cinsel olgunluğa erişmesinin yaklaşık 25 yıl sürdüğünü vurgulayan Prof. Dr. Kaska, "Antalya caretta carettaların yuvalanma ve beslenme alanı bakımından ayrı bir öneme sahip. İnsanlar nasıl trafik kazalarında yaralanıyorsa, bu kaplumbağalar da denizde deniz araçlarından, oltalardan veya ağlara takılarak yaralanıyor. Bazen de kasıt olabiliyor" dedi.

TEDAVİ SÜRECİ HAKKINDA

Yaralı caretta carettalar ve tedavi süreleri hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Kaska, şöyle konuştu:

"Üç carettanın tedavisi 8 ay ile 1,5 yıl sürdü. Tedavileri uzun sürüyor. Çünkü soğuk kanlı hayvanlar. Kaplumbağaların önce kabuğunda kırık olup olmadığını, boğazında olta olup olmadığını anlamak için röntgen çekiyoruz. Sonra kan analizi yapılıyor. Daha sonra veteriner hekimin önerisiyle yaralanma durumuna göre uygun antibiyotik veya vitamin tedavisi yapılıyor. Bu tedavi yöntemi, hayvanın iyileşme süreci boyunca devam ediyor. Bakım sırasında bulundukları havuzun suyu her gün değiştiriliyor. Daha sonra 5- 6 metre derinlikte içinde canlı besin bulunan dalma tanklarına koyduk. Eğer canlı besini yakalayabiliyorsa doğal yaşam alanına bırakıyoruz."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Adnan Yılmaztürk Antalya Muğla Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title