Haberler

Kemer'de 9 Bin 610 Yavru Caretta Denizle Buluştu

ANTALYA'nın Kemer İlçesi'nde bu yıl sahillerde caretta carettaların yaptığı 132 yuvadan çıkan 9 bin 610 yavru denizle buluştu.

ANTALYA'nın Kemer İlçesi'nde bu yıl sahillerde caretta carettaların yaptığı 132 yuvadan çıkan 9 bin 610 yavru denizle buluştu.

Türkiye'nin en önemli caretta caretta yuvalama alanlarından Kemer'de bu yıl Mayıs- Ağustos döneminde toplam 132 yuva tespit edildi. Caretta carettaların yuvalama alanı için en çok tercih ettiği nokta Çıralı Sahili oldu. Tekirova- Mehmetli, Beycik, Maden, Boncuklu koylarıyla Kemer merkezdeki Ayışığı Sahili ve Kiriş Mahallesi sahilinde de yuvalar olduğu belirlendi.

GÖNÜLLÜLER YUVALARI KORUDU

Ulupınar Çevre Koruma Geliştirme ve İşletme Kooperatifi ilçe genelindeki yuvaların korunması ve kontrolü işini Kemer Belediyesi ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'nün desteğiyle yürütüyor. Kooperatif yönetimi ve çoğunluğu yurtdışından gelen gönüllüler yumurtlamadan yavruların denizle buluşmasına kadar olan süreçte tüm yuvaları tek tek kontrol ediyor.

205 YUVA TESPİT EDİLDİ

Ulupınar Mahalle Muhtarı, Ulupınar Çevre Koruma Geliştirme ve İşletme Kooperatifi Başkan Yardımcısı Habib Altınkaya, bu yıl Kemer genelinde yapılan çalışmalar sonucu Çıralı sahilinde 68, Tekirova- Mehmetli Koyu'nda 24, Maden Koyu'nda 24, Beycik Koyu'nda 7, Boncuklu Koyu'nda 6, Kiriş Mahallesi sahilinde 2 ve Ayışığı sahilinde 1 yuva olmak üzere toplam 205 yuva tespit edildiğini söyledi. Altınkaya, Çıralı sahilinde 5 bin 379, Tekirova- Mehmetli Koyu'nda 1687, Maden Koyu'nda 1503, Beycik Koyu'nda 466, Boncuklu Koyu'nda 412, Kiriş Mahallesi sahilinde 93 ve Ayışığı sahilinde 70 olmak üzere toplam 9 bin 610 caretta caretta yavrusunun denizle buluştuğunu kaydetti.

BÖLGE HALKI UYARILDI

Kaplumbağaların yumurtlama dönemi başlamadan önce çevresel faktörlerden etkilenmemeleri için Çıralı sahili boyunca mayıs ayı içerisinde genel temizlik yapıldığını aktaran Altınkaya, kıyıların korunması, yumurtlamaya çıkan kaplumbağaların zarar görmemesi için bölgedeki işletme sahipleri ve yat turu düzenleyenlerin toplantılar yapılarak uyarıldığını ve yardımlarının alındığını anlattı.

YUVALAR GECE VE SABAH KONTROL EDİLDİ

En fazla yuva ve yavrunun tespit edildiği Çıralı sahilinde en yoğun yavru çıkışının haziran ayında gözlendiğini belirten Habib Altınkaya, denizden uzaklıkları 11 ile 71 metre arasında değişen yuvalardan çıkıp denize ulaşan yavru sayısının yuva başına 1 ile 93 arasında değiştiğini vurguladı. Yuvalamadan yavruların çıkışına kadar olan dönemde yuvaların gece ve sabah olmak üzere iki kez kontrol edildiğine dikkati çeken Altınkaya, her gün düzenli olarak yuva, iz, yavru çıkışı ve yavru çıkışından sonra yuvaların kontrolleri, açılıp sayılmalarının verilerinin kayıt altına alındığına işaret etti. Altınkaya, yuvalama dönemi boyunca tüm yuvaların üzerlerine belirleyici kafesler yerleştirildiğini de anlattı. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Altınkaya Antalya Çıralı Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title