Haberler

Kellik Koroner Kalp Hastalığını İşaret Ediyorsa?

Güncelleme:

Bazı özellikler, koşullar ya da alışkanlıklar koroner kalp hastalığı (KKH) riskinizi artırabilir.

Koroner kalp hastalığı için ileri yaş, cinsiyet ve aile hikayesi (genetik yatkınlık) değiştirilemez risk faktörleridir. Öte yandan sigara, hipertansiyon, yüksek kolesterol seviyeleri, obezite, diyabet, hareketsiz yaşam, kötü beslenme ve stres değiştirilebilir risk faktörlerindendir.

Kalp hastalığı için değiştirilebilir ve değiştirilemez risk faktörleri aslında yıllardır çok iyi biliniyordu.

Bununla birlikte İstanbul Hair Institute'de saç ile ilgili bilimsel makaleleri yakından takip ederken Ağustos 2014'de The International Journal of Cardiology dergisinde yayımlanan çok önemli bir çalışmayı gördük. Kalp hastalıkları için risk faktörlerine yeni bakış açısı getirmesi olasılığı sebebi ile bu verileri sizlerle paylaşmak istedik.

Bu meta-analize göre araştırmacılar, hekimlerin hastaları değerlendirirken kelliği de kalp hastalıkları için potansiyel risk faktörü olarak görmesi gerektiğini önermektedir.

Çünkü yapılan bu geniş değerlendirmede (meta-analizde) kellik ve kalp hastalıkları arasındaki ilişkiyi ortaya koyan çarpıcı sonuçlar elde edilmiştir: 29.254 kellik sorunu olan kişiyi kapsayan 31 çalışma incelenmiş ve kelliğin (alopesi) koroner kalp hastalıkları riskindeki artış ile ilişkili olduğu sonucu çıkarılmıştır.

Bununla birlikte kellik (alopesi) sorunu olan kişilerin; hiperinsülinemi, insülin direnci, metabolik sendrom risklerinin de arttığı ortaya konulmuştur.

Çalışmada kellik sorunu olan kişilerde yüksek kolesterol- trigliserit seviyesi ve yüksek tansiyon (kan basıncı) riskinin arttığına dair bulgular olduğu belirtilmektedir.

İlginç sonuçlardan biri de tüm bu risklerin kellik (alopesi) derecesi ile doğru orantılı olmasıdır. Yani çalışmaya göre kellik seviyeniz ne kadar ileri ise kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskiniz o kadar yüksek bulunmuştur.
Biliyoruz ki 50 yaş altı koroner arter hastalıkları erkeklerde kadınlardan daha sık görülmektedir. Üstelik ülkemiz 50 yaş altı ölümcül kalp krizlerinde 22 Avrupa ülkesi arasında maalesef birinci sırada yer almaktadır. (EUROASPIRE III çalışması verileri)

Sadece bir risk faktörü koroner kalp hastalığı riskinizi iki katına çıkarırken 3 veya daha fazla risk faktörüne sahipseniz koroner kalp hastalığı riskiniz on katından fazla artış gösterebilir.

Tüm bu çalışmaların sonuçları bize 50 yaş altı ve kellik sorunu yaşayan erkeklerin kardiyovasküler hastalıkların erken tanısı için kardiyolojik muayeneye daha fazla önem vermeleri gerektiğini düşündürmektedir.

Kaynak: Bültenler / Güncel

İstanbul Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title